Lilla Speedos Mamma

ADHD och Tourettes kan det vara dom mest missuppfattade diagnoserna?

 

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar är klurigt… många vet inte vad det innebär och många har ingen kunskap alls… många tror att ADHD handlar om att sätta gränser, om ouppfostrade barn. Men så är det absolut inte!

Citat ut hjärnfonden:

Ungefär 100 000 svenskar har någon form av neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF). Det innebär att hjärnan fungerar annorlunda – vilket leder till olika kognitiva svårigheter. I begreppet NPF ryms diagnoserna ADHD, ADD, autismspektrumstörning, språk­störning och Tourettes syndrom. Hos personer med NPF handlar det om att hjärnans förmåga är annorlunda när det gäller att bearbeta information.

ADHD och Touretts är nog dom diagnoserna som är mest missuppfattade. ADHD är i mångas ögon ouppfostrade skitungar. Tourettes tror många det är när man säger fula ord som ” kuk” ” fitta”  ”knulla” ”fan ”…. men så är det ju verkligen inte!!!! Det är endast en väldigt liten procent av alla som har Tourette som utvecklar koprolali eller kopropraxia. Det går inte att förutsäga vilka som kommer att drabbas men de som drabbas mår ofta mycket dåligt… tänk dig själv att säga ofrivilliga saker eller göra ljud och konstiga rörelser som kan uppfattas konstigt.

Kriterier för Tourettes är:

Både multipla motoriska och en eller flera vokala tics har förekommit så länge tillståndet varit aktuellt,
men inte nödvändigtvis samtidigt.

Dessa muskelrörelser eller ljud förekommer antingen:
a) många gånger varje dag (ofta i serier)
b) nästan varje dag
c) periodvis under längre tid än ett år

Kärnsymtomen är:

Tics i ansiktet såsom överdrivna blinkningar, ryckningar och grimaser som ofta flyttar sig till halsen, skuldrorna och överkroppen.

Det kan vara att puta med munnen, blinka och göra märkliga ritualer med ögonen, knäcka med händer, gapa och göra grimaser…. harkla sig, ofrivilliga rörelser, ofrivilliga ljud… Touretts är väldigt jobbigt många gånger. Man är liksom i ständig rörelse…

Här hemma var det ett tag så att det var värk varje dag i händerna. Ett tag en otrolig värk i käklederna som utsattes för pressning och motoriska ofrivilliga rörelser som gjorde att käklederna fick inflammation.

Å det värsta…. det går inte att sluta. Det går inte att avbryta. Ibland kan det gå om du gör en ” motrörelse” men det är inte lätt. Det krävs en otrolig vilja och fokus.

Ibland fungerar kbt men ofta när det är tvång inblandat.

Jag önskar Tourettes på recept säger jag ibland… dom med Tourettes är ofta intelligenta, roliga, speciella, kreativa, har ofta en hög energi och orkar och klarar hur mycket som helst ! Otroliga partyhöjare som dessutom har ett sjukt driv och ofta är väldigt roliga😊.

Jag minns så väl när vi sökte för Touretts. Jag fick direkt höra att : Sara , ALLA barn ticsar, inte har din son Touretts …..

Som förälder mådde man redan rätt dåligt för att man sökte sig till vården om hjälp😥. Men gissa om det var skönt att få reda på vad det var!

Jag slapp irritera mig på hans ofrivilliga ljud, harklingar och rörelser…. hans outtröttliga energi…. hans tics att säga NEJ fast han menade JA 🙂

Idag älskar jag hans Tourettes !!!! Härlig, älskvärd, beundransvärd!

Har ni inte lyssnat till Pelle Sandstrak Mr Tourettes så gör det! Hans föreläsning berör… som jag gråtit!!!! Hans böcker om hans tics som tillslut blev tvång och ett ohållbart liv. Bemött på fel sätt många gånger…..  men tillslut så möter han en professor som lyckas hjälpa honom.

Se Pelle berätta om sin Tourettes här♥️

Boka mig gärna för en föreläsning

Hepp //Sara

 

 1. Inger

  Men just de här fula orden som du nämner som sägs hela tiden. Är det en del av ADHD som man får acceptera eller ska man säga till att det inte är ok?

  Gilla

  • Hej Inger.
   För mig är fula ord aldrig acceptabelt eller ok… men om du lider av Touretts med koprali så kan du inte göra något åt det… det är som en nysning som inte går att hindra. Däremot kan fula ord även komma när barnet är i affekt vid ADHD. Då är det absolut ingen idé att bråka om det just då. Var lågaffektiv och låt det rinna av… barnen menar aldrig dom orden. Ta diskussion om det senare, utan att skuldbelägga. Förslag att få barnet att hitta andra ord vid utbrott.
   Fråga barnet hur det känns under ett utbrott… det blir lättare att tänka att det här skulle aldrig ske om barnet inte hade haft diagnosen. Vid ADHD saknas just att hantera sina impulser och tänker barnet fula ord just då är det svårt att stoppa.

   Med vänlig hälsning, Sara

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: