Lilla Speedos Mamma

Det är inte stress jag känner…. det är frustration över att veta vad mitt barn behöver men ändå inte få hjälpen.

Jag har haft 3 föreläsningar på kort tid nu. I Blekinge, Enköping och i Sandviken.

Det är så fantastiskt roligt att åka runt och föreläsa. På Fredag är det Sollefteås tur att få höra och lyssna till hur livet är med Funktionsnedsättningar i familjen.

Det som slår mig många gånger när jag föreläser är att vi sitter eller har suttit i samma ekorrhjul flera av oss. Samma mönster som man som förälder klarar av mindre eller bättre av. Ett mönster som gör att självkänslan hos många föräldrar går rätt ner i botten och tappar hoppet och tron om att det kommer att gå bra till slut för ens lilla telning.

En kvinna sa så här. – Jag blir så sjukt stressad över att inte kunna påverka skolan. Skolan säger att jag sa få hjälp av BUP, BUP säger att det är skolan som ska hjälpa och anpassa. Bup hänvisa till Hab och Hab hänvisar till BUP för att det är mer problem inom ADHD än autismen. BUP hänvisar till socialtjänsten som hänvisar till skolan. Skolan gör en orosanmälan på mig som förälder och jag får sitta i massor av möten som ger mig mer stress och mindre i plånboken. Mindre ork att klara av barnen hemma och jag tappar humöret av all oro. Den oron kväver mig snart… Att försvara sig själv som om jag vore en dålig förälder.

Allt detta gör att jag hamnar i mer stress och mer stress….. Varför kan inte samhället hjälpa mina barn!!!!!

När vi pratat ett tag och jag berättade att det är som om det var min historia hon berättade om kom vi på att det är inte stress vi känner. Nä det är frustation över att veta vad  våra barn behöver, men ändå inte få den hjälpen barnen har rätt till enligt skollagen.

Den hjälpen som skollagen säger att vi ska ha. Den hjälpen som alla instanser säger att vi borde ha. Den hjälpen för att mitt, ditt, våra barn inte ska vara hemmasittare. Eller inte klara av skolan.

Det är en sån sjuk frustration att höra sitt barn säga att jag vill bara kunna gå i skolan som alla andra. Jag vill bara ha lite hjälp av en resurs som hjälper mig när ångesten kommer eller när jag inte förstår. Jag vill bara ha en resurs som hjälper mig på raster så jag känner mig trygg… Den där självkänslan som går i kras av misslyckanden och åter misslyckanden….. Att få höra hur misslyckad man är som inte klarar av skolan av vuxna och barn runt om en. Att få höra av vuxna att det bara är att skärpa till sig! Bete dig som dina kompisar…. Bara att bita ihop och komma igen.

Men…. det går inte.

Dom andra barnen har inte koncentrations svårigheter. Dom kan hindra en impuls att inte dra från jobbiga platser där man känner sig trängd eller hotad av att inte kunna, inte hänga med… Resurser som inte finns bara för att barnen ska in i vanlig skolmiljö och integreras något som många bevittnar om, MEN det går ju inte. Det är ordet FRUSTATION. Att vilja men inte bli lyssnad till. Att veta vad man har rätt till men uppfattas som en gnällig förälder som tror att ens barn ska få det inga andra barn får, för det finns inga pengar…

Frustation, frustation…. inte stress.

Samma mönster kommer åter och åter igen när jag är ute och föreläser. Jag hör från föräldrar hur dom mår. Jag träffar fantastiska pedagoger, lärare mm som vill kunna göra mer. Jag möter förskolepersonal och dom som arbetar i verksamheter där det finns olika funktionnedsättningar. Alla vittnar om barnens dåliga självkänsla pga alla misslyckanden framförallt i skolans värd men också att inte blivit förstådda i tidig ålder…

En fråga: Vill vi ha en hel drös med trasiga vuxna människor som går på gatan med dålig självkänsla om några år? Vill vi det?

Jag vill inte det…. därför tänker jag aldrig sluta kämpa för alla underbara härliga ADHD barn, Alla barn med Autismspektra, Tourettes, Dyslexi och Ångest…. Kan jag ändra någons synsätt och se det positiva. Ge lite pepp i tillvaron. Då blir jag lycklig ända in i hjärtat.

Boka mig för en föreläsning.

Hepp // Sara

IMG_1829

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: