Lilla Speedos Mamma

Hur sköter man arbete, karriär och barn med diagnoser….. Hur får man i hop livet liksom?

Tisdag kväll och det dimper ner små meddelande i min brevlåda ibland. Jätte jätte roligt verkligen om jag kan hjälpa någon. Så ikväll tänker jag svara på det här:

Hej Sara! Jag vill börja med att tacka dig och Lilla Speedo för att ni med era videos om ADHD spridit lite ljus i vår vardag! Vi följer och delar så mycket vi kan.

Har en fråga som jag dragit mig lite för att ställa, jag förstår att du har mycket att göra, men om du har möjlighet vore jag ytterst tacksam. Jag är ensamstående med två barn varav min som har ADHD med autistiska drag och min dotter ska utredas nu i vår. Sonen har väldigt svårt att klara av att stanna en hel dag i skolan vilket genererar en hel del brandkårsutryckningar. När jag läste att ni har samma problematik undrar jag, hur löser du det rent jobbmässigt? Jobbar fortfarande heltid,  Har läst många inlägg och bloggar med mera, men har inte hittat någon som tar uppfrågan om arbetsliv och karriär. Vill så klart finnas till hands för mina barn så mycket jag bara kan, men har inte riktigt nått fram till en hållbar lösning. Vänliga hälsningar / mamma

För det första arbetar jag på en fantastisk arbetsplats som har förståelse för min situation. Men visst är det jobbigt många stunder. Brandkårsutryckningar gör jag varje dag… Om det inte är att telefonen ringer och Lilla Speedo måste ha stöttning i att kunna stanna kvar i skolan så är det saker som händer hemma.

När jag var gift så arbetade jag skrattretande 75 % för att hinna med barnen och allt runt om. När jag separerade hade jag inte råd att arbeta 75% utan gick upp till 100%. Men man blir mer effektiv och har bara sig själv att lita på. Med bra planering så går allt.

Jag kommer sällan i tid till jobbet för att det strular på morgonen. Tack gode Gud för flexen!!! Det kommer låsningar att inte ta sig till skolan eller att det måste göras vissa saker innan skolstart.

Jag har kunnat reglera mina tider så gott det går. En del dagar jobbar jag längre, en del slutar jag tidigare och har ett schema där jag kan ta ut flextider. Det är min räddning! Det är tungt att behöva ta ledigt för möten med skola, bup, eller att han mår dåligt och man måste åka hem. Men vad gör man inte som förälder? Det bästa vi har är barnen och man vill ju finnas till hands. Visa att man finns till i varje situation…

När barnen var små så fullständigt barkade jag ju in i den berömda väggen. Hur i helskotta skulle jag kunna jobba? Med facit i handen så var det verkligen inte jobbet jag behövde sjukskrivas för. Mitt jobb ger mig roliga stunder, utveckling, karriär möjligheter, skratt…… men det är jobbet vi sjukskrivs ifrån. För mig var det att jag behövde avlastning hemma istället. Det är svårt många gånger som förälder till barn med extra allt. Alltid ett dåligt samvete för att barnen mår dåligt, eller för att man själv inte orkar med ett barn som utsätter en för gränser man inte trode var möjlig.

( Kanske en affärs ide, rycka ut som små räddande änglar till utbrända mammor och hjälpa till i hemmet med barn, tvätt, laga mat, skjutsa, bli ifrågasatta som mammor som inte sätter gränser till sina ouppfostrade ADHD barn , hahahah….)

Jag gick till en terapeut som var kanon! Jag fick värdera om mitt liv, inte ha så höga krav, släppa prestigen över att vara den perfekta mamman, hustrun, vännen, kollegan….

I ett senare skede hos en livs och karriär coach som verkligen peppade mig till att jag KAN göra karriär, jag vågar prova nytt och jag dör ju inte om jag misslyckas. Jag kan verkligen tipsa om att göra en sån investering på sig själv. Det är det värt… invisetring i sig själv är en vinst för alla runt om. Minns första gången jag klev ut från hennes dörr med ett leende som gick upp till öronen.

Jag fick lära mig att släppa prestigen över vad jag tyckte var ok med barnen. Jag var tvungen att lära mig andra metoder för att orka. När jag orkade så blev jag på köpet en bättre mamma och allt vad det innebar runt omkring. Mådde jag bra så okade jag också att få omgivningen att må bra.

Ingen orkar med barn som inte gör som man säger samtidigt som man håller på att krascha själv. Så nu är jag mån om att må bra själv. Sätter mig ofta ner 10 minuter själv med en kopp kaffe när jag kommer hem. Försöker träna när tid ges. Lägger mig i ett bad själv med skön musik fast tvätten är överfull… den sticker ju ingenstans.

Rätt läckert att få känna sig som en stark kvinna som orkar med sig själv, sina barn, karriär , sitt hus. Jag mår så bra då. Jag älskar att skratta, att göra tokroliga saker, impulsiva saker , jag älskar att prova nytt och jag älskar att utmana mig själv. Om jag har ett mål att se framemot så orkar jag också med allt jobbiga hemma. Hemma lever vi ibland i vår lilla fyrkantiga värd för att det ska fungera.

På det här året har jag lärt mig massor om mig själv som jag inte trodde var möjligt. Känner mig både stark, självsäker, lycklig och stolt att jag fixar allt själv:) Man mår så bra av att känna sig behövd inte bara i hemmet.

Jag erkänner plättlätt att jag curlat mina barn mer än andra, men jag tror också att hade jag inte stått där bakom och puschat på så skulle dom inte vara där dom är idag. Att disken inte åker ner i diskmaskinen på automatik är dels mitt fel, men det övar vi på nu. Allt har sin tid.

Ett bra socialt nätverk är guld värt. Om man inte har föräldrar eller syskon som kan ställa upp så kanske man har en bra vän som kan hjälpa till med barnen/ barnet nån dag så att man hinner göra något eget. Är barnet kopplat till LSS så har man rätt till stöd på ett annat sätt. Ta den hjälp som finns.

Det är så sjukt lätt att hamna i en nedåt gående spiral där allt känns hopplöst. När man sjunker ner som en våt trasa i soffan, gråter och känner sig som den mest ensammaste i hela värden.

Då är ett bra arbete jätte viktigt! Trivs du inte och inte får den förståelse du har rätt till, BYT JOBB. Fungerar det varken hemma eller på jobbet så har du iallafall en valmöjlighet att ändra en sak.

Jisses… blev långt det här. Nu ska jag på utbildning och utvecklas lite…. ha en toppen fin dag och boka mig gärna för en föreläsning.

Hepp // Sara

IMG_2186

Lånad bild 

Se min och lilla Speedos youtube video:)

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: