Lilla Speedos Mamma

Kan du kasta ett öga på spisen? Att tolka ordagrant kan bli väldigt fel och roligt .

Kan du kasta ett öga på spisen?

-Va!!!! Det går ju inte😳.

Nä det gör ju inte det… naturligtvis. Tänker man ordagrant kan våra korkade uttryck ställa till det ordentligt. I hans värd var det verkligen kasta ett öga. Plocka ut ett öga och kasta liksom….

– Ta nu lite fil…. ( sa jag på morgonen)

-VA!!!! Är vi fattiga…. där sitter han med en liten klick fil mitt i tallriken och funderar om han inte får ta mer fil….

Eller den här hos tandläkaren:

– Nu kan du spotta…

Vad tror ni han spottade? Inte i spottkoppen iallafall…. hahaha…. något vi andra tar för givet, men naturligtvis svårtolkat.

Ett tag höll jag på att bli tokig när han hoppade i sängen varje kväll… det höll i sig länge och jag blev argare och argare… varje kväll sa jag nämligen:

Men nu gubben är det kväller och dags att hoppa i sängen.

Ni kan ju förstå det dubbla budskapet…. först säger mamma att nu är det kväller och du ska hoppa i sängen… ja, tolkat rätt eller fel? I hans värd gjorde han ju precis som jag sa…. och hoppade nästan sönder sängen:-)

Hahaha…. blir full i skratt när jag tänker tillbaka, för innan det körde jag nämligen med det här… nu är det dax för dig att rulla in i sängen… varpå han gjorde kullerbyttor i soffan tills jag fick frispel…. ja då fortsatte han på golvet…. ända tills jag sa att det var dags att hoppa i sängen.

Kan ni förstå att jag höll på att få psykbryt och samtidigt var det jag som uppmanade honom till att göra just dom där sakerna… herregud att man orkade!!!

Men jag visste inte… hade inte kunskapen utan blev arg istället. I min värd lyssnade han inte på vad jag sa, när han egentligen gjorde exakt som jag sa…

Det här tar ju så sjukt mycket energi. Att tolka in värden på ett annat sätt är vanligt med Autismspektra. Att tänka lite annorlunda eller rakare och mer ärligt.

Jag brukar tänka att det är en sjukt bra egenskap. Det behövs människor som vågar säga vad dom tycker…att vara rak i kommunikationen och ärlig. Jag tror nämligen att dom med Autismspektra är rätt dåliga på att ljuga… men värdens bästa kompisar❤️. Man förtjänar att bli omtyckt. Man kan inte fjäska till sig att bli omtyckt utan här gäller det verkligen ” svart eller vitt”.

Ett exempel är när barnen var små och det kom kompisar för att leka. Sonen öppnar dörren och säger rak i ryggen… xxx får inte leka med dig för mig, dessutom är du ful….

Herregud!!! Fick förklara att så säger man verkligen inte till barn. Varpå han han snabbt svarar: – ska jag ljuga???

Absolut inte svarar jag och han tittar konstigt på mig… – jag sa ju sanningen, han är ful….

Fick förklara igen att just sånna saker säger man inte… man blir ledsen. Super pedagogen ”jag” skulle lära honom vad en ” vit lögn” var för något….

Ja, ni förstår nog att jag trasslade till det ordentligt med vita och svarta lögner… då ville sonen veta vad en gul lögn va, hahahaha…

Där och då lade vi ner det projektet och idag har jag värdens härligaste son som inte ljuger vare sig vita, svarta eller gula lögner utan är sanningen själv. Helt underbart och idag har vi den bästa kontakt och väldigt öppna. Något jag unnar alla föräldrar❤️

Klurigheten och det att han skapade sig egna uttryck. Minns när han ville köpa en solskärm på en butik. Han kom inte på vad det hette men förklarade väldigt tydligt att han ville ha en keps utan tak. ♥️ det är ju så gulligt klokt att man storknar…. ” en keps utan tak” den hade han på sig varje dag♥️.

Keps utan tak😁

Det som många med Autismspektra brukar ha svårt med är ju just det att tolka in sinnesstämningar, men många många älskar att vara bland folk och brukar vara riktiga ” partyhöjare”. Men efter alla intryck kan dom vara helt slut. Upp som en sol och ner som en pannkaka….

Positiva saker är bla:

 • Ordningsamma
 • Noggranna
 • Ärliga
 • Sociala
 • Plikttrogna
 • Arbetsvilliga
 • Underbara
 • Fantastiska
 • Dömmer sällan andra
 • Lever i nuet
 • Ljuger inte
 • Gillar rutiner

Önskar att ALLA hade förmånen att få leva med någon som är så här… även om det varit galet tuffa år med oförståelse, missförstånd, gråt, bråk…. men allt har givit mig förståelse för andra. Mer kärlek och ännu mer kärlek till mina barn och till andra med en funktionsvariation♥️

En styrka… se det så!

Så stark, så klok, så fantastisk…. älskar dig❤️ kram mamma.

Boka mig för en föreläsning

Direkt länk till Mail och förfrågan eller bokning.

Hepp // Sara

En kommentar

 1. Christina

  Så här tänkte jag när jag läste om att din son sa till brorsans kompis att han var ful. Där behövs ingen vit eller gul lögn 🙂 för där måste man få förklarat att så säger man inte till någon annan. Jag menar kompisen hade väl inte frågat om han var ful eller inte. Synd om den killen som fick veta att han var ful när han ville leka.
  Men det förklarade du säkert.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: