Lilla Speedos Mamma

Förväntningar inför jul…

IMG_6353När jag tänker tillbaka på våran mellan son, har jag svårt att minnas att han någonsin blivit lycklig, glad av att få julklappar, ja.. eller presenter när han fyller år. Måsta ha att göra med hans autismspektra. Svårt att visa känslor och svårt för överraskningar. Han hatar överraskningar. Det blir bäst när han vet vad som ska hända. När han är förberedd……

Det är nog snarare vi vuxna som varit glada och skrattat. Förväntat oss att alla våra pojkar ska tycka samma som oss. Uppskattat presenter, julklappar mm. Ja överraskningar i sig. Kan räkna upp åtskilliga gånger då vi blivit arga för att han varit så nonchalant när han fått paket. Inte tackat utan med en suck.. – jaha, det här har inte jag önskat mig. Kastat sakerna i en hög och tyckt att det är väll en jäkla skit jul. Men låter man det sjunka in och gå några timmar eller dagar så är lyckan ofta lika stor som för ett barn som öppnar sitt födelsedags paket på morgonen.( Utan diagnos)

Ja.. eller som nu när pojkarna får adventskalender varje morgon. Snälla farmor och farfar har gjort små paket med diverse små saker i. Strumpor, kalsonger, nyckelringar, dusch kräm, pennor mm, mm. Första advent var väldigt spännande. Kalendern skulle öppnas som vanligt varje jul. Allt ska vara som vanligt varje år, då är det bäst. Men när paketeten öppnas är besvikelsen lika stor varje gång. Men en suck hörs – jaha.. igen… roligt.. och sen står krämen på en hylla. Men frågar man om kanske man kan få låna lite, då duger det minsann. I morse fick lille bror med nydiagnostiserad ADHD stora spelet. Han fick en lampa som blinkade i mörkret.( Jätte fin) Galen var bara förnamnet!!! Jäkla skit, jävla idioter, armar som slogs vilt omkring sig, vem fan vill ha en lampa som blinkar????? Efter ett tag med kramar (Kramar lugnar alltid) så lugnade han sig och ville faktiskt gå till skolan idag istället för att åka med bil. Han måste ju prova nya lampan om den lyste fint i mörkret.

Allt ska ändå vara som vanligt. Ljusstakarna ska alltid stå på samma ställen, adventskalendern ska alltid hänga på samma ställe. Samma folk ska komma på julafton. Ett lika starkt kort som att man inte äter tacos en lördag. Det gör man en fredag! Rutiner rutiner…. Det är det som styrs hemma hos oss. I och med att lille bror börjat med att äta sin ADHD medicin börjar han också reagera som storebror när förväntningarna inte blir som han trott. Tydliga regler och alltid på tå. Det är mitt motto nu. När storebror börjat att äta sin ADHD medicin började hans sidor inom autism spektrat att prägla hans tillvaro mer och mer. Rutiner och regler. Är faktiskt lite orolig att samma sak händer med lilla ”speedo” till lillebror.

Märker, att vet han inte vad som ska hända under en dag blir han orolig och ännu mer spring i benen. Så idag ska jag faktiskt till HAB. Idag ska jag verkligen försöka att göra bild scheman till grabbarna. Märker ju att ser dom i bilder och ord så tar dom till sig mycket bättre och dagarna blir lugnare. Förberedelse är ofta A & O. Ni kan ju tänka er…. Vi familjen ” flexibel” med 2 oflexibla pojkar i familjen. Hjälp… det blir krock ibland. Nu när julen står vid dörren och det är fester och överraskningar. Vi är bortbjudna på fredag… Hur kunde vi tacka ja till det? En fredag som i storebrors huvud är mysfredag med familjen. Man går inte bort en fredag!!!… Hur dum får man va? Men vi är väll som dom flesta familjer. Vi vill att det ska vara normalt, så ibland gör man ett crayzy val. Ibland testar man gränser, och det ska vi göra nästa fredag.

Önska oss lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: