Lilla Speedos Mamma

När jag inte tar medicin kan jag inte koncentrera mig i skolan och då stör jag nästan alla på lektionen

Gävleborg är det län som skrev ut mest läkemedel mot ADHD till pojkar mellan 10 och 17 år förra året. 10-åriga Ture Mellberg i Gävle har ADHD och tycker att det kan vara jobbigt i skolan.

– När jag inte tar medicin kan jag inte koncentrera mig i skolan och då stör jag nästan alla på lektionen. När jag får medicin kan jag koncentrera mig jättebra, säger han.

Radio intervju Se länken längre ned för en längre intervju.

Ture Mellberg har även två syskon med liknande diagnoser. Och nya siffror från Socialstyrelsen visar att i genomsnitt nästan var tionde pojke mellan 10 och 17 i Gävleborg i fjol tog medicin mot ADHD – en diagnos som kan innebära hyperaktivitet och koncentrationssvårigheter.

På tio år har antalet personer som tar medicin mot ADHD i länet nästan tiodubblats.

– Det har ökat dramatiskt, särskilt i vårt län. Vi behandlar delvis gruppen som har klar ADHD-diagnos, men sedan har det visat sig att barn med stora skolsvårigheter, av andra skäl än ADHD, har remitterats till oss i väldigt stor omfattning, säger Alf Kågström, barnläkare och chef inom barn- och ungdomspsykiatrin i Gävleborg.

Finns det risk att man behandlar för många?

– Ja, det finns det absolut. Därför vill vi få bättre rutiner så att vi kan närma oss Sveriges medelnivå, säger han.

Tures mamma Sara Mellberg säger att även om det stundtals är tufft så tror hon att hennes söners kreativitet och energi kommer att göra att de går långt.

– De hittar på saker hela tiden och är otroligt lösningsfokuserade. När jag säger att något inte går så lyckas de ändå hitta en lösning. Det är sådana man vill ha i arbetslivet. Så jag tror att det kommer att gå jättebra, säger hon.

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: