Lilla Speedos Mamma

Hittade ett brev som jag en gång skrivit….. Ville väl säga förlåt❤️för min sons ADHD…. år 2012

image

Hej på er.

Ledsen om det blev tokigt i helgen. Men jag blev så ledsen. När det har varit tufft en lång tid kan man känna att orken ta slut…. man orkar inte förklara, man orkar inte tjata, man orkar inte ligga steget före hela tiden.

Lilla Speedo är en super kille det vet ni. Men han har brister som vi inte har.
Vi orkar lyssna, vi tar in när någon säger sluta och vi kan lyssna på någon i ca 40-60 min. Lilla Speedo kan inte det.

Lilla Speedo har brist på dopamin, ungefär som Storebror som har brist på histamin som gör honom allergisk. Då får han medicin för det och så blir han bättre. Det blir i alla fall inte lika jobbigt med all björk, pollen, katter mm..

Lilla Speedo han behöver tillskott av dopamin i form av medikinet. Det är absolut inget amfetamin och ingen medicin som du tappar bort dina känslor med.

För att han ska klara skolan och lektionerna så får han medicin under veckorna. Då sjunker inte hans dopamin efter 5 min. När dopaminet sjunker blir han trött. För att inte somna så rör han sig och blir som vi säger hyper. Man kan tro att han ibland har överskottsenergi. Men det har han inte. Han är så trött….. han är så trött efter att under en hel dag tagit in massor massor med intryck.

För Lilla Speedos hjärna kan inte sålla ut det viktigaste. Han tar in allt!! Så i slutet av dagen är han ofta ”hyper” och jätte trött.
Han hör alla ljud, från fläkten, TV:en, bakgrundsljuden från samtal, fåglar, bilar allt….
Det visar sig ofta under skoltid då han inte orkar med träningar efter skolan eller leka med kompisar. Men vi är tacksam att skolan fungerar så bra som den gör nu.
Med ADHD diagnosen följer också ett riktigt dåligt arbetsminne. Det vi sa för 10 minuter sedan har han glömt efter 5 minuter. Det är samma sak med Brorsan. Vi får hela tiden ligga steget före med scheman, kom ihåg lappar, packa väskor, träningar mm…. det tar otroligt mycket tid och ork.

Lilla Speedo lyssnar inte för att retas

Lilla Speedo lyssnar inte för att retas, han har inte förmågan att inse när det räcker… han kör på. Men han gör det inte för att vara dum. Där måste vi vuxna anpassa oss efter Lilla Speedos  förmågor och avleda. Han har inte den förmågan. Det är ingen vinst eller förlust. För Lilla Speedo tävlar inte om att vinna över oss. Han har betydligt tuffare än oss.
Det händer ofta att han har dåligt samvete på kvällen. -Förlåt för att jag inte orkat lyssna idag. I morgon blir jag snällare. Men han är ju snäll!!!! Efter en period då det var mycket bråk här hemma frågade jag Honom en kväll. – Du istället för att vi blir så där vansinnigt arga på varandra och att du åker in på rummet…. Ska vi bestämma att vi gör något annat?

– Ge mig en kram mamma sa han…..
Ge mig en kram… så nu kan han själv komma när jag är arg. Mamma du behöver en kram. Eller så får jag avleda med pussjaga. Inte alltid så roligt kan jag säga när jag i själva verket är arg så det ryker ur öronen. Men han behöver inget mer skäll.

För att förstå hur Lilla Speedo hade det tidigare i skolan så var det varje dag jag hämtade honom samtal från någon pedagog.
– Idag har Han inte följt reglerna på jaga, någon blev arg och nöp till xxx, eller idag har han inte kunnat sitta stilla i skolan och sprungit omkring. Han stör hela tiden. Idag har han suddat ut på tavlan och inte lyssnat på högläsning.

Faaannn….. jag hade ont i magen varje dag jag skulle hämta honom. Jag visste ju att det skulle bli ett samtal. Idag kan jag undra hur Lilla Speedo  kände det? Han måste också haft ont i magen för först fick han skäll när det hände, sen upprepades samma sak när jag kom, sen fick han skäll på vägen hem i bilen. För han upprepades hela tiden det som hade hänt på förmiddagen och det var ju redan glömt…

När han hade gått på Prolympia i 8 veckor frågade jag vad som var bäst? – Fröknarna har så snälla röster, jag får inget skäll av dom. Underbart!!!

Jag begär inte att ni ska orka. För det gör knappt jag….. . Men nästa gång vi är tillsammans försök att tänka i Lilla Speedos banor. För vi kan underlätta för honom och då blir det mycket trevligare för oss alla. Och jo… ni får säga till honom.
Till råga på allt så hade han ingen medicin i lördags vilket gör sitt. Men ingen förälder vill ge sitt barn medicin.

Men med facit i hand…. Det blir ofta lugnare och mer positivt för både Lilla Speedo och oss.
Han hade dessutom sovit dåligt på natten. Så ibland när han inte kommer till ro får han tillskott av kroppens egna melatonin. Ett hormon som INTE är ett läkemedel utan som finns naturligt i kroppen. Det är ofta brist på melatonin i kroppen för dom som har ADHD. Får han en sån tablett somnar han skönt, är utvilad och mycket piggare dagen efter.

Han säger själv att han vill ha en melatonin ibland. Ibland vill han prova att vara utan sin mediknet också. Han hatar nämligen sin ADHD som enligt han gör honom för sprallig, arg och svårt att lyssna.
För när Lilla Speedo hungrig vill han ha mat NU. Vill han leka vill han leka NU, Vill han titta vad du gör vill han göra det NU, Vill han fiska vill han göra det NU…. Han hatar ordet vänta.

Men många dagar har vi det nästan som en helt vanlig familj ❤.

Utan kunskap om Lilla Speedo kan ni ju inte veta….
Super många kramar Sara
/ förlåt

Ja, det där brevet skrev jag för 4,5 år sedan. Så var det… att skriva och förklara var jobbigt. Att behöva säga förlåt för ens barn var också jobbigt…..

Men jag kommer aldrig att sluta berätta och förklara för att skapa förståelse.

Boka mig gärna för en föreläsning.

hepp //Sara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: