Lilla Speedos Mamma- föreläsare-inspiration

Allt är fan bara kaos, det snurrar i huvudet av tankar jag inte kan sortera.

Allt är fan bara kaos, det snurrar i huvudet av tankar jag inte kan sortera. Jag hör alla jäkla ljud.

img_3220Jag är en misslyckad människa som inte kan något… Jag är usel……. Så kände han sig. Men han är absolut inte det. Han är en otroligt lyckad och fin kille!

Det är ord som kom från vår son som har fixat skolan och allt som hör till upp till gymnasiet.

Efter en vecka på gymnasiet gick han själv till sin lärare och sa: -Det här går fan inte, jag har nog ADHD. Det går bara inte att koncentrera sig… – Jag vill ha  en utredning.

Han är det mest fantastiska son man kan ha. Super social, han har alltid varit det. Alltid hört att han är så go, så mysig, så social, så klok, ja… kanske lite lat för han tar inte tag i något här hemma.

Jag har minsann fått hör att jag curlat honom av familj och vänner. Men ingen absolut ingen kan säga något ont om den pojken.

Jo, att han aldrig satt stilla på lektioner när han var liten. Han var inte tyst, han var med i alla diskussioner på gott och ont. Han var liksom med överallt. Hade vi främmande satt han ofta med oss och diskuterade, svårt att vänta på sin tur, men aldrig arg och otrevlig.

I sitt hockey lag har han alltid varit den som alla frågat om statistik, – Vad händer om vi vinner över dom? Han har haft svaret, alltid full koll. Allt som intresserar honom har han blivit bra på. Religon, samhällskunskap, historia, ämnen där han får vara med och prata och berätta.

Men han har också mått skit. För han är en känslig pojke som ofta går på känsla. Han är otroligt mån om andra, om sina kompisar, flickvän, alla runt om kring.

Men att alltid få höra så positiva saker och samtidigt känna sig misslyckad, känna en inre stress över att alltid ta tag i saker sista sekund och att man kunde gjort bättre, man skulle  kunna komma igång tidigare …… Man skulle kunna ha städat rummet, hängt upp kläderna, man skulle kunna gjort annat än legat på sängen och tittat på film…

Den inre stressen och samtidigt en otrolig rastlöshet. Ben som trummar i golvet som en trumpinne, händer som fingrar på saker för att hålla focus…. Det är min älskade son det med ADD.

Han är inte lat, han har bara  svårt att komma igång med trista saker.

Han är inte lat när han inte stoppar i diskmaskinen. Han är inte lat när han ligger på rummet och tittar på film, han laddar energi för en dag som tagit all energi,

Fast han är så fullkomligt slut efter en skoldag så kör han på med sin hockey. Jag är imponerad över honom.

Det måste nästan vara jobbigare att ha ADD eftersom det lilla H:et annars är ett driv… Hyperaktivitet. ADHD och ADD är ju egentligen samma sak utan hyperaktivitet.

Svårare att komma igång, svårare att…. ja svårare med det mesta. Men en rackare på kreativa tankar, idéer och allt som hör till. egentligen kan jag tycka att alla med ADD skulle ha en egen H eller en egen assitent, fru, flickvän, mamma som hjälper till att få ut alla bra idéer som dom aldrig kommer till skott med.

Nu säger jag inte att man bara sitter stilla och är apatisk. NEJ nej…. absolut inte.

Det är snarare att det blir också ännu svårare att få dem att sluta med något som intresserar dom.

 

Hittade en fin lista på just ADD:

1. De har en hjärna som går på högvarv.
ADD slutar aldrig. Det går aldrig att stänga av och säga stopp. Det är något man måste lära sig att hantera.
2. De lyssnar men allt går inte in.
En person med ADD kommer att titta på dig, höra dina ord, se dina läppar röras, men efter de första orden är deras hjärna redan på en annan resa. De kanske hör dig tala men deras tankar kan fortfarande vara ute i rymden. De kanske tänker på hur ditt hår rör sig eller på dina läppar.
3. De har svårt att klara hela uppgiften.
I stället för att hålla fokus på det som väntar dem är det för människor med ADD som att gå genom en labyrint. De börjar röra sig i en riktning, men ändrar riktningar för att finna vägen ut.
4. De blir lätt oroliga.
De är som djupa tänkare, de är känsliga för vad som händer omkring dem. Att vara i en bullrig restaurang kan låta som att stå längst fram på en hårdrockskonsert. En deppig nyhet kan låta som slutet på världen.
5. De kan inte koncentrera sig när de är känslomässiga.
Om det är något på gång som oroar dem eller gör dem upprörda så kan de inte tänka på någonting annat. Det gör att koncentration på arbete, konversation och sociala situationer blir nästan omöjligt.
6. De koncentrerar sig FÖR intensivt
När dörrarna till något öppnas dyker personen med ADD ner i det som en djuphavsdykare hoppar rakt ner i havet.
7. De har svårt att stoppa en uppgift när de är inne i den.
När de väl hoppat ner i det där havet så stannar de där. Länge. Även när syret börjar ta slut. De kommer inte upp förrän det är helt slut.
8. De kan inte styra sina känslor.
Känslorna för en person med ADD flyger vilt och kan inte bemästras. Det är som trassliga sladdar i deras hjärnor som gör tankar och känslor svårbearbetade. De behöver extra tid för att få igång sina system ordentligt.
9. De har verbala utbrott.
Deras intensiva känslor är så svåra att bemästra. De kommer impulsivt säga vad de tycker, och ofta säger de saker som de senare ångrar. Men det är nästan omöjligt för dem att ändra sina ord innan de säger dem.
10. De har social ångest
Människor med ADD är ofta obekväma i sociala situationer. De är rädda att de kommer att säga något dumt eller reagera olämpligt. Att hålla sig i bakgrunden känns tryggare.
11. De är djupt intuitiva.
För personer med ADD är ytan något osynligt som de penetrerar. De ser bortom allt vanligt. Detta är den bästa aspekten av ADD. Det är ett inspirerande drag som skapar kreativa genier. Uppfinnare, konstnärer, musiker och författare har ofta ADD.
12. De tycker annorlunda.
Det är en annan fantastisk aspekt av ADD. De tycker ofta annorlunda eftersom deras abstrakta tankar ser lösningar på problem som vi vanliga människor inte kan se.
13. De är otåliga och rastlösa.
De blir lätt irriterade, vill att saker ska hända omedelbart. De leker ständigt med sina telefoner, tvinnar med håret eller så studsar deras ben upp och ner. En person med ADD behöver ständig rörelse. Det är faktiskt en lugnande aktivitet för dem.
14. De är fysiskt känsliga.
Pennor kan kännas tunga i handen. Fibrer i tyg som de flesta människor inte skulle känna kan klia. Sängar är ojämna. Livsmedel kan kännas konstiga. Prinsessan på ärten, hon hade säkert ADD.
15. De är oorganiserade.
Högar är deras favoritmetod för att organisera. När en uppgift är klar går papperet in i den högen tills den växer högt. Ända tills en person med ADD blir frustrerad och rensar upp. Människor med ADD måste vara försiktiga för att inte bli samlare. Det är svårt för en person med ADD att hålla saker i ordning eftersom hjärnan inte fungerar på ett ordnat sätt.
16. De behöver utrymme för att röra sig.
Människor med ADD tänker bättre när de är i rörelse. När de pratar i telefon eller har en konversation vill de gärna röra på sig. Det gör dem lugnare och att de tänker klarare.
17. De undviker uppgifter.
Att fatta beslut eller slutföra uppgifter i tid är en kamp. Inte för att de är lata eller oansvariga, utan för att deras hjärna är fulla av andra alternativ. Att välja en kan kännas problematiskt. Det är lätt att undvika att fatta beslut eftersom de tänker för mycket.
18. De kan inte komma ihåg enkla uppgifter.
Ett annat paradoxalt drag från ADD är minnet. Människor med ADD kan inte komma ihåg enkla saker. Som att plocka upp sina kläder, handla mjölk i affären, eller komma ihåg möten. Men å andra sidan: de kommer ihåg alla kommentarer, citat, och telefonnummer de hört under dagen. Synliga saker är lättare att komma ihåg. Det är därför de har femton fönster öppna på skrivbordet.
19. De har många uppgifter på gång samtidigt.
På grund av en ständig aktivitet deras hjärna vill de gå vidare till nästa uppgift så även fast de inte stängt ner den förra. Ju mer som händer på en gång, desto bättre. Multi-tasking är en favoritaktivitet.
20. De är passionerade i allt de gör.
Känslor, tankar, ord och beröring är kraftfulla hos en person med ADD. Allting är förstorat. Det är en välsignelse när det kanaliseras på rätt sätt. När en person med ADD gör något gör de det med hela sin själ och hjärta. De ger allt de har. Denna kvalitet är det som gör en person med ADD så älskvärd.

Älskar dig till månen och tillbaka!

Boka mig gärna för en föreläsning om hur det är att leva med NPF i familjen.

Hepp Sara

 

 1. pelleobom

  Jösses!!!
  Fick precis texten av min son som idag är 32 år. Han blev helt knockad och jag med!!! Bästa jag någonsin läst!! Allt du skriver är ”Spot on”
  Är väldigt uppfylld just nu, glad, tacksam för din klokhet!
  Så, TACK!!! 🙂

  Gillad av 1 person

  • Hej Pelle!
   Vad glad jag blir! Sitter just nu i en bil mot Kroatien och jag får som lyckotårar 😊. Tack för att ni delar med er. Det är mitt mål med bloggen och mina föreläsningar. Att man inte ska känna sig ensam och annorlunda. Det finns många i samma situation men som aldrig har förstått sig själva äns. Så tusen tusen tack ! Du gjorde precis min dag🙌🏻 Med vänlig hälsning, Sara. PS hälsa din son!

   Gilla

 2. Allt och inget

  Tack för allt du skriver. Känner igen mig i det mesta. Skönt att inte känna sig helt ensam. Mycket sömnbrist och kaos med mat och motion gör ADDn än värre. Att inte veta vad man ska besluta när man egentligen känner att man inte orkar med. Att göra allt eller inget. Massa alternativ och sidospår. Vaken när man borde sova.

  Önska flera kunde förstå..

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: