Lilla Speedos Mamma

Alla har vi drag av olika diagnoser.

Varför är det så viktigt att få en diagnos funderar många? En del vill inte ens tänka sig att göra en utredning för att man tror inte på diagnoser, eller man är livrädd vad svaret på en utredning ska ge.

Jag själv kan se massor av drag i diagnoser på mig själv:

  • Dyslexi: skit svårt att stava rätt, slänger bokstäver hit och dit och är grym på särskrivningar vilket har gjort att jag skriver som jag pratar och utvecklat en egen strategi. Tar grymt lång tid att läsa en bok eftersom jag inte skum läser som en del gör utan läser varje ord. Hade en 2:a i svenska och fattade aldrig verb och substantiv mm..Ljudbok är min melodi!
  • img_2187ADHD: finns det drag av men jag tror inte att jag uppfyller kraven för en diagnos. Jag är driven, älskar nya projekt, älskar förändringar till motsatsen av min ena son hahaha…. kan inte vara lätt att ha mig som mamma, eller så är det bra för att han utsätts för förändringar. Jag är en JA människa men jag tror vi som är det har mycket roligare. Vi utsätts ibland för saker som vi aldrig skulle gjort om vi tänkte efter och sa NEJ. Är ibland väldigt ostrukturerad men har ordning i mitt kaos på skrivbordet ändå.
  • Touretts, ticsar igång ibland med sånna där hemliga saker, hahaha….. spänner axlarna på ett speciellt sätt ( fast det var många år sedan) det gick bara inte att sluta. Ett tag spände jag rumpan vilket var skit bra, den höjdes nog några centimeter pga allt knipande hahahaha….. Galet jag vet men jag uppfyller heller inte Touretts diagnosen. Men dragen finns där…..

Läser man allt det där om mig skulle ingen givit mig ett jobb eller hur?

Men när dom här svårigheterna blir ett problem i vardagen, det är då man kan börja fundera på en utredning. Annars är det ju en drivkraft eller hur?

Jag kan höra folk säga att det är så modernt med diagnoser idag, alla kändisar har ju det plötsligt.

Skit bra tänker jag. Äntligen har det blivit mer OK att ha en diagnos. Jag vet att som förälder söker man inte frivilligt till BUP för att få en diagnos. Jag själv förskönade det hela genom att förneka. Klart han inte har ADHD det är ju bara knäppgökar som har det… eller? Frånskilda socialt utsatta barn som inte har några förebilder eller gränsdragningar, är det inte så?

Absolut inte. Diagnoser förekommer i alla klasser från rika socialt högutbildade till lågutbildade. Du kan utveckla psykisk ohälsa pga av för mycket stress, höga krav mm men du kan aldrig få ADHD för att du har dåliga föräldrar!!!

bild-adhd

Hos oss kan jag se att när vi fick diagnosen på vår mellan son öppnades det nya möjligheter. Vi fick lära oss att hantera alla svårigheter, vi fick gå föräldrar kurser, vi fick tillgång till LSS. Vi har fått hjälpmedel både i skolan och privat vilket har utvecklat honom till den fantastiska kille han är idag.

Det skulle aldrig varit möjligt om han inte fått sin utredning. Han skulle fortsatt ha fått skäll, blivit mer inåt dragen och han skulle förmodligen aldrig vara där han är i dag, för jag och min man har jobbat stenhårt på hans utveckling. En klapp på axeln till oss som verkligen har orkat kämpa kan jag känna ibland. För ibland vill man bara ge upp….

Se dig om bland dina vänner, en del är drivna, en del pedantiska, en del harklar sig konstant, knäpper med fingrarna, blinkar med ögonen, en del ogillar höga ljud, en del ogillar stora folksamlingar, en del hatar ett speciellt material mot kroppen, Kreativa, känsliga, ofokuserade, empatiska, typiska kännetecken på diagnoser…. så jag vill nästan kunna påstå att alla har drag av…. men när det blir ett problem i vardagen, sök hjälp. Då kan det bara bli bättre!

Boka mig gärna för en föreläsning om hur det är att leva med ADHD, Tourettes, Autismpektra och Dyslexi i familjen…

Direkt mail.

Hepp // Sara

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: