Lilla Speedos Mamma

Om du inte sköter dig kommer vita skåpbilen med tanter och hämtar dig….

När lilla Speedo var liten och inte vi visste om hans diagnos ADHD kunde vi verkligen bli skogstokig på honom. I våra ögon då förstörde han saker för att retas med bröderna eller oss. Han kunde skrika högt, han avbröt varje samtal med någon annan. Blev det inte som han ville i hans värd var utbrottet mycket nära, sen bara PANG!

Han slogs, armarna gick som på ett propeller plan. Hysterisk var bara förnamnet. Vi visste inte bättre så vi gick till tack med samma mynt.

-NU SKÄRPER DU DIG!!! -NU ÅKER DU IN PÅ DITT RUM!!! – DÅ FÅR INTE DU FÖLJA MED NÄR RESTAN AV FAMILJEN ÅKER IVÄG PÅ NÅGOT MYSIGT. – DIG GÅR DET JU INTE ATT HA MED BLAND FOLK!!!.

Att ens vi hotade med att han åkte in på sitt rum var otroligt dumt. Hans rum ska ju inte vara en bestraffning. Att vi hotade med att han inte fick följa med måste varit otroligt kränkande för honom när det ända han ville var egentligen att vara med oss, men allt blev ju fel hela tiden.

Att säga att vi inte kunde ha med honom bland folk får mig att skämmas något otroligt mycket. Hur kunde vi???? Undra vad han tänkte då? Måste vara fruktansvärt att höra det från sin egen mamma och pappa.

Vi har gjort så otroligt många fel. Men tack och lov har vi lärt oss saker på vägen. Ibland pratar vi om dumma saker vi sagt, kanske för att jag måste få bort mitt dåliga samvete. Att få förklara att jag inte visste bättre förut. Lika lite som han inte hade några strategier för sitt beteende så var jag ännu mer korkad som vuxen. Samtidigt hade jag höga krav på skola och fritids. Jag visste hur jag ville att han skulle bli behandlad, men hade svårt själv att stå upp för det hemma. ( Han var ju så jobbig). Det var lätt att tappa tålamodet.

Jag kan tycka att han där uppe borde ha givit oss föräldrar en dos extra tålamod och en rejäl dos pedagogik när han nu har låtit oss förvalta dessa känsliga barn med extra allt.

Känsel spröt som gör att dom känner av allt. Lilla Speedo känner av direkt om jag är på dåligt humör, om jag är ledsen eller extra busig. Han är en fantastisk människo kännare.

Dumma hot hade vi med mellan bror också. Herrgud!!!! Där hotade min man med att det kom en vit skåpbil med arga tanter ( Nannys som i nanny akuten) och hämtade honom om han inte lyssnade, vilket gjorde att han var livrädd för alla vita skåpbilar. Det kan vi faktiskt skratta åt idag tillsammans med sonen som kan tycka idag att det är ganska roligt. Men herrgud vad man skäms. Gissa vad min man har för bil idag? Hahahaha…. en vit skåpbil:)image

Så idag använder vi tack och lov helt andra strategier. Låg affektivt bemötande är det som absolut fungerar bäst. Vill tipsa er om Bo Hejlskovs hemsida. En fantastiskt klok man som både har föreläsningar och en massa bra böcker att läsa. Verkligen Aha upplevelser.

Det är så lätt att hamna i dom där onda cirklarna som blir svåra att ta sig ur. Det handlar inte om att vinna över ett barn. Det handlar inte om att visa vem som har makten. Det handlar om team work och samarbete. Att anpassa sig efter dagens situation. Alla har vi gjort dumma beslut, sagt dumma saker, huvudsaken är att vi vet vad som är fel. Vi är trots allt bara människor. Men med dessa underbara barn behövs det lite extra tålamod, lite extra av allt precis som dom är av extra allt.

Ha nu en skön fortsatt dag.

Boka mig gärna för en föreläsning om att leva i en familj med NPF.

Maila mig på : sara@lillaspeedos-mamma.se

Hepp //Sara

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: