Lilla Speedos Mamma

Du kan spotta ut den dumma pojken…

En dag när jag skulle lämna lilla Speedo på fritids möttes vi av en pedagog som mötte upp oss.

– Godmorgon sa vi,- godmorgon sa hon. Sen kom det: Du ” lilla Speedo” jag vill prata med dig om det som hände i fredags. Han sprang i väg och skrek – jag vill inte!!!! – jag har inte gjort något!!! – mamma jag vill inte vara kvar på den här skolan!!! Ut sprang han på skolgården och vi efter. Så fick vi fatt på honom. Då säger pedagogen:

– ” lilla Speedo” man kan välja att vara en snäll pojke eller en dum pojke. Man kan välja att spotta ut den dumma pojken och vara en snäll kompis.

VA??? Hörde jag rätt? Spotta ut den dumma pojken? Jag var stressad till jobbet och fann mig inte i situationen. Men jag åkte till jobbet och tårarna rann. Jag orkade inte mer…. Hur kunde hon säga så om min son? Det han hade gjort var att knuffa undan en kompis som i sin tur blev ledsen när dom lekte lek och skulle först till flaggstången för att inte bli bränd. Tyvärr så blir han alltid anklagad för att han hörs och syns mest. Han har blivit anklagad flera gånger i skolan fast han inte ens varit där. Nog ganska vanligt för dessa kreativa, högljudda barn. Man är van att dom är inblandad i massa saker. För där det händer är dom ju ofta med:-) på gott och ont.

Den dagen kunde jag knappt jobba. Tårarna kom hela tiden. Hade så dåligt samvete som inte stod upp för honom och tog med honom hem utan lämnade honom gråtandes på skolgården med denna pedagog. En pedagog som jag för övrigt tyckte om. Allt blev så fel…

När jag skulle hämta lilla Speedo kunde jag inte hålla mig utan traskade upp till rektorn med tårar som rann. Ni vet känslan när man är så trött, alltid i försvarsställning till sitt barn. Att alltid få kriga för deras rättigheter. Rektorn tittade på mig och tyckte inte det var så allvarligt?!

I den vevan var det konstant konflikt på raster. Jag begärde att han skulle få assistent vilket inte var aktuellt. Men det var ju på raster det hände saker. Vi pratade med rektor, fröken, pedagoger. Tillslut tog vi med en sköterska från BUP och begärde assistent. Vi som hela tiden hade fått nej fick nu veta att han hade fått det sen i måndags, mötet var en onsdag!

Va!? Visste lilla Speedo att han fått en assistent? Svaret var svävande men vi var glada för att han äntligen skulle få stöd i jobbiga situationer. Denna assistent var fantastisk!!! Vilken lycka. Hon gjorde underverk med Speedo. Han tyckte det var roligt att gå till skolan igen. Hon läste av honom perfekt. Minns en gång när jag skulle hämta och var van att alltid få höra vad fel han hade gjort varje gång. Att nu bli mött av denna härliga assistent och få höra vad bra det hade gått under dagen, att dom byggt sandslott och fotat, att han fått utbrott men hon lyckades lura iväg honom på något annat. Lycka!!! Jag var så glad så tårarna rann av lättnad:-)

Tyvärr varade inte lyckan så länge då hon blev sjukskriven. En ny assistent kom och dom klickade inte alls. Kaoset var åter för oss. Han känner verkligen in allt. Kan säga att den fröken gillar inte mig, han har nog oftast rätt.

Tänker vad viktigt det är för våra barn att dom får positiv bekräftelse. Vem orkar höra flera gånger om dagen vad fel man gör? Läste en gång att barn med tex ADHD, autismspektra får skäll 24 gånger mer än andra barn på en dag!!! Tänk då att för varje negativ sak ska det på med positiva ord för att komplitera. Inte lätt när man bara tycker dom gör fel, är dryga, skriker, slåss, är ouppfostrade och inte lyssnar.

Jag försöker ibland vända på saken och säga att vad grym du var när du gick undan själv när du fick utbrott, eller vad duktig du var och kände själv….  Ibland får han berätta det bästa som hänt under dagen. Aldrig det sämsta eller dåliga för det vill jag inte förstärka på nått vis.

Ha en fin dag alla!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: