Lilla Speedos Mamma

Trippel, dubbel, enkel…..det ställs krav och förståelse!

För dom som har en  trippel diagnos kan det verkligen ställas till  ibland, lik väl som det ibland är värdens tillgång.

Jag själv har säkert Dyslexi. Grym på att stava fel, världsklass på särskrivningar, tappar bokstäver och skriver med dom enklaste orden. Lilla Speedo har även han dyslexi. Men jag tror att man utvecklar en annan sida när man har svårt att stava. Jag kan berätta i ”känsla”. Jag använder mig inte av svåra ord som jag inte kan stava till, hahaha…. det är sant! Så när ni läser det jag skriver… ha överseende med alla stavfel. Jag skriver helt enkelt hellre än bra 🙂

ADHD gör att man är extremt pratig och fruktansvärt målinriktad. Man är målmedveten och ser dessutom ofta en vinst med sitt beteende, då är det lätt att köra på i 110%.Man kan vara otroligt flexibel och lätt ha 8 bollar i luften samtidigt. Samtidigt ha svårt att hålla focus på en sak och då blir det lätt en inre stress att hinna med allt man redan satt igång. Ofta har man med ADHD svårt att slutföra saker. Därför är det grymt att ha andra omkring sig som kan hjälpa till med dom sakerna.

Autismspektrat gör ofta att man fastnar i saker. Tex dammsuger sitt rum ofta, Dammar sitt rum typ varje dag, badar ett visst antal minuter eller fastnar i ritualer på olika sätt.  Ofta har man extremt svårt för vissa förändringar. Svårt med ögonkontakt och i vissa situationer helt tyst. Svårt med kramar och komplimanger. Är det sagt en sak så är det så! Punkt slut…. Med autismspektra kan man ofta behöva extra tydlighet och instruktioner. Det räcker inte med att säga tex skriv en saga om grodor och så menar man att man ska skriva om grodans existens eller all fakta om grodan.  Har man sagt en sak som tolkas på ett sätt så gör man precis som man tänkt och tolkat det själv.

Touretten gör att man ibland ticsar igång på olika saker.. som tex att man  bara säger ordet Nej, nej , nej fast han menar  ja.

Eller att man har tics på att känna på saker tex armar , olika material,  låta på ett speciellt sätt eller blinka med ögonen.

img_6798

Bild lånad på nätet som jag tycker stämmer så bra.

.

Alla dessa 3 diagnoser krockar ibland hejvilt med varandra. Autismen vill ha ordning och reda, inte för mycket folk,inte onödiga diskussioner. När den krockar med ADHD som älskar att prata, aldrig har koll.., arbetsminnet som ofta inte är så bra med ADHD , men extremt bra vid autismspektra, ja då kan det bli klurigt…..

Pust… ibland blir det bara för mycket! Men fatta vilket driv🙌🏻🙌🏻 Det sägs att dubbeldiagnoser eller trippel diagnoser är bland det svåraste och jobbigaste man kan ha. Men kan man hantera alla dessa sidor och allt driv, jobba med det som är svårt då kan det bli så bra.Det gäller att få rätt stöd och hjälp. Jag tror ju att tidiga insatser och en självinsikt som liten gör det så mycket lättare som tonåring eller vuxen. Man hittar sina egna strategier efter vägen.

Ett av dom värsta orden jag vet på utveckling samtal är: -Jag vet att han kan, varför skärper han sig bara inte? Han borde kunna koncentrera sig bättre.

Säger som en god vän:

Barn vill om dom kan. 

Inte Barn kan om dom vill.

Boka mig gärna för en föreläsning om hur det är att leva med NPF i familjen❤

Hepp Sara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: