Lilla Speedos Mamma

Tänk att så lite kan ge så mycket….

Idag ringde en bekant till mig. En mamma som likt mig som har barn med ADHD och utreds för fler diagnoser. Vi pratade länge i telefon.

Jag tänker att det är väll konstigt att vi föräldrar till barn med ADHD, autismspektra mm får gå samma fighter för våra barn. Jag har pratat med så många föräldrar som bevittnar om samma oförstående skola, oförstående familj, vänner, arbete, ja listan kan göras lång. När vi fick diagnosen på vår son grät jag i ett år. Jag trodde livet nästan var slut. Jag skämdes, tänkte att han kommer aldrig klara sig som vuxen, hur ska skolan gå? kompisar? Listan kan göras lång med funderingar jag hade. På ett sett trodde jag att nu vet skolan att han har dom är funktionsnedsättningarna, nu kommer det gå lättare. Trodde jag ja:(

Likt andra föräldrar fick jag höra varje dag: Ni måste prata med honom för han sitter inte stilla på lektionerna, Idag har han pratat för mycket och stör i klassen, Idag har han låtit för mycket, idag har han kastat papperslappar mm…. Ni måste prata med honom för han tar inte med läxan. Klart han inte kunde sitta stilla, prata gjorde han för att inte somna och kasta papperslappar var impuls styrt. Nu säger inte jag att det är ok att kasta papper och störa, absolut inte. Men det var hans sätt att försöka koncentrera sig. Det var att hålla sig i rörelse hela tiden. Arbetsminnet är lika dåligt som på en käpphäst så därför kom aldrig läxan med hem. Jag pratade med fröken som lovade att påminna om läxan. Jo hon sa visserligen att han skulle ta med läxan, men det var glömt lika fort hos honom . Jag frågade flera gånger om det inte var möjligt att  fröken hjälpte honom att stoppa ner läxan i väskan och fick till svar att lite ansvar borde han kunna ta. Men med det arbetsminnet var det svårt. Varför inte hjälpa honom med en sån liten sak? För honom är det en konstant stress att missa läxor och prov. Han får helt enkelt inte med dig sakerna hem.

Jag kan lova att vi föräldrar med dessa barn får kämpa desto hårdare med allt. Ändå blir vi mer ifrågasatta  av samhället. Kan vi sätta gränser till dessa ouppfostrade barn? Kan vi ta ett nej? På den frågan kan jag absolut säga att vi strider mer med våra ADHD barn än andra förädlar. Vi sätter gränser, sen att barnen får ett utbrott och för stunden skiter fullständigt i vad vi säger i den stunden gör oss inte till dåliga förädlar. Vi kanske mer väljer våra strider för att inte hela tiden vara i konflikt.

Så varför är det lika för oss förädlar? Varför blir vi ifrågasatta om uppfostran, varför blir så många föräldrar till dessa barn anmälda med en orosanmälan av skolan? Okunskap gissar jag. För med rätt bemötande och en positiv attityd finns det hur mycket positivt som helst att få ut av dessa underbara kreativa ban och vuxna med ADHD.

Många framstående personligheter har ADHD. Dom tänker utanför boxen, dom är egna företagare och dom är en doer. Dom tar ibland större risker än en analytiker och vågar mer. Men åker ofta på smällar när ett beslut tagits för fort. Att tänka efter före existerar nästan inte. Typiskt ADHD på gott och ont.

Så detta lilla samtal jag hade idag stärkte nog min vän och mig. För vi behöver påminnas om att vi strider inte själva, det är inte oss det är fel på. Vi är våra barns advokater och ger oss aldrig. Men vi är båda övertygade om att samhället behöver ändras och ge dessa barn det utrymmet dom behöver. Tänk att vara 10 år och tappa tron på sig själv för att man bara får höra hur dålig och dum man är, att man inte kan lyssna, inte sitta stilla, inte får vara med kompisar eller vara kvar på lektionen för att man stör.

Kram till dig vännen för du vet vem du är ❤

Citat

Doers Magazine kan man läsa om doers – personer som har gjort verklighet av sina idéer, startat företag inom områden som de verkligen brinner för, och lever härliga liv. Men vad är det som gör att just dessa personer har tagit steget, och kan man själv ta efter? Hur blir man egentligen en doer?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: