Lilla Speedos Mamma

Att vara förälder är sannerligen inte lätt…

Att vara förälder är sannerligen inte lätt!

Att kunna förutspå när ett ADHD utbrott är på väg har jag efter alla år blivit ganska duktig på. Då gäller det att snabbt som ögat styra om till något helt annat. Det brukar fungera att avbryta med kittel jaga något som man inte direkt är upplagd för alla gånger. Men ofta ett måste om inte värdens utbrott ska ske. Igår han jag inte styra om och då kan det gå fort!

Middagen var serverad och efter att jag erbjudit middag 13 gånger och han bara sprang omkring höjde den arma mamman sin röst och sa: NU SITTER DU NER OCH BÖRJAR ATT ÄTA. DET HÄR ÄR INTE OK!

Varpå han tittade arg på mig. Vände besticken upp och ner och satte dem mitt i maten. Tog en klick sås på handen, vände bestämt sig om med arga steg och kladdade av såsen på 3 ställen på väg till sitt rum. Samtidigt som jag var en jävla idiot, dummaste mamman som fanns och puckad i huvudet.

Där satt jag…… ANDAS sa jag…. andas…. Efter ett tag gick det att prata med honom igen. Han var åter lugn. Jag hade lugnat mig och då kom det dåliga samvetet.

Förlåt sa han … sen gick han och hämtade disktrasan och torkade bort såsfläckarna.

I just dem ögonblicken är det inte lätt. Vad är rätt vad är fel? Nu väljer jag ofta att låta honom gå undan ett tag. Vi behöver ofta lugna oss båda. För flera år sedan innan jag visste om hans ADHD kan jag lova att värdskriget var ett faktum. Ingen av oss gav oss. Jag matade på med att så gör man inte, skärp dig, ouppfostrat mm.mm….

Omgivningen reagerar ofta med att säga: Ta tag i honom då! Så där kan han väll inte få göra! Visa nu vad som är rätt eller fel! Reagerar du inte kommer han bli odräglig!

Men det går inte att diskutera med honom mitt i ett utbrott. Det går inte. Kan lika gärna prata med en vägg då. Han vet vad som är rätt och fel och jag disskuterar alltid efter ett utbrott hur vi kan undvika dem och hur man kan tänka. Ofta slutar det med att vi kramas, för kramar har en lugnande effekt.

Tänk vad många barn som har det så i skolan….. och hemma, att när dom är mitt i ett utbrott, mitt i affekt…..då ska det redas ut, pratas igenom och barnet känner sig ännu mer kränkt och utsatt, som ett djur i ett hörn. Trängd…. och när ett djur är trängt då går det till attack och vill försvara sig… Om man låter djuret vara så går det undan. Precis som ett barn med ADHD.

Boka mig gärna för en föreläsning.cropped-cropped-img_5237.jpg

www.lillaspeedos-mamma.se

Mail: sara@lillaspeedos-mamma.se

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: