Lilla Speedos Mamma

Hur bemöter man olika tankar? Mat frågan? Vad är rätt och fel?

Jag får många samtal och många frågor på min mail. Många som har funderingar kring lågaffektivt bemötande, om hur man tacklar när föräldrar har olika synsätt på vad ADHD är och hur det ska bemötas.

Alla är vi olika, precis som våra barn. Man kan inte följa en mall utan man måste nog utgå ifrån sunt förnuft. Sen finns det ju massor med tips och trix som man kan sno av varandra.

Vanligaste frågan är nog hur man själv tacklar sig själv, hur man ska orka med barnet som får utbrott på utbrott.

På den frågan helt utifrån mig själv och jag är en helt vanlig mamma precis som alla andra.

– Ta hand om DIG SJÄLV först. Det är så förbaskat lätt att hamna i en nedåtgående spiral där orken tar slut. Man orkar tillslut inte med den minsta motgången vare sig det är från jobbet eller hemma. Jag lovar det finns hjälp att få!

KBT, Psykoterapi, samtals coacher, TRÄNA!!! Föräldragrupper.

Träningen ger mig energi och speciellt då jag känner mig stressad. Att få köra ur kroppen fullständigt med hög härlig volym i lurarna och bara stänga av allt runt om kring.

Finns inte tiden till att gå på gym så låser jag in mig i källaren (LÄS tvättstugan) för dit ner går inget barn frivilligt. Hahahaha…..

Några vikter, gummiband, kettelbell sen är min dag gjord💪🏻

Å jisses vad jag mår så mycket bättre sen. Efter ett pass så orkar jag med lite fler duster, lite mer tjat, lite mer planering och lite mer konflikter. Jag orkar ge mig ut sent för att stimulera lilla Speedos önskan om kvälls åkning på skridskor i snöstorm eller nattabad i poolen.

Lågaffektivt bemötande är en tränings fråga. Men efter att jag mer och mer kör med det så minskar konflikterna och jag orkar mer när det verkligen behövs.

Försök att planera dina dagar och förbered barnen. Det underlättar. Jag beställer just nu Icas familjekasse 5 dagar för 4 personer. Barnen vet precis vad som ska serveras, jag spar tid och pengar. Ofta gör jag om recepten så att dom passar just oss, och nu provar dom. Tidigare var det bara vissa maträtter som gick hem. Va lite bananas ibland. Vad gör det om man äter pannkaka till fredagsmiddag och filmjölk och bullar en måndag.

Matproblemen är ofta stora med barn som har autismspektra och ADHD. Speciellt när det är medicin inblandat. Fråga barnen vad dom är sugna på…. Smoothies brukar alltid gå i även om inte hungern finns. Blanda i lite proteinpulver, yoghurt, banan, linfrö, bär, ibland glas, grädde….. Bara dom får i sig något. Vill dom ha pannkaka till frukost? Gör pannkaka till frukost. Det är så himla lätt att bara säga NEJ. Men handen på hjärtat… Det underlättar att vara lite flexibel och ibland tillmötesgå barnens önskningar. Barnet blir gladare och jag lovar att även du blir gladare 😄

Vill barnen ha gröna pannkakor? Gör gröna pannkakor. Vill barnet äta i lugn och ro? Gör en fin bricka och gör det mysigt någon annanstans. På deras rum eller vart du vill.

Jag har stekt många pannkakor vill jag lova… både till frukost, lunch, middag och kalas.

Ofta är det vi föräldrar som sätter gränser och säger stopp.

– Det passar sig väl inte att sitta på golvet under trappen och äta middag varje dag???

Jo, det gör det och jag lovar att det pågår inte för evigt…. Det finns ingen 35 åring pappa som sitter under trappen varje dag och dricker morgonkaffet, hahahaha…. Var flexibel!

En annan stor fråga är: Hur hanterar man den andra föräldern som inte har samma gränsdragningar och tycker lika om man är separerad.

Det där är ju inte lätt… men av någon anledning så separerade man ju. Ofta så finns väl en anledning med att man inte tyckte lika om det nu inte bara var kärleken som dog ut…..

Om man inte var sams när man bodde under samma tak om saker som gällde barnen så ska du inte tro att ni helt magiskt nu kommer att tycka lika nu när ni är separerade. Varför ?

Nä jag tror att sunt förnuft räcker långt. Så länge inte barnen mår dåligt så anpassar sig barnen rätt fort. Dom lär sig vad som gäller hos pappa respektive mamma. Man kan faktiskt ha olika regler. Det som gäller hos mamma kanske inte alls gäller hos pappa och vise versa…. bara barnen mår bra.

Barn kan tom dra nytta av att det finns olika regler. Det inte den andra föräldern ger gör den andre. Så ibland kan skilsmässobarn tom få riktigt riktigt bra. Det som är viktigt är att inte prata illa om respektive förälder till barnen.

Barn mår ofta inte dåligt av själva separationen utan av att kommunikationen mellan två föräldrar inte fungerar.

Barn men ADHD och autismspektrat är dessutom mycket känsligare för att det inte fungerar än andra barn. Där finns ju också hjälp att få. Utbildningar i ” barn i föräldrars fokus”. Att tänka på barnens bästa och att få en fungerande kommunikation.

Jag får många frågor…. jätte jätte roligt, men jag är ju bara en vanlig mamma och har ingen utbildning utan bara mina värderingar…. sen om det är rätt eller fel?

Men att lita på sig själv, försöka att göra det bästa och se det positiva underlättar. Som igår när lilla Speedo plastade in hela storebrors rum med gladpack….. man kunde ju lätt blivit skogstokig. Men vänder man på det så var jag rätt glad att han lämnade en stump så att jag fick plast över till tacosen idag, hahahaha…..

Man kan ju bli glad över lite… som att han skottade hela gården idag, men kom hem med en flaska ” skumpis” som han sprutade och knäppte korken på så det flög på gatan…

Här händer ALLTID något. Inte en dag lik den andra. Tänk så mycket glädje jag får som andra inte får!!!

Tänk bara att jag har lyxen att få somna bredvid en liten speedo som berättar tokroliga historier på kvällarna. Får jag en kram får jag inte en vanlig kram, jag får en JÄTTE stor kram. Får jag en puss får jag inte en, jag får tio. När jag berättar att jag tycker han är bäst i värden så älskar han mig….. alltid lite extra, alltid lite mer än det vanliga….

Med andra ord: jag är den lyckligaste mamman i värden !!!!!

Boka mig gärna för en föreläsning om att leva med NPF i familjen.

Hepp // Sara

Jag älskar dig lilla Speedo❤️

 

  1. Lars Melin

    Det är härligt att vara mormor och morfar också. När kärlekskänslorna bubblar upp hos vår lilla speedo, så räcker pussar och kramar till oss också….i massor. Visst är det härligt att ge och att få kärlek.

    Morfar (och egentligen vilken morfar som helst)

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: