Lilla Speedos Mamma

Intervju med Aftonbladet idag!

image

 

Vilken rolig dag idag. Lilla Speedo stod startklar vid skolan kl 14:15. Beredd på att åka hem för att ta emot Aftonbladet idag.

När vi kom hem tände vi ljus, kokade hans älsklings te från Gotlands Kryssmyntagård. Vi gjorde oss redo, men först skulle han gräva en snögrotta 🙂

Två supertrevliga tjejer kom hit och vi satte oss till rätta. Dom fotade lilla Speedo och mig och sen startade intervjun.

Jag kan säga att det gör så ont i mig när jag hör han berätta hur han upplevt sin tidigare skola. Det gör så ont i mamma hjärtat att höra han berätta hur den kändes när han blev inlåst i ett rum. Hur han blev utslängd för att han störde på lektionerna. Hur han satt satt ibland själv utan att jobba för att han inte förstod hur han skulle göra. Han kunde ju inte läsa…. Ännu mer ont gjorde det när han berättade för mig hur det känns när någon vuxen skäller framför alla kompisar, på rasten, i klassrummet, på sexårs…. Förnedring och utanförskap tänker jag då.

Han berättade om hur han gungade kompis gungan på skolan och hur han inte ville gå in på lektionen. Hur känslan var när en fröken skrek åt honom : Om DU ramlar ner och slår dig tänker inte jag hjälpa dig om du inte kommer in nu!!

Att sitta i intervju och höra hur han så bra berättar om känslor, om medicinen han äter. Det gör mig så stolt över honom. Han har fått en fin insikt….. Han förklarade hur det kan bli… ex att han kan sitta på sitt rum och bara känna hur det börjar att koka av irritation. Om jag då kommer in så åker ju jag på en utskällning utan dess like. Jag kan ju få heta allt mellan himmel och gjord. Alla fula ord han kan.

Men om han har medicin i kroppen så kommer aldrig dom där känslorna. Han berättade så fint om hur små små saker kan få han super arg och jätte irriterad men om han har medicin så bekommer inte dom där små små sakerna honom huvud taget.

Då måste det ju vara en otrolig lättnad att medicinen finns tänker jag och ändå blir vi föräldrar så ifrågasatta om just ADHD medicin. Gör vi rätt? Ska vi inte sätta lite hårdare gränser? Uppfostra hårdare? Vinna kampen? Visa vem som bestämmer…..

Jag är så sjukt stolt över min lilla Speedo. Han har alltid varit nyfiken av sig. Han vill veta allt. Har du sagt A får du säga B. Bra tänker jag för då lär han sig något. Men ibland är han nästan för frågvis, hahahaha…. det blir aldrig tyst liksom!

Eftersom han är så nyfiken har han ju lärt sig massor om sin ADHD. Jag har alltid försökt att prata om alla positiva sidor med ADHD. Tänker att man behöver inte ens tänka diagnos utan personlighet. Alla har vi olika svårigheter. Fick frågan idag om varför det är bra med en diagnos.

Det är ju bra att veta tänker jag. Har man så svåra svårigheter att man behöver medicin är det ju ett måste att ha fått sin diagnos eftersom du annars inte får medicin. Utan sin medicin skulle han inte ha blivit så bemött som han blir idag. Han skulle nog vara den där ”skit ungen ” i mångas ögon. Den som aldrig lyssnar, avbryter, blir galet arg…. men med medicinen kan han orka mer, mer fokus, han tom orkar med kompisar efter skolan ibland.

Men det är ju inte bara medicin som behövs, det behövs bra bemötande, förståelse, KUNSKAP framför allt. Tänk om alla föräldrar fick bra bemötande och inte det dom så ofta får… skuldkänslor och skam känslor. Tänk om alla föräldrar, familjer, skola fick kunskap om strategier, tänk om alla fick lära sig bra metoder för att orka kämpa. Låg affektivt bemötande… WOW vilken önskelista. Men den är fullt genomförbart. Starka barn med god bra självkänsla  ger starka friska vuxna som kanske klarar sig bättre från psykisk ohälsa som vuxna.

Nu väntar jag med spänning på reportaget och på söndag är vi med i Mitt Gävle.

Ha en skön kväll och boka mig gärna för en föreläsning om hur det är att leva med NPF i familjen. Direkt länk till mail.

Hepp // Sara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: