Lilla Speedos Mamma

SEMESTER för oss NPF föräldrar är lite mer annorlunda. ” – Jag gillar inte sand under fötterna”

Semester för dom flesta betyder avkoppling, inga rutiner, sommar, bad, äta ute på resturang, umgås med vänner, göra en massa spontana saker……

Det är inte sanningen för oss föräldrar till barn med en funktionsnedsättning.

Här hemma följs dagarna oftast av rutiner, av förberedelser och att åka och bada i värmen? Nä vad jobbigt med en massa folk.

Några fasta rutiner vi alltid har den här sommaren är:

  • Det äts frukost som alltid varje morgon i sängen med intag av medicin.
  • Badas nattbad i poolen
  • Förbereda dagen vad vi ska göra, annars uppfinner han något själv…

Att tex äta på resturang är många gånger oftare att det skiter sig. Fel meny, fel mat eller inte hungrig.

Att förbereda och planera…. vad händer om vi inte kommer iväg på det vi bokat ikväll? Just nu känns allt bra. Men när vi ska åka kan det lika gärna vara härdsmälta….. vad gör jag då?

Det som  andra kallar semester, är lite annorlunda för oss NPF föräldrar. För dom flesta är semester kravlöst. För oss NPF föräldrar är det mer krav. Tvärtom liksom. Nu höjs kraven på oss föräldrar när den dagliga rutinen ruckas.

Vi måste ha plan A, plan B, plan C. I bakfickan. Vi måste vara jäkligt snabba på att ändra våra planer, strukturera om och lära oss att inte skämmas!!!

För vem har väl inte varit i situationen bland vänner eller bekanta och det bara låser sig?

Minns så väl när en av barnen för några år sedan hoppade i poolen med kläder och skor på precis när vi skulle cykla in till stan och äta med goda vänner.

Gissa om jag skämdes? Där stod deras väluppfostrade barn redo på cykeln. Min slängde sig i poolen och vägrade att följa med🙄. ( Total låsning)

Det jag hade missat då var att berätta vart vi skulle? Vilken mat han skulle få? Hur länge vi skulle vara borta.

När jag till slut fick upp honom i poolen så berättade jag som skulle ske. han bytte snällt kläder, satt på sig två olika skor, sen cyklade vi två in till stan. Jag hade sagt at vi skulle vara där i 1,5 timme. Minns att vi han inte ens beställa efterrätt förrän han skulle cykla hem. Jag min nöt hade ju sagt 1,5 timme.

För andra föräldrar behövs inte den här förberedelsen. Dom kan sitta på en resturang i flera timmar, äta spontant, hälsa på spontant…. Ibland kände jag en sån sorg och avundsjuka på varför inte jag kunde göra samma sak. Åka med alla tre utan konflikter eller låsningar.

Men man lär sig. Idag skulle jag inte vilja vara utan mitt liv ❤ Mitt liv som lärt mig så mycket. Jag känner av andra människors behov och skäms inte längre. Det är ju mitt barn!!!! Mitt älskade barn som jag måste vägleda och hjälpa. Hur skulle det vara om man som förälder hela tiden sa: SKÄRP DIG NU!!! Bete dig bland folk! Tänk efter före!

Barnet har ju en funktionsnedsättning och då kan man inte ställa orimliga krav som barnet inte klarar. Som för oss kanske är självklara saker…..

ALLA BARN  vill kunna uppföra sig, alla barn vill vara snälla, alla barn vill kunna vara som andra och inget barn vill vara annorlunda. Inget barn vill bli tillsagd framför andra att dom inte kan uppföra sig…..

 

Så semester för oss NPF ( Neuropsykologiska funktionsnedsättningar) Föräldrar är lite annorlunda.

Det lilla Speedo säger precis nu… – Mamma jag vägrar Harnäs badet? Jag vägrar att åka dit, det är för mycket folk, jag hatar sand under fötterna….. precis det som var min plan idag…. Bara att tänka om:) SEMESTER liksom….

 

Boka mig gärna för en föreläsning om att leva med  ADHD i familjen.

Hepp // SaraIMG_7603

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: