Lilla Speedos Mamma

Hur hanterar vi problemskapande beteenden? LE tametusan:)

Ja, med handen på hjärtat, hur gör DU?

Jag har varit urkass på just det…. När barnen var mindre och fick ett utbrott så fick jag också det. När sonen vägrade att följa med när vi skulle bort tex så blev man ju rätt stressad. Herregud man hade en tid att passa, ett barn som vägrade att följa med. Jag klädde på honom och han klädde av sig…

Han satt sig flera gånger under trappen där den stora mamma knappt kom under. Blå höll fast sig längst in under trappan och vägrade att följa med. När vi tillslut fick med honom så stack han barfota ut ur bilen och försvann.

Kvar satt en utmattad trött ledsen mamma på bron som blev argare och mer frustrerad…. mina tårar rann ofta då i hemlighet. Resten av familjen i bilen och middagen stod ju klar på bordet hos någon annan. Det hände ofta att jag blev tvungen att stanna hemma för att det fullständigt låste sig.

Om jag visste det jag vet idag? Om jag hade kunnat lugna honom istället för att göra det värre? Men jag visste inte…. visste inte om diagnoserna utan trodde som dom andra sa: Det var väll bara att sätta ner foten! – Eller hur?

Om jag visset att han behövde förberedelse, om jag visste att jag skulle satt mig ner och undvikit ögonkontakt, om jag viste att jag skulle suttit mig ner istället för att smitta ner honom med min stress?

Vad vi skulle haft det lättare då!

Problemskapande beteenden är väl egentligen något som andra tycker är problemskapande…. det beror helt på vilka förväntningar vi har på barnet.

För att undvika ett sånt beteende kan lågaffektivt bemötande vara A och O.

I morse tex ville inte Lilla Speedo kliva upp. Det var absolut NEJ, han orkade inte, ville inte till skolan. Jag började känna mig rätt stressad för att hinna skjutsa till skolan, lämna hunden hos dagmatte och en son som låg kvar i sängen fast jag skulle åkt för 15 minuter sedan.

Jag har ju övat några gånger nu…. Den här gången gjorde jag rätt!!!

-Kom nu gubben så ska vi upp i duschen. ( Svar NEJ)

-Kom nu annars blir det kitteljaga i sängen ( Svar STICK)

Jag gick ut ett tag, andades…. gick undan gick in igen med en lugn röst och förklarade konsekvenserna av att stanna hemma från skolan. ( Svar: Jag vill ha medicin annars orkar jag inte med skolan)

Efter lite med lugnt prat och mjuk lugn röst trots att jag var sen till jobbet men inte stressad längre så gick det. Jag kunde lika gärna ha exploderat och skrikit att nu kommer du! Jag har ett jobb att sköta…. Jag måste iväg… respekt!!!!

Så skönt!!!! När jag är i harmoni och mår bra så orkar jag hålla på i evigheter och till slut går det. Hela vägen till skolan var en glad och mysig stund. Vi spelade musik och sjöng. Att jag sen fick springa till jobbet och var 45 minuter sen….. Ja, jag har fantastiska kollegor som vet att jag varannan vecka kommer senare till jobbet.

Problemskapande beteenden kan man jobba bort. Ofta genom att ha en positiv syn. Ett positivt sätt och att inte låta arg på tonen….

Att alltid börja en konversation med en tillsägelse kan få vilken relation som helst att svaja. Att ha en snäll och positiv ton kan hjälpa mycket för samvaron och trivseln.

Den där ”tonen” på rösten är viktig……Jag brukar alltid försöka att le när jag är arg. Försök att låta arg och le samtidigt, hahahahaha…… det går INTE att låta jätte arg, tonen ändras, utseendet ändras, tom ögonen ändras. Så det är mitt motto mot beteenden som skapar problem. Men jag lovar dig….. om jag är trött, om jag inte orkar…. Ja jisses då bryter helvetet ut rätt lätt och allt jag byggt upp den dagen är förgäves borta.

Så därför är det SUPER viktigt hur vi föräldrar mår! Som jag skrivit tidigare… rätt skön start att komma hem från jobbet. Sätta sig med en kopp kaffe och bara landa lite i tillvaron. Andas, skrapa ihop sig efter en dag och börja med momentet ” LE TAMETUSAN” ❤

Boka mig för en föreläsning om att leva med ADHD, Autismspektra, Tourettes, Dyslexi och ADD i familjen.

Hepp // Sara

En kopp kaffe, att landa och njuta en egen liten stund…. Sen kan momentet och uppgiften ” LE TAMETUSAN” fortsätta…. http://www.lillaspeedos-mamma.se

 1. Pappa

  Det är lätt att handla teoretiskt…eller praktiskt. Men att få teori och praktik gå ”hand i hand”, är som att måla en tavla, med rätt handlag och förmågan att se helheten.
  Du är så jädrans bra, för dina barn och oss andra som finns runt omkring.

  Gillad av 1 person

  • Pappa♥️♥️♥️ tack!
   Allt växer fram sakta men säkert.
   Det går bättre och bättre och kommunikation är nyckeln till mycket.
   Älskar dig och tack för allt stöd♥️👌🏻🙌🏻🙏🏻 kram Sara

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: