Lilla Speedos Mamma

Säg inte bara nej, prova säg ja…. ADHD impulsiv!

Barn med NPF utsätts oftare för hårda ord än andra barn.

Barn med NPF får oftare skäll än andra barn.

Barn med NPF kan få höra att dom förstör, att dom förstör lekar, att dom förstör på lektioner, att dom förstör dagarna för andra….. deras impulsiva energiska sätt stör allt för många…..

Dom utsätts för så mycket negativt, – Idag har han/hon förstört på rasten, i leken, på idrotten, inte suttit stilla vid maten eller inte kunnat vara tysta i bilen….

Pratade med ett barn som hade fått hört att hen förstörde dagen av sin förälder.

– Nu har DU förstört min dag!!!!!

Att som litet barn få höra sånna ord av sin egen förälder borde inte få förekomma. Jag får ont i magen av tanken att mina föräldrar skulle sagt så till mig som barn….

Att få känna som barn att det är mitt fel hela tiden. Att som barn får känna att man inte kan göra sin förälder nöjd och glad.

Vi föräldrar gör så mycket fel… och ja det är synd att vi inte föds med extra tålamod när vi får barn som kräver extra tålamod. Men vi får inte det där extra tålamodet gratis…

Likt barnen som får kämpa för att smälta in och lära sig att smälta in så måste även vi föräldrar kämpa för att få det där extra tålamodet.

Det finns massor med saker vi kan göra för att dels vi själva ska orka och må bra. För om inte vi orkar så hamnar vi fort i en nedåtgående spiral som följd av hårda ord, arga ord, som i sin tur ger brist på empati åt båda håll….

Ett barn som inte bemöts med positiva ord utan bara får skäll och tillrättavisning kommer inte heller bemöta dig med respekt.

Det finns hjälp att få! På Bup finns det ofta massor av bra utbildningar. Kbt för barn, ADHD utbildning, det finns föräldrar kurser i föreningar som tex Attention, Aspbergerförbundet, mm…. det finns terapeuter att samtala med… ingen orkar själv utan stöd.

Mycket handlar om ens eget förhållnings sätt som vuxen.

Är det värt att ta en konflikt? Är det värt att skälla över det som redan har hänt?

Jag säger absolut inte att man inte ska tillrättavisa… barn behöver regler och strukturer. Men barn med NPF behöver mer förståelse till varför det inte fungerar varje gång….

Jag kan ju komma på mig själv precis som alla andra föräldrar säkert gör när man bara säger nej till allt….

Nej inte nu, nej vi gör det sen, nej det går inte, nej vi bakar i morgon, nej vi spelar inte nu…..

När man sen kommer på att inte bara säga nej utan tillåter att baka kl 19 på kvällen så blir det ju en mysig grej. Jo köket kan se ut som ett bombnedslag men resulterar i ett barn som är glad och en fantastisk god kaka som vi annars skulle missat…

Som i går kväll när jag kom hem från jobbet. Rätt trött, klockan var närmare 18:30 och lilla Speedo kom på att vi skulle spela ett spel som han dessutom skulle filma och lägga ut på youtube…

Vilket arengemang det blev! Det blev värsta studion med lampor och grejor hahaha…..

Men rackarns vad mysigt det blev och som vi skrattade!!!! Galet roligt. Middagen blev sen men vad gjorde det? Vi fick en skön stämning som smittade av sig till dagen efter:-)

Men jag hade faktiskt lust att säga nej först….

Det blev tom en liten live sändning på Instagram där lilla Speedo svarade på frågor om ADHD.

Han är grym!!!!!! Så galet stolt över mitt lilla yrväder. Han får mig att acceptera det annorlunda, det speciella och det kreativa som jag annars inte skulle haft samma förståelse för.

Han blir äldre och allt blir enklare. Han lär sig och jag lär mig. Han kan rätta mig och jag honom. Han är grym som vill förmedla till andra barn om ADHD och Dyslexi….

Han bidrar verkligen till att göra superkraften ADHD acceptabelt, till något som igentligen så många fler har än som är diagnostiserade. Han bidrar till förståelse och jag har värdens bästa att öva mitt tålamod på❤️❤️❤️

Tack älskade son för att Du är Du!

Direkt länk till vår challenge Boka mig gärna för en föreläsning om att leva med NPF i familjen .

Hepp // Sara

En kommentar

 1. Det är tack vare alla goda tips från alla de som lever med ADHD, som jag fått ordning på mitt vardagliga liv med rutiner och planering, för att min överaktiva hjärna ska orka hela dagarna.
  Jag trodde att jag som vuxen skulle klara mig utan fasta rutiner och planering och kunna vara spontan. Jag kan fortfarande vara spontan, men när jag har tid över till annat.
  Tack vare planering och fasta rutiner slipper jag känna mig stressad, inför att få besök. Innan jag hade mina rutiner och planering, kunde jag tokstäda några timmar innan jag fick besök. Den stressen slipper jag numera. Det är så skönt.
  Jag har lättare att säga nej när någon spontant vill att jag ska ställa upp i något sammanhang ., om jag är upptagen med annat.
  Allt detta har jag lärt mig om mig själv tack vare de som lever med ADHD.
  /Cecilia Johansson
  http://www.ceciliajohansson.nu

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: