Lilla Speedos Mamma

Jag älskar möten och snack om ADHD !

E1C882DD-65AA-4489-8FC6-9671AF8C265EFredag kväll och jag åker till återvinningen några svängar.

När jag kommer sista gången för kvällen möter jag en man där… Jag slänger ur mig: – Jasså det är fler som roar sig en fredag kväll med återvinningen.

Han tittar på mig och frågar: – Är det Sara?

-Japp det är det svara jag…

– Jag har också barn med ADHD säger han….

Vi blev nog stående i 20 minuter minst och pratade. Det är ju för härligt när man har något gemensamt med en helt främmande människa. Som vi skrattade bland kartonger och tomglas.

Vi kom in på affekter, hur bemöter man barn i affekt? Vad gör man när det bara är Billys pizza  som duger till middag? Min son åt det i 3 års tid som frukost, lunch, middag och kvällsmat. Barn med NPF älskar halvfabrikat som alltid smakar lika. Inga annorlunda kryddor i utan maten är liksom lika, lika som alltid. Förutbestämt och tryggt, då känns det som bäst.

Vi pratade om att inte bli arg på en diagnos, man kan ju tappa tålamodet absolut, men det är ju så himla viktigt att vi vuxna ändå kan försöka få situationen lugn, barnen klarar inte det på egen hand.

Regler då….? Hur gör man. Ja jösses som jag kämpat. Vissa saker har sina regler och så är det bara. Knuffas, puttas, äta mat i soffan är inte okej på något vis.

Men när han var mindre och kallade mig fula könsord som jävla fitta, hora, pundarpucko, idiot mm….. då valde jag att bara vara lågaffektiv och försöka få honom lugn. Mitt i ett utbrott går det ändå inte att göra något. I dom student var det att andas och andas ännu djupare.

Jag lovar…. VARJE KVÄLL kom det ett förlåt mamma. Det dåliga samvetet för att impulskontrollen var väldigt taskig just då ger mer dåligt samvete till våra barn än att jag skulle ta åt mig. Jo, jätte jobbigt innan jag hittade strategier att hålla mig lugn. Men självkänslan blev sämre och sämre hos min son. Det var han som mådde sämst. Samtidigt som jag fick kämpa och peppa honom att han var helt fantastisk som han var. Oavsett diagnos och oavsett vad som hände när han fick utbrott. För mig har det alltid varit viktigt att bekräfta barnen och visa att dom kan vara trygga i sina val dom gör i framtiden.

Regler det har alltid funnits även om jag vissa gånger har tvingats att rucka på en del. Konstigt nog har jag haft olika regler hemma till barnen. En har fått ätit med mössa, men inte dom andra. En har ätit på sitt rum men inte dom andra. En har badat varje morgon men det har inte dom andra fått gjort. Olika regler för olika barn och det har fungerat.

Flera olika funktioner kan brista, en är:

Exekutiva funktioner, vilket är ett samlings namn på flera olika funktioner som styrs från den främre delen av hjärnan (frontalloben). De fungerar som samordnare av olika typer av information och ligger bakom allt målinriktat beteende.

De viktigaste exekutiva funktionerna är:

  • Förmåga att planerFörmåga att hejda sina (oönskade) handlingar
  • Anpassningsförmåga
  • Det kan göra det svårt att på automatik borsta tänder, plocka in i diskmaskinen, planera framåt.
    ( om jag ringer hem och ber han plocka ur diskmaskinen så lovar jag att han inte har plockat in disken som skulle in i diskmaskinen…. därför att jag missade att säga det)

Så mitt liv är inte lika enkelt som någon annans liv. Jag kommer nog alltid att få säga till om diskmaskinen, alltid säga till om att hänga upp handduken, alltid säga till om borsta tänderna….

Vissa saker gör jag faktiskt själv för att behålla en skön stämning hemma. Annars får jag tjata ihjäl mig helt enkelt….

Det är trots allt en funktionsnedsättning som gör det svårt att planera framåt. Att se och förstå att mamma tycker det blir stökigt om jag slänger handdukarna här… nä, det existerar liksom inte.

BOKA MIG TILL VÅRENS FÖRELÄSNING, kick off, planeringsdagarna…

Hoppas vi ses!
Hepp // Sara

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: