Lilla Speedos Mamma

Studentfest och förväntningar med ADHD…..

Sommarlovet är här med storm och det startade inte bra för lilla Speedo. Halsont, feber, värk i bihålor och huvudvärk…

Studenten förra veckan för storebror och jisses där levde han upp. Han skötte sig exemplariskt på festen, men innan alla kom…..

Ni vet ADHD och förväntningar kan ju gå käpp rätt åt he……. och det gjorde det med råge. Jag är ju glad att jag har insiken om att det ofta händer sånna saker strax innan det ska ske något roligt. Skulle det inte göra det så skulle det vara bonus på hög nivå. Det är nästan mer en regel än undantag.

När vi tagit emot storebror på skolgården med pompa och ståt, terpentiner, blommor, champagne och gosedjur… Lilla Speedo smällde av ett konfetti rör så att det smällde på hela skolgården. Det var FEST! Han njöt och var förväntansfull.

Vi kom hem och det påbörjades projekt ” få allt klart till alla skulle komma”. Då börjar han….- jag vill in till stan, nä jag vill inte in till stan, jag vill in till stan, nej för i hel….te jag vill inte in till stan….  Sen tog han en nål och började att sticka hål på alla ballonger jag hängt upp i björkarna.

– Jag vill inte ha nån student fest hemma ditt jäk …… ( han svor fula ord så det sprutade i munnen)

Mamma ( mormor) stod i köket med mig. Båda tittade vi på varandra…. de är så jobbigt när han börjar så här. Jag lider med honom för att jag vet att han får ångest efteråt. Jag försökte prata med honom. Ballongerna kunde vi väll leva utan även om dom tillförde feststämningen. Här gällde det att välja strid minsann….

Efter att jag inte nådde fram med mitt budskap så sa jag åt honom att ta det lugnt, -lugna ner dig själv på ditt rum.

Gissa vad han gjorde? Han hällde upp ett glas läsk i ett finglas ( det var ju student) Han hade på sig sin fina smoking och finskor…. Han tog en promenad på 15 minuter runt kvarteren. Kom hem och sa med ett leende: – Så där mamma nu har jag lugnat ner mig själv ❤ ! ( DET ÄR SÅ HIMLA BRA!!!!!) Han har lärt sig strategier genom åren. Förut kunde jag ha sagt till honom att du går ingenstans… du stannar inne tills du rättat till det du gjort fel och jag lovar att just där och då skulle det bli härdsmälta för oss båda. Att välja strid är inte alltid lätt…

Sen var den dagen magisk! Han trollade, han serverade, han hjälpte till, han satt med oss vuxna långt in på kvällen. Ända tills han sa: Kan xxx lägga mig nu? Han somnade som en stock, glad nöjd och med ett leende på läpparna. Att han stack hål på ballongerna är redan glömt och förlåtet, det kunde varit värre saker.

Men att han lär sig att gå undan när det är för mycket är ju bara det bästa. Mitt under student firandet försvann han en stund till källaren. Kom upp vattenkammad och snygg igen. Då hade han tagit sig ett bad för att få koppla av en stund på egen hand. Bra va?

Det är något jag berömmer honom för ofta. Just att fixa sit eget mående att han vet vad som är bäst får stunden.

Som jag ofta säger….. Försök att le fast du arg, det är himla svårt att låta arg när man samtidigt ler…..

Boka mig gärna för en föreläsning om hur det är att leva med olika funktionsnedsättningar i en familj.

Direkt mail sara@lillaspeedos-mamma.se

Hopp // Sara

IMG_3721

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: