Lilla Speedos Mamma

Curling förälder…. är du för eller emot? Den exekutiva förmågan vad är det? #ADHD #Autismspektra

-Jag är en stolt curling förälder brukar jag säga på mina föreläsningar.

Ofta kommer det kommentarer som: Det är väl inte bra? Barnen måste ju lära sig… barnen måste ju härdas i den värd vi lever i. -Hur ska barnen lära sig att om du hela tiden curlar?

Jag vill påstå att där finns det två läger. Dom som är emot curling och dom som är för curling.

Jag har lärt mig att anpassa. Mina barn skulle aldrig ha varit där dom är idag om inte jag hjälp dom att förbereda, hjälp till i allt dom behöver.

Minns sonen som hade det tufft med hockeyn och att vara i omklädningsrum. Totalt ca 16 timmar i veckan tillbringade jag i ett hockey omklädningsrum. Medans dom andra föräldrarna lämnade av sina barn och stack iväg och tränade eller handlade eller vad dom nu gjorde.

Jag var tvungen att hjälpa till, tvungen att vara med på alla träningar och alla procedurer under en match. Alltid köttgryta innan match… gärna till frukost.

Jag gjorde det med glädje för jag visste vad viktigt det var för honom.

Jag gjorde nyckelringar med saker som skulle packas i hockey trunken med bilder på… jag hängde alltid upp handduken för det är en sak som är svårt ännu.

Jag anpassade och stöttade eller curlade. Vad är bäst ? Att han kom iväg eller att jag skulle låtit han göra allt själv så att han lär sig…..? Då skulle han varit hemma i stället.

Jag har sopat mattan framför mina barn, absolut! Men för mig har det aldrig handlat om att jag SKA vinna fighten över barnen.

Att inte låta barnen vinna ett ja istället för att alltid säga nej. Barn behöver uppmuntras med glädje. Inte höra alla fel dom gör. För det gör dom varje dag….

Jag måste acceptera deras funktionsnedsättning och den kommer aldrig försvinna eller bli bättre om jag slutar att anpassa eller vara arg jämt.

Många kan säga åt mig att gör inte allt åt dom… ja jag erkänner att jag skulle önska att tallriken hoppade in i diskmaskinen själv 🙂

Men när lilla Speedo drar fram saker så att det ser ut som bomben från Hiroshima dragit fram…. då curlar jag nog som värst . Så lätt för andra att säga att låt det vara, låt han plocka bort allt själv….

Men hur ska det gå? ADHD humöret ångar igång som värsta arga vildsvinet och en hel dag kan bli förstörd.

Vad är då bäst ? Han lär dig ändå inget av att bli så arg…..

Å eftersom att han HAR en funktionsnedsättning ADHD så kommer han att göra lika nästa gång och nästa gång…. disorder står för oordning och det är precis så det är….

Därför väljer jag mina strider och plockar undan själv…. brukar tänka ibland när det är jobbigt att jag kan också välja mitt eget tankemönster.

Väljer jag att tycks synd om mig själv? Att tycka att allt är jobbigt bara därför att jag får göra allt… ja då blir livet rätt trist och energin liksom rinner ut…

För i ärlighetens namn så hjälper jag mig själv när jag curlar. Jag vill inte ha en diskhög stå framme bara för att barnen ska lära sig .

Inte heller en hög med handdukar på golvet bara för att det är svårt att hängs upp. Den exekutiva förmågan finns inte. Jag kan ju inte bli arg på deras funktionshinder liksom 😂♥️

Många av vardagens handlingar går helt på rutin. Vi gör dem utan att tänka. Att gå och att äta gör vi med automatik. Att cykla, simma eller åka skridskor kan också bli sådana väl inövade handlingar. ”Det är som att cykla” brukar man säga, och menar att det sitter så djupt att det nästan är omöjligt att glömma.

Men ibland räcker inte inövade beteenden och rutiner, tex att plocka undan, hänga upp kläder, borsta tänder, duscha, tvätta håret, ställa in i diskmaskinen mm. När man ställs inför nya problem eller situationer krävs också nya lösningar. Det kan vara så lätt som en annan tallrik som inte får plats i diskmaskinen så blir det tilt… Det är då vi använder det som kallas exekutiva funktioner som ofta barn med ADHD och Autismspektra har brist på….

De viktigaste exekutiva funktionerna är:

 • Förmåga att planera
 • Förmåga att hejda sina (oönskade) handlingar
 • Anpassningsförmåga

Så tänk på det nästa gång du påpekar att jag curlar… eller nästa gång du blir arg på ditt barn♥️ precis det där har dom svårt för och då måste vi vuxna hjälpa till.

Läste en intressant studie som Bo Heljskov skrev om: Länk till Bo Heljskovs sida om Curling föräldrar❤️

Säger som Bo. Att samarbeta och hjälpa varandra föder godhet. Att låta var man sköta sig själv och tro att bara för att man hjälper gör man barnen veka och svaga… tillsammans är vi starka och snällhet vinner alltid i längden ♥️♥️

Ojojoj.., blev långt det här.

Men jag erkänner!

JAG ÄR EN STOLT CURLING MAMMA OCH JAG ÄLSKAR MINA FINA FANTASTISKA BARN ♥️♥️♥️.

Boka mig för en föreläsning och dom brukar ofta sluta med sköna igenkännande samtal och frågor.

Kram Sara

Stolt mamma❤️❤️❤️ det är jag det!

 1. Agneta

  Bra skrivet. Det kanske stämmer att barn gör som vi gör och inte som vi säger, vad jag förstår mår du bra när ordningen är återställd men det är nog bra att du får hämta andan ibland. Alla har kanske inte det men dom är ju två förhoppningsvis

  Gillad av 1 person

  • Vi trivs nog bäst alla hemma om det är ordning. Blir ju lätt tröttsamt att alltid vara den som får städa upp…. men om man spelar hög musik, dansar lite zumba till…, då är det rätt skönt efteråt♥️😂💃🏽💃🏽

   Gilla

 2. Nina Tapper

  Åh blir tårögd
  Får jag kopiera detta?
  Så bra skrivet.

  När min son gick på förskolan så vägrade pedagogerna hjälpa honom på med ytterkläder. Det slutade alltid med att han somnade utmattat i kapprummet bland alla ytterkläder.
  Andra föräldrar reagerade. Noel ligger alltid sovandes på golvet?? Ja han får ingen hjälp att klä på sig och förskolepedagogerna säger att de är konsekventa och ska göra lika för alla barn.
  Puh……….

  Hälsningar Nina Tapper

  Gilla

  • Absolut…. skriv gärna bara min signatur 🙂 Lilla Speedos mamma.

   Det är galet synd att det är så. Just påklädning kan vara ett sånt moment våra barn har svårt med. Just påklädning var ständigt en fight när barnen var små…

   Kram och ha en fin dag!
   Med vänlig hälsning, Sara

   Gilla

 3. Lena Blosfeld

  Curlar gör man när man gör saker åt barnen som de klarar av själva. Att hjälpa dem med saker de inte klarar av själva kallas föräldraskap. Synd att skillnaden inte alltid går in.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: