Lilla Speedos Mamma

Hela frysen med färdig mat.

Jag kan må illa av att tänka tillbaka hur jag har tjatat på sonen med autismspektra och mat. Fy farao… Jag har tvingat honom när han var liten att sitta vid matbordet tills han åt, tills han smakade. Ibland tuggade och tuggade han köttet så att det blev till en stor trådig klump som kom ut på tallriken.

När han var liten drack han konstant Semper majs välling och om vi köpte Findus majsvälling blev det katastrof. Dumma som vi var försökte vi även där att vara hårda. Välling som välling liksom. Då drack han inte välling alls och slutade att äta. Vad hade vi för val? Inte ett dugg. Jag vet att vi satte oss i bilen och köpte den där jädra majsvällingen från Semper och hux flux hade vi en nöjd, mätt och glad son igen.

Tänk om någon hade berättat för oss på BVC, tänk om någon hade sagt att ge han det han vill ha i matväg. Nä… Vi skulle vara duktiga förädlar som gav bra och nyttig mat.

Sonen snöade in allt mer på olika maträtter.

  • Billys panpizza
  • Mamma karins lasagne
  • Pannkaka
  • Semper välling

Han hatade:

  • Grytor
  • Grillad kyckling ( det gör han fortfarande, men grillar vi själva så äter han)
  • Kött
  • Blodpudding

Igår säger han med gråten i rösten… -mamma jag har nog något matdiagnos…-Jag kan inte äta fast jag är vrål hungrig. Det är jätte vanligt med mat avvikelser vid autism spektumtillstånd. Det gäller att acceptera det. Ibland är det bara Mc Donalds hamburgare som fungerar. Då är det ju bara att gilla läget.

Jag försökte med det vi hade hemma. Köttbullar, korv, spaghetti och köttfärsås. Det gick inte. Smoothie med yoghurt, banan och blåbär + lite glass för att få det riktigt kalla.

Gissa om han drack. Kall dryck går ofta så mycket bättre än varm mat. Färdigrätter som mozzarella pizza och mamma Karins lasagne fungerar ofta ändå. Jag förstår varför nu. Dom rätterna är så förutsägbara. Han vet att det smakar lika varje gång. Det finns ingen som ändrar om i receptet utan exakt samma smakupplevelse varje gång.

Så vi tog ett gemensamt beslut. Jag åkte till ica och köpte upp all mamma Karins lasagne och pizza så att det finns i reserv i frysen. Han glad och nöjd och jag likaså. det gäller bara att gilla läget, att acceptera att det handlar inte om makt över maten, det handlar inte om att vinna en strid att att barnen måste smaka. Barn svälter inte, men barn med autismspektra låser sig och då kan det sluta illa.

Ha en fin lördag, ät något gott och skön advent från mig.image

Hepp // Sara

direktmail

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: