Lilla Speedos Mamma

Fritidsaktivitet, diagnos och curlande föräldrar….

imageVår son hade bestämt sig för att ALDRIG spela hockey. Kan på något sätt förstå i dag…   När han var liten och satt i gåstol fick han nämligen vara ” ismaskin” till storebror. När storebror vilade körde han ut brorsan från trappen som sen körde runt på golvet gladeligen. Sen körde han in honom under trappen igen till nästa paus Hahaha…. Vilket trauma !

Han hade provat fotboll men hade svårt att räta in sig i köer… Svårt med samspel i grupp.

Han provade innebandy i perioder. Då han spelade var han en grym målgörare men näää….. Det gick inte.

Han provade gymnastik men gjorde allt annat än stod i kö till barren. Inte kunde han koncentrera sig i en sån stor grupp även om det var individuellt. När gymnastik läraren sa åt alla föräldrar att gå ut och inte sitta och titta var även det kört. Han ville ha mig inom synhåll.

Vi provade friidrott som han var riktigt lovande i. Långa ben och grym på 60 m. Men nä… Inte heller det gick.

Vi beslutade oss för att inte trycka på. Ville han inte träna så var det helt ok.

Men så kom en dag när han plötsligt sa:

Jag vill börja spela hockey! Eftersom storebror var eller är en riktig hockey kille så var svaret självklart. Klart han ska spela hockey. Han kunde knappt stå på ett par skridskor. Kompisarna hade åkt skridskor sen dom var 4 år. Han var 9 år.

Första ispasset glömmer jag aldrig när han slänger sig på mage för att bromsa in i sargen. Dom andra stannade snyggt på bredsida å isen for snyggt runt dom:-)

Det dröjde inte länge fören han kom på att det var målvakt han ville bli. Då förstod jag inte… Men nu. Han fixade inte utespelet med samspel. Gjorde inte spelarna som han hade tänkt blev det fel. Men som målvakt var han med i laget men på sitt eget vis. Det var bara han som styrde över sig själv.

Så kom en dag och han vägrade gå på träning. Vi var dum nog och sa ok… Han var väll trött.

Nästa träning kom vi till parkeringen. – Jag vägrar gå. Jag slutar med hockey.

Vad gör man som förälder? Vi visste att han tyckte det var roligt. Han var duktig men vad var felet????

Eftersom han har AST har han svårt att sätta ord på känslor. Vi får klura, ställa frågor som han kan svara ja eller nej på. Vi får verkligen vara detektiver. Ganska lätt att ge upp. Men skit i träningen då!!! Vill du inte så lägg av….

Han ville ju, men samma visa varje gång. Jag skämdes som en hund! Dom behövde ju en målvakt i laget. Vi tom kom dit ibland, fick på oss nästan hela utrustningen. Så satt halsskyddet snett, eller strumpan knölades i skridskon. Då var det kört igen. Av med hela utrustningen och hem.

Ville han inte spela??? Vad var felet???

En kväll gick vi på promenad med hans bästa vän, sin hund.

Då kom det fram… Han älskade hockey. Men han fixade inte omklädningsrummet. Där och då fick vi fingret på vad som kändes fel.

Jag ordnade så att han fick ett eget omklädningsrum. Då gick det alldeles utmärkt. Han hängde upp allt i ordning. Hade sina speciella procedurer…  Med tourettes för sig utan att någon lag sig i.

Helt plötsligt var han med på alla träningar igen. Men det tog oss tid. Ca 3 timmar 4 dagar i veckan var jag med. Medans dom andra föräldrarna skjutsade till träning, lämnade av sina barn och han träna själv satt jag i omklädningsrummet från kl 16:00-19:00.

Men det var värt varenda sekund! Även om dagarna kom när han vägrade. Då var det lätt att bara skita i allt! Mentalt trött av att alltid ha en plan. Plan A plan B.

Att jag curlade mitt barn är jag fullt medveten om. Men skulle jag inte gjort det skulle han stannat hemma.

Köttgryta skulle det vara ett tag innan varje match. Många små procedurer som skulle stämma.

Vi har hela tiden varit öppen med tränarna om hans problem. Vet att målvaktstränare sagt att han är så otroligt rolig att jobba med. Han gör ju precis det han blir tillsagd att göra.

Däremot klarar han inte orättvisor. Att bli förbisedd. Har man sagt en sak så ska det vara så. Har han blivit lovad att stå en match så tar han det hårt om man inte håller det.

Han vill veta vad han gör fel. Han hatar tystnad och inget få veta. Han kräver tydlighet. Klarar inte av att läsa av det sociala och tystnad.

Som vi kämpat!!! Blir ohyggligt stolt över mig själv som orkat i flera år. När man köpt en ny utrustning och han säger han vägrar spela mer…

Förra året var han på hockeyskola. Usch dyrt… Efter 2 dagar vägrade han gå!

Varför?: Han hade fått torka bord för att han stökat omkring. Han hade minsan inte betalt någon hockey skola för att torka bord. Fullständig förnedring Hahaha…. Gubben ❤

Så den dagen tog det oss en hel förmiddag för att han skulle komma iväg igen.

Ofta slutar en sån dag med migrän för att han får tänka och anpassa sig så.

Alla ni föräldrar som kämpar med idrotter… Kämpa! Ni är bäst! Hitta lösningar, curla era barn, skit i andras kommentarer, var öppen. Var stolta!!!

Tänk positivt fast det är jobbigt!

Ha en fin dag:-) //Sara

 

 

 

 

 

 

  1. Malin Selkälä

    Åh, som jag behövde läsa det här, även 2 år senare än du skrev det. Vi har en snart 6-åring som vi letar passande fritidsaktivitet till. Jobbat i ett år för att han ska våga vara själv i bassäbgen på simskolan så att han kan ta nästa nivå, där han redan kan alla simtagen. Så himla svårt när han fixar simningen galant men måste ha mig nära. Provade fotbollskul nyss 4 gånger och lekarna gick superbra. När match skulle spelas i smågrupper gick det inte alls. Kastade glasögonen och blev helt förtvivlad för att en grabb var mycket duktigare. Önskar att det bara kunde vara smidigt ibland, både för honom och oss. Ska prova på frisksportarnas pass med klättring och trampolin i höst. Han gör volter som en riktig akrobat ☺ nyss hittat din sida och hit återkommer jag!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: