Lilla Speedos Mamma

Hur orkar jag som mamma till lilla Speedo? Humor, gråt & skratt…

Igår kväll hade jag en föreläsning på en pedagogiskt verksamhet ” dagis ”. Vilket härligt gäng. Jag blir alldeles varm i kroppen av glädje när dom förstår, när det kommer med frågor, när folk är intresserade av att veta.

Så kom den frågan jag oftast får: Hur orkar du?

Ja… Hur orkar jag då? Det här är ju min vardag, mitt liv… jag vet ju inget annat.

Visst är det jobbigt men tiden tidigare var ännu värre, innan vi visste vad vi skulle göra? Tiden tidigare var ett ända stort KAOS. Jag visste inte om jag gjorde rätt, fel, rätt, fel…… när jag tyckte jag att gjorde rätt så kom omgivningen med pekpinnar om att vara mer konsekvent, ha hårdare regler, uppfostra bättre. Jag kände mig ofta kluven.

Ofta fick lilla Speedo mycket mer skäll när vi var bort bjudna, ofta av oss. Vi skämdes väll på något vis för att han höll på som han gjorde. Han satt aldrig stilla vid matbordet, pratade, avbröt, blev skogstokig och arg, var nyfiken på allt.

Så vad hände? Jo lilla Speedo förstod efter några år att när vi var bort bjudna blev mamma någon annan. ….. jag blev den där arga och stränga föräldern som inte var så rolig. Det i sig triggade honom varje gång. Han ville inte följa med, han vägrade och vi fick bära ut en explosivt arg pojke i bilen för i väg skulle vi ju.

Tack och lov så fann jag  mitt förnuft. Vi kan inte vara dom där stränga föräldrarna när vi är borta. Vi måste helt enkelt anpassa oss efter honom. Han kan INTE sitta stilla en hel middag, så nu får han röra på sig. Han kan få sitta med mobiltelefonen när han ätit för att sitta kvar vid bordet. Han får till och med äta i ett eget rum om han vill. Han tycker precis som storebror att det blir lite väl mycket med middagar då han vet att han ändå får skäll eller att någon påpekar något negativt. Eller att han inte fixar att sitta stilla helt enkelt. Bättre då att få lugn och ro själv.

Jag ser att dom följer lite lika mönster dom två yngsta. Å med det blir jag trygg. För nu fungerar det ju jätte bra för Aspie. Han som aldrig varit med på middag utan suttit på sitt rum. Han är helt plötsligt med oss nästan jämt. Glad social och trevlig. Riktigt rolig med den ironin han gör och säger. Lite svårare att förstå andras ironi…

Lilla Speedo äter tex aldrig frukost med oss andra. Sorgligt i sig, men han har ett morgonhumör som går till världshistorien. Så han får alltid en ”lyx frukost” på bricka i sängen + sin medicin. Sen kommer det upp den mest fantastiska pojke. Men om han får för sig att sno godiset från kvällen före ( vilket har hänt massor av gånger) då ni… Då biter knappt medicinen och allt blir fel.  Nä… lugn och ro. Lite morgon TV så blir han som den finaste son han är.

Sen är jag till naturen en positiv och glad skit, jag tror att ser man humor i det hela så vinner man mycket, hahahaha…. Bara en sån sak att vi kan skratta hejdlöst åt madrassen som åkte ut genom ytterdörren varje kväll klockan 22 för några år sedan då Aspie vägrade ny madrass. Då var det KAOS, det var fruktansvärt jobbigt när han valde att sova på ett hårt golv i stället för en ny bäddmadrass till sängen. Men nu, nu kan vi skratta åt det. Det var för 6 år sedan nu.

Kan tom skratta åt tanken när jag var så yr av utmattning att jag inte kunde gå på ICA. Hur kunde jag? hahaha…. tungt då men lätt nu. Trotts allt så är ju det inte hela värden att ha ADHD, Autismspektra eller Tourette. Det finns ju massor av allvarligare saker. Det här får vi lära oss att leva med liksom.

Så jag tror på öppenhet. För om inte omgivningen  vet, hur ska den då kunna bemöta på rätt sätt så att livet för alla små speedos blir så bra som möjligt.

img_3736

Gokväll och hepp// Sara Lilla Speedos mamma

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: