Lilla Speedos Mamma

Vilken verktygslåda använder du när du anpassar för ADHD?

– Hur orkar du Sara, det är en av dom vanligaste kommentarerna jag får. Allvarligt jobbar du, föreläser, bloggar, tränar och hinner åka till din särbo på helgerna?

– Jajamen är mitt svar, jag hinner träna och skjutsa på träningar också:) Men inte alltid.

Vissa dagar är det låsning och det är dom dagarna som jag måste plocka fram min verktygslåda. Ja, ni vet det verktyget som passar just hos mitt barn.

Vi kan jämföra det med det som hände här om dagen. Stormen Ivan stormade in runt mitt hus, lilla Speedo öppnade altandörren till hunden Doris som ville ut och dofta på blåsten. Telefonen ringer när jag är och handlar: – Mamma vart är du!!!! Kom hem fort dörren har gått sönder och det blåser faaaaannnn….. Jag kastade mig i bilen och hem. Jajamen altandörren stod på vid gavel med bryten låskolv eller låsarm…. ja den där grejen som gör att dörren stannar och inte blåser upp. Paniken var kalabalik.

Jag hämtade min lilla skruvdragare som naturligtvis var slut på ström, laddaren låg inte kvar sen lilla Speedo gjort nått projekt, leta fram en skruvmejsel som var för stor, dessutom var de stjärnmejsel jag skulle ha.

Hittade till slut och började skruva. Vad händer? Skruv jä……..ln går av!!!! Men jag fick bort armen och kunde stänga dörren som stod låst på vid gavel mitt i stormen.

A N D A S…… A N D A S……

Det är just det jag menar. I min verktygslåda har jag massor av verktyg som jag plockar fram när det behövs och det måste anpassas. Jag använder olika verktyg för olika situationer. Vilket gör att jag har fått ett helt annat lugn här hemma. Ja, förutom när låsningarna kommer.  I går var det GUCCI plånbok han prompt skulle köpa, sen ett GUCCI bälte. Jag fick nog 38 samtal igår om alla saker han skulle göra för att kunna finansiera sitt GUCCI köp. Han sålde klädpaket, pantade burkar, skulle städa hela huset…. you name it!

Det som hände var att mitt kontor ser ut som en soptipp som var fint för 2 dagar sedan. För jädrar vad han röjde!!!

Tack och lov så försvann GUCCI begäret rätt fort. Idag var det en ryggsäck som gällde men inte alls GUCCI 🙂 Men ni har säkert varit med om samma saker. Ett JAG ska ha begär som inte går att avstyra och många gånger en fördel med ADHD. Om det är bra saker. Samma sak kan ju hända på ett jobb… Jag ska ha jobbet och så gör man ALLT för att det ska bli så. Grymt skulle jag säga då. Men en mammas öron kan nästan ramla av , av allt tjat också.

Jag brukar säga att hammare och mejsel kommer man långt med, men med ADHD så behöver man ofta hela kittet… små spikar, långa spikar, tumstock, såg ( att anpassa med), Hammare, skruvdragare…. man får liksom anpassa efter situationen. I min verktygslåda är det dessutom kaos innan jag hittar rätt grej. En oreda som blir när Lilla Speedo drar fram.

Ni ska se mitt förråd!!! Hahahahaha….. herregud! Mitt garage! Herregud…. allt bara slängs in i letandet efter en liten grej. Organiserat KAOS kan man lugnt säga.

IMG_6531

Men vi hittar ofta de vi ska ha, men jag önskar att det alltid låg på samma plats!

Ett av verktygen är : lågaffektivt bemötande, ett av mina favoritverktyg! Det verktyget som varit svårast att lära mig. Att INTE brusa upp i en effekt, att andas och välja mina strider. Att inte kräva svar och tillrättavisa mitt under ett utbrott. Lågaffektivt bemötande har jag användning av i så många situationer…. tom under tuff stress kan jag ofta behålla lugnet.

Ett av verktygen är : Lyssna, de verktyg som gjort att jag förstår mina barns känslor och hur dom mår och jag kan nog säga att dom vågar prata om allt. Att lyssna och försöka förstå deras känslor, deras syn på livet som ibland inte alls är som mitt sätt se livet på ,ett mer klarsynt sätt och inte så många krusiduller, mer rakt på sak. Typiskt ADHD:)

Ett verktyg är : Le och att le mitt under ett utbrott kan hjälpa dig själv sjukt mycket mer än du tror! Du kan tom lura din egen kropp att du mår bra om du ler i fem minuter… galet va! Då producerar kroppen helt plötsligt må bra hormoner. Har du turen att få en extra dos av dom små lyckohormonerna då kan du uträtta underverk. För helt plötsligt åker du med i en uppåtgående spiral där du tom orkar träna lite…. och gör du det då får du tom hormonet som förhindrar hormonet kortisol som gör att du kan motarbeta stress och orka så mycket mer!

Att leva med ADHD i familjen är INTE lätt, men vi kan alltid ändra vårat eget synsätt och göra det lättare för oss själva och för våra  barn. Det finns en vinn vinn situation att lära oss och att förstå.

Tills nästa gång vi ses….. nu ska jag planera min föreläsning till föreningen Fragile X om några veckor.

Referens: Alla borde lyssna på dig Sara! Du har inspirerat mig i mitt yrkesliv och privatliv. Jag skrattade och grät på din föreläsning som blandades med kärleksfulla hyllningar till dina barn blandat med humor och stor igenkänning. Tack!!!

/ Annelie på Annhörigstödet

Vill du komma i kontakt med mig? Kanske boka en föreläsning?

Hepp // Sara

Facebook: Lilla Speedos mamma föreläser och bloggar om bla ADHD, autismspektra,ångest

 

  1. En del frågade mig, efter att sonen blivit medicinerad, hur jag egentligen klarade det. Det gjorde jag inte alla gånger, svarade jag, men jag överlevde. För mer än så är det inte ibland. Och det får vara bra nog tills det lättar.

    Gillad av 1 person

    • Vi gör allt vi kan för våra barn. Men är vi i en nedåtgående spiral så orkar vi inte med konflikter och motgångar. Sällan får vi hjälp om vilken verktygslåda vi ska använda. För vi föräldrar SKA kunna allt om dessa diagnoser fast vi inte är utbildade inom NPF. Medicin är ett bra alternativ och ofta säger min son: – Mamma får jag medicin så jag orkar tänka idag?

      Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: