Lilla Speedos Mamma

Missmatcha eller matcha? Kommunikation med autismspektra…..

Cykelvägen byggs om. Inget som sonen gillar… Det blir liksom inte som vanligt.

Kommer hem i fredags och kläcker ur sig…  Blir galen!!! Först stänger dom av en väg. Sen stänger dom av nästa väg. – Jag har ett helvete att komma till skolan nu.

Han har ju en plan, han vet precis hur lång tid det tar att cykla dit. I hans värd är det svårt att planera om. Han tar sig förbi avspärrningar och drar cykeln… Kedjan hoppar av. Åter igen ett kaos.

Det tar så sjukt mycket energi att inte veta om cykelvägen är som den ska att hans humör svänger hejvillt här hemma. Han låter arogant, sur. Svårt att visa känslor och sjukt svårt att läsa av honom då.

Säger jag till honom att låta lite trevligare och inte så otrevlig så tittar han konstigt på mig. -Va, jag är inte sur!

– Du låter sur, säger jag.

-Nej, jag är INTE sur svarar han med en riktigt sur ton…

Apropå att missmatcha varandra…. var på en föreläsning i veckan om just att matcha den man pratar med eller missmatcha. Fantastik föreläsning om just kommunikation med Dan Hasson. Kan lätt relatera till just sonens svårigheter. Jag förväntar mig att han är arg och sur när han låter så, men han är det inte. Samma sak kan uppstå när han är verkligen jätte glad, men absolut inte visar det med kroppspråket. Vi missmatchar varandra verkligen i sånna situationer. Tänk vad lättare det är när man verkligen visar intresse för en kommunikation…. när man verkligen matchar den man pratar med.

Att leva med någon som har autismspektra kan verkligen ge hur mycket som helst av skratt och frustation. Man missförstår varandra ofta. Han säkert mycket med än vad jag gör. Undrar hur mycket som blir fel för honom egentligen? Sitter och åker bil till hockeymatchen och lyssnar på musik. Gärna Håkan Hellström för det är hans stora favorit. Men idag var det visst Sabbaton som gällde. Jo just ja, han har ju blivit hårdrockare över en natt hahahaha…..

Det svänger fort här hemma kan jag lova.

För inta allt för länge sedan hade han blivit vegetarian, det höll inte heller så länge. Bara han fick äta sin oxfilé. Annars har han höga krav på sin mat. Gärna ekologiskt, de ska vara svenskt och som han brukar säga: dyrast är bäst.

Hepp! Ha en fin dag och boka mig gärna för en föreläsning om livet i en familj med NPF.

sara@lillaspeedos-mamma.se

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: