Lilla Speedos Mamma

Fira det lilla så blir det stort! Det här är en fredag att fira för mig #ADHD #Autismspektra

Det andra föräldrar tar för givet det är lyx och klackarna i taket för oss som har barn med  NPF!

Har i veckan skrivit om skolan som inte har fungerat klockrent för någon av barnen genom alla år… Men det har haft ljusglimtar.Det har haft svårigheter som för alla barn. Men jag är till 100% säker på att föräldrar som har barn som inte har en diagnos tar för givet att barnen är i skolan om dom inte är sjuka.

IMG_9740

En fredag att fira ! 

Det vill jag också tro… men genom åren har jag fått många frågor om skolan.Jag har fåt många erfarenheter. Senast idag… En mamma skriver att barnet fick fylla i självskattning om sig själv med frågor som:

  • Jag knuffas och slåss i bland
  • Jag knuffas och slåss varje dag
  • Jag säger dumma saker till klasskompisar
  • När en klass kompis ramlar skrattar jag
  • Jag säger inga dumma saker men inte heller snälla saker

Likväl som när du får kvarsittning eller berätta vilka dåliga saker du gjort i klassen. Tyvärr rätt vanligt att man ska sona sitt straff ….. För mig blir det helt fel i tanken. Hur man man göra så mot ett barn? Känns väldigt opedagogiskt i min värld, men jag har inte alla rätt…

Jag skulle vilja puffa på, vad är du bra på i stället?

  • När på dagen presterar du som bäst?
  • Vad är du duktig på?
  • Vilka är dina styrkor?
  • Vad känns bäst för dig i skolan?
  • Hur skulle du vilja att din dröm skolsituation såg ut?

Man kan även göra en energikartläggning för att se vart tar energin slut på dagen/ i veckan..

Att göra en kartläggning för att se vart svårigheterna kommer? Är det på onsdagar efter lunch som orken är slut?

Är det fredagar efter idrotten? På rasten?

Ofta är det under fri lek det händer saker, då personal saknas bland elever på rasten. Det är då våra spontana härliga ADHD barn kommer på en spontan lek som alla andra inte är med på…. eller så förstår dom andra inte reglerna och så kommer utbrottet! Svårt att reglera sin frustation över att dom andra inte förstår det som han / hon precis har kommit på…

Man kan aldrig straffa ett barn för deras svårigheter. Har ditt barn ADHD så kan dom för allt i värden inte bara skärpa till sig som är så lätt att säga som vuxen…..

– Hur svårt kan det vara att lyssna och sitta stilla ett tag? Eller hur svårt kan det vara att vara med på allas premisser? -Förstår du inte reglerna?

Nä…. många barn med ADHD diagnos eller Autismspektra har just svårt med det. Att avbryta saker, förändringar, att göra saker dom blir tillsagda, kanske inte alls förstår spelregler pga dåligt arbetsminne.

Saken jag egentligen skulle komma till är att ett av mina barn som inte alls klarade skolan speciellt bra periodvis har klarat av allt super bra nu.

Från att ha över 50% frånvaro i skolan, dels pga att han inte använde medicin, till att han förstod vad viktig och rolig skolan kunde vara till att idag gå på en väldigt bra gymnasielinje. Här kan vi snacka framsteg…. Allt pga att han började med medicin. Han som länge inte brydde sig, ville inte gå på gymnasiet. Inget var värt någonting. Tills idag…. jag säger bara WOW!!!!!! Är så sjukt imponerad så jag spricker snart….

Han kan koncentrera sig, ta in information och förstå på ett helt annat sätt idag. Det som andra tar för givet… förstår ni hur jag tänker?

Likt Lilla Speedo som haft det tungt, idag var en kanon dag på skolan. Det är värt att fira med en Champagnekorks öppning ikväll…. 🙂

Bara det att det varit en kanon dag…. för andra föräldrar är det vardag. Det går av sig själv liksom. Det ska bara vara så….. Livet liksom. Det naturliga och det oförutsägbara. Men när livet tar en anna vändning då lovar jag att antingen bryter man ihop, eller så gör man glädjekullerbyttor en sån här dag.

Idag har för övrigt varit en fantastik dag på MÅNGA sätt!

Jag har fått fler förfrågningar om föreläsningar, vilket betyder att jag föreläser från Blekinge upp till Sollefteå… Så härligt!

Jag har även fått förfrågan om samarbete med 2 olika företag som vill vara med och hjälpa till att sprida kunskap om NPF. Så idag är en bra dag på många vis…

I morgon har jag öppen föreläsning i Hudiksvall på studiefrämjandet kl 12-14:00

Länk till anmälan.

HA nu en alldeles fantastisk helg! Njut av det lilla, köp hem en liten alkoholfri skumpa och skåla in helgen med era fantastiska barn som klarat av skolan den här veckan, eller som i mitt fall, en dag den här veckan. Fira det lilla så blir det stort. Barnen ska lyftas, inte bråkas på… som jag brukar säga: – Försök att le när du är arg… det går lättare då.

Hepp // Sara

Boka mig gärna för en föreläsning

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: