Lilla Speedos Mamma

Man ska titta i ögonen och säga tack så mycket…..

Jo men tack för den… den kommentaren har jag fått höra 1000 gånger från andra när barnen inte klarat av just det…. att titta i ögonen. Hur svårt är det att titta i ögonen när man pratar? Hur svårt är det att titta på den man pratar med? Titta på mig när jag pratar med dig!!!

Ja…. jag hör mig själv säga dom orden…. – Titta på mig när jag prata med dig.

Blicken for mot taket, mot golvet…. fingrarna började att pilla med något, skavde bort lite tapet på väggen.

-Men vad gör DU!!!! Titta på mig när jag pratar med dig!!!!

Han stack iväg, slängde igen dörren så rutan nästan gick sönder. Jag sprang efter…. Lyssna på mig nu! Titta på mig när vi pratar…..

Det jag inte visste var att han hade autismspektrat och ytterst svårt att se in i ögonen på någon.

Tänk att bli bemött så dagligen? Jag har gjort så många fel man kan göra. Men det var innan vi visste… innan vi fick hjälp att förstå och kunde ta till oss att det var en diagnos han hade.

Att se folk i ögonen, att stå upp för en klass och hålla en föreläsning, att sträcka upp handen i klassen för att man kan svaret kan hindras av att man då måste hålla ögonkontakt. Något som kan vara det västa man vet om man har autismspekta. Att flacka runt med blicken och ständigt får höra… – Titta på mig när du pratat med mig! Ja , då är det många gånger man hellre är tyst eller undviker att prata. Vilket kan ge oanade konsekvenser när det kommer till betyg i skolan. Där bör du kunna hålla en muntlig redovisning och se på andra människor… Det var många gånger just det kom upp, han borde väl ändå kunna….

Där är rätt bemötande otroligt viktigt! Jag själv har märkt att det går lättare att gå igenom saker om vi sitter bredvid varandra och tittar på samma sak än att stå framför och gå igenom saker. På det viset minimerar vi ögonkontakt och det går lättare…

Om jag tex blir arg över något och höjer rösten så flackar blicken åt alla möjliga håll, sen kommer ett argt utbrott och världskriget är i full gång. Om jag istället sätter mig bredvid på sängen tex eller i soffan, tar det med relativt lugn röst och inte tittar i ögonen så kan vi ha en diskussion istället…

Tänk alla gånger han fått höra som liten, SE MIG I ÖGONEN SÅ JAG SER ATT DU LYSSNAR!!!!

Så urbota dumt sagt…. han lyssnar väl ändå? Likt ett barn med ADHD som lyssnar bättre om han eller hon får sitta och pilla med något under tiden.

Om man tvingar ett barn att titta på en som har svårt med ögonkontakt så kan jag lova att det ända barnet har i huvudet då är: titta i ögonen, titta i ögonen, titta i ögonen och det som du sa under tiden har liksom flaxat förbi ut i rymden utan att fastan i huvudet…. tankarna var på annat håll : håll ögonkontakt….

Barn som har autismspektrat lär sig mer genom att lyssna, läsa och att ha någon bredvid sig som hjälper till, inte framför. Barn med autsimspektra utvecklar konstant strategier för att undvika just den sortens ögonkontakt. Tänk så mycket dom missar om dom får fel bemötande.

Nä…. vet ni. Fick just avbryta för att ena brorsan är inlåst på toaletten nere i källaren för att Lilla Speedo hade sönder dörren igår. Ja, det händer ju en del i den här familjen hahahahaha. Tur grannen kom med kofoten och att han kom ut till slut…. Nä nu ska jag ta en lång skön promenad i det fina vintervädret.

Tänk på det ögonkontakten…. den är inte A och O. Det kommer med tiden och barn lär sig egna strategier…

Boka mig för en föreläsning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: