Lilla Speedos Mamma

Du betyder något pojk!

Så blev Pelle Sandstrak bemött av flera olika personer i sin närhet. Det är nog därför han är där han är idag. På dom stora scenerna värden över och föreläser om sin Tourett, sina tics, sina tvång och sin ångest….

Ett liv där han var så dålig av sina tvång att han bodde i en bil, full med amfetamin och levde som uteliggare.  Han själv tyckte inte att han var värd någonting. Han lurade döden många gånger. Självkänslan var som bortblåst. Han tom stod på vägen och hoppade undan precis innan han skulle bli överkörd.

Men så mötte han människor på vägen som alla hade något gemensamt. Dom som trodde på honom, som utmanade honom och som sa, DU betyder något pojk!!

Iklädd en randig för smal kostym, en keps med rak skärm och träskor tog han makten över sin sjukdom. 97% handikappad och 3% hopp valde han 3% hopp och livet. Trots att han länge gick baklänges över dödens trösklar. Vinklade benen i 45 graders vinkling. Kallade Jesus för salami pit och kuk….. Stoppade upp flugsvampar i gympa lärarens häck och trodde att bokstäverna xyz var förknippat med döden….

Trots att dom normalstörda verkar gå rak i ryggen som om dom hade en morot i häcken får han alla att skratta hejdlöst. Hans föreläsning är som en show…. men det kommer också tårar…..

-Jag får tårar i ögonen när han berättar om varför han valde ensamheten som barn. Han kände sig ju inte så ensam, men valde den. Allt för att kunna låta kroppen bubbla ut med sin tourettes som bubblade i kroppen…  Kunde känna sorg över saker han fastnade i. Som tex när han höll en föreläsning och det liksom fastnade i huvudet på honom varför ingen åt bananerna som låg i fruktkorgarna. ALLA åt äpplen och päron men ingen banan. Det är då han kliver ut på scenen och skriker : Ta en banan!!!!

Det bara kom liksom, som en bubblande nysning…. det skulle bara ut ur kroppen.

Eller när han konfirmeras och säger att Jesus är som en salamikuk. Ett jobbigt verbalt tics som bara kom.

Det får mig att minnas när sonen öppnade dörren för att kompisar knackade på dörren och ville leka med lillebror. Han öppnar dörren och säger – Du får inte leka med min bror, du är inte bara ful, du är elak också… PANG så slog han igen dörren.

Jag förklarar att så där säger man inte!

– Jaha, ska jag ljuga? Får jag till svar.

-Nä, sa jag, men man säger inte så.

-Nähä, men det är ju sant, å Jag vill inte att han leker med min bror…….

Alltså sånna stunder kunde jag bli galen, jag skämdes så jag höll på att dö. Han har alltid varit ärligheten själv. Tycker han något så säger han det. Det liksom bara kommer… som ett tics han hade när han var liten. Han sa alltid NEJ, och innan jag förstod att det var ett verbalt tics…. hahahaha…. galet det blev ibland.

Tics och tvång på att ta i trä, allt som var av trä skulle han känna på, vi kunde tillslut inte ta en promenad i skogen. Han tog på skolbänkar, trösklar, dörrar…. det blev ju ett problem.

Började räkna trappsteg och allt skulle till slut gå ut på talet 25. 5,10, 15, 20 , 25….. osv. Kruxet var att det var 23 trappsteg vilket gjorde det snudd på omöjligt att ta sig upp för trappen. Han var helt slut efter det. Nu är alla sånna tvång borta. Tack och lov…. Men vi jobbade hårt. Bröt rutiner, utmanade, skaffade honom KBT.

Ja du Pelle Sandstrak, alla precis alla borde lyssna till dig. För vem är normalstörd?

Vem har inte drag av diagnos? Vem har inte haft tics eller tvång? Sprungit till en lyktstolpe på tid… hahahaha…. inte kunna gå på brunnar?

 

Nä, nu har jag ett stort leende ända in i magen som bubblar av lite tourettes bubblor..

Boka mig gärna för en föreläsning.

Hepp // Sara

IMG_1026IMG_1025IMG_1014

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: