Lilla Speedos Mamma

Idrott och ADHD= Det bästa man kan göra!

Att ha små barn med extra allt som vill vara med i olika idrotter kan verkligen sätta en mamma eller pappa på sin spets av tålamod.

Lilla Speedos bror ville prova på gymnastik som liten. Han såg fram emot första träningen och var laddad till tänderna. Alla föräldrar satt snällt bakom dom omkullvällta bänkarna som man kan vända på och gå balans gång på….. Alla föräldrar satt stilla och tysta. Deras fantastiskt fina väluppfostrade barn stod snällt på led och inväntade instruktionerna.

Min son satt längst upp i ribbstolen skrikandes som Tarzan. Han sprang före dom andra barnen i kön, han vägrade gå på bänken som var upp och ner och skulle gå på sitt vis. Jag skämdes som en hund som hela tiden fick springa fram till min son och tillrättavisa honom inför alla suckande förädlar som tyckte att han störde deras ordning.

Nästa gång vi kom dit fick alla föräldrar stränga ordrar om att vi fick sitta i omklädningsrummet för att tränarna själva ville ta hand om barnen.

Jag kunde höra min son ända in i omklädningsrummet och mötte dom andra föräldrarna blickar… Jo tack, det var min son som störde. Han som inte kunde lyssna, inte sitta stilla. Fan… jag hatade dom där blickarna.

Till slut kom han utspringande till mig. -Jag tänker inte var med den där dumma läraren som hotar mig! Han tar tag i min arm och säger att jag ska stå stilla!!! Han var arg, ledsen och kränkt.

Tredje gången vi provade bad jag om att få sitta med inne i gymnastiksalen. Helt ok, om jag inte störde, om jag var helt tyst.

Att dom inte kunde förstå? Om jag hade fått varit med min son och varit som hans assistent så skulle det säkert gått bra. Han behövde sina tydliga regler, han hade svårt för ögon kontakt och nya människor. Att stå på kö eller sitta på små prickar vid en genomgång var nästintill ohållbart. Men om han fick stå upp och röra sig lyssnade han väldigt bra. Ständigt i rörelse… ständigt på gång….

image

Idrott och rörelse är kanon för små ADHD barn. Ja för den delen vuxna också. Att få utlopp för den extra energi som finns i kroppen. Dom kan ju göra underverk med sin extra energi. Kolla in alla världsmästare ! Kolla in Michael Phelps som fick dignas ADHD som 9 åring. Frank Andersson,  Mikaela Laurén och Usain Bolt mfl… Vilket driv!!!! Vilken energi!!!!!

Hindra aldrig dom barnen att utöva idrott. Döm inte föräldrarna som kanske måste vara med sina barn på träningar. Dom barnen behöver mer struktur, kanske en förklaring extra eftersom arbetsminnet ofta är dåligt vid ADHD. Dom kanske behöver sin förälder som trygghet i denna hårda värd. Vem vet? Kanske självförtroendet är på botten efter alla misslyckanden… Någon som kan hjälpa till att styra upp när koncentrationen tappar fokus. När benen och huvudet blir fullt med spring…

Berätta för tränarna om vad barnen behöver så blir det ofta mycket lättare för alla. Skäms inte, var stolt!!!

Vill ni ha en föreläsning? Kontakta mig här: Direkt mail

Ha det gött!

Hepp Sara

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: