Lilla Speedos Mamma

Psykisk ohälsa syns inte utanpå…. – inte du som är så fin och fräsch?

Efter kvällens föreläsning ikväll kan jag inte släppa tanken på att en diagnos syns sällan utanpå…

Jo om du har downsyndrom♥️ eller någon skada som syns.

Men om du lider av psykisk ohälsa syns det ytterst sällan.

Det är också det som gör att handikappet som det ofta blir inte tas på allvar. Ingen ser, ingen förstår…. men det kan vara nog så jobbigt att inte bli förstådd, inte bli lyssnad på.

Är du dessutom en ursnygg tjej som ler ett vackert leende, då verkar du inte ens sjuk…. om du däremot skulle komma och söka för utmattning och är osminkad, ser sliten ut… trasiga kläder. Ja då kanske du blir tagen på allvar.

Det här gör tyvärr att många, framförallt tjejer hamnar i en ohållbar situation.

Vet själv när jag sökte för yrsel och ångest för 11 år sedan. Stress var bara förnamnet.

Kommer upp till läkaren och han tittar på mig…. – hur mår du egentligen? Tårarna sprutade på mig. Jag mådde ju verkligen skit… men inte var det någon som såg det på utsidan. Tom sjukvården sköterskan tyckte jag såg för pigg ut…

Perfektionist som städade, såg pigg och fräsch ut… allt var tipp topp. Allt utom på insidan. Men det var ju så sjukt pinsamt att säga att man inte orkade med allt själv. Var som om jag kämpade med allt själv.

Alla jäkla krav! Inte nog med det…. jag uppfostrade inte mina barn rätt heller. Kunde väl sätta lite hårdare gränser så dom uppförde sig bland folk. Det var ju inte lätt med 3 impulsiva härliga juveler som älskade att testa nya idéer🤪. Man han ju liksom inte med alltid….

Å mitt i allt så visste jag inte att barnen hade olika diagnoser som gjorde att det ständigt var kaos. Nä inte alltid, men flera gånger om dagen.

Det var ett liv i att släcka bränder, att hålla oss på banan. Det fungerade ju bra i flera år. Vi hade många många roliga stunder absolut. Men med den stressen länge så ……. ja till slut blev det stopp.

Kroppen är ju finurlig som ger oss tecken på att ” vi” inte mår bra. Kanske serverar oss lite yrsel, ett paket illamående med magkatarr, ett paket panikångest… sen är det nära….

Fördomar är värst. Jag kan villigt erkänna att att jag tänkte förut att barn med ADHD var ouppfostrade, socialt utsatta, dålig inkomst, skilda föräldrar…. såg ut på ett speciellt sätt.

Jätte jätte korkat vet jag NU!!!!

Men med den insikten vet jag också att kunskapen måste spridas om diagnoser. Om jag tänkte så då, då är det många många fler som tänker så nu.

Inte skulle man kunna ställa upp 20 personer på rad och peka ut…. Du har ADHD, du stressad, du ångest, du Tourette, du borderline, du bipolär, du normal, du Autismspektra, du astma, du migrän, du, du , du…………

Nej!!! Psykisk ohälsa syns inte utanpå!!!

Men det finns inuti och det gör det hela lite mer krångligt. För ingen ser…

Boka mig gärna för en föreläsning.

Hepp // Sara

” Tack Sara för en fantastisk givande föreläsning 🙏🏻💕”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: