Lilla Speedos Mamma

Motivationen och ADHD, då går det undan…

Med ADHD behövs det motivation. Från idérik till att inte orka något alls…..

Jag sitter här hemma och tittar på gamla foton med sonen som snart blir 14 år.
Vi skrattat hejdlöst… – Men mamma vad gjorde jag där?
– Ja du lilla vän. Du hade fått en idé  om att linda in mammas sovrum i glapack…..
Om jag minns den gången? Jo du. Jag kom hem från jobbet och kissnödig var jag. Det första jag möts av är en toalett inlindad i glapack, springer ner i källaren och även den inlindad. Det var så hårt inlindat att jag ficka ta en kniv och sprätta upp plasten i ivern att få kissa….

Jag kommer upp till mitt sovrum, men jösses!!!! hela mitt rum var inplastat, TV:en, sängen, lamporna….. Där försvann mitt lager av plast på 3 förpackningar.

Precis så var det varje dag. Nya upptåg, nya idéer hela tiden. Impulsiv till tusen.
Det var grön mjölk, full av karamellfärg, vilket resulterade i att dom fick äta gröna pannkakor och det kan jag lova er, prova aldrig! Det ser ut som en spya, otroligt osmakligt. Men vad skulle jag göra? Hade han färgat mjölken grön fick han smaka på den själv…

Att baka var också ett stort intresse. En gång när han ville köpa lego och ringde till jobbet så sa jag att han fick spara sin pengar. Du vet gubben att man kan inte få allting man vill ha på en gång. Min lilla kreativa son satt då igång i köket. När jag kom hem var det choklad i hela köket, på fönstren, på skåpluckor, på golvet, på taket…. Köket såg ut som en bomb deluxe minst sagt. Han delade upp kakan i bitar, satt sig på cykel och åkte till ica.
Där satte han sig och sålde av sin hembakade kaka ända tills han fick ihop så mycket pengar att han kunde köpa sitt lego… Den sista biten gav han till ” tiggaren” som satt utanför ica. Tanken var ju helt outstanding bra. Kreativt och jag hoppas att han kommer att behålla sitt lösnings fokuserade tänk även som vuxen. Han kommer bli otroligt attraktiv på arbetsmarknaden med att komma på lösningar.

Likt en poppcornmaskin så ploppar det upp idéer, en del halvfärdiga och en del genomtänkta. Jag brukar tänka att tänk om jag hade hälften så många idéer? Kruxet är att många inte blir genomförbara. Där tar orken slut…. När man har ADHD så vore det nästan en självklarhet att man hade någon som hjälpte till att slutföra idéerna dom kommit på.

Tänk vad många bra idéer det ligger i huvudet på dom med ADHD och så kommer dom inte riktigt ut…. eller så blir dom genomförda på ett halvt sätt. Så länge motivationen finns går det bra, när det bär emot tar det stopp.

Det är just så dom fungerar. Otroligt motivations bundna ofta. Är något roligt och intressant och det finns en vinning i det hela ja då går det undan minsann. Dom skulle kunna förändra en hel värld på några dagar. Min son hann förändrar hela mitt hus på en dag 🙂 . Ja eller garaget…. får han en ide så påbörjas det direkt, att vänta när man har ADHD existerar inte. På gott och ont…. Så idag har jag städat garaget i 10 timmar med att städa upp alla hans halvgenomförda projekt…. en hel släpvagn blev det. Tur den här dagen kallas låååååångfredag:)

Mitt garage tex blev ombyggt till ett zoo när han tog brorsornas plastis och borrade upp på väggen för att ställa hyllor och burar på, han skulle nämligen börja med hamster uppfödning och ha ödlor i terrarium… Hockey backarna blev ombyggda hamsterburar, vilket resulterade i att all hockeyutrustning blev utslängd på golvet. ( Det var INTE motiverande att plocka ihop) Tavelramarna jag hade i garaget plockade han ut glaset ifrån.
Tog in glas skivorna och limmade med superlim på sin nya fina byrå i sitt rum, ja ni förstår vad det skulle bli va? Ett terrarium så klart att ha sina ödlor i, som han naturligtvis aldrig köpte, men idén fanns…

Allt det här hann han göra väldigt fort. De resulterade också i ett besök på hälsocentralen när han skar sig på glaset som gick sönder.
För mig var det bara att A N D A S….. men att plocka ihop och undan, det går minsann inte.
Idag har jag kommit så långt med mig själv att jag ofta gör det själv. Det går både fortare och vi slipper konflikter. Men nog har det tagit på krafterna att alltid vara orolig för nästa projekt, alla saker som gått sönder.

Förra veckan tog jag mod till mig och räknade ut alla kostnader som han projekterat sönder…. Håll i hatten… 132 236 kronor på 1 år!!!!

Med ADHD behövs det motivation. Från ide rik till att inte orka något alls…..

Jag kan bara räkna upp några saker: Skruvat sönder gräsklipparen för att ha motorn till en en bil som han försökte bygga av bobben. Till den behövde han 4 hjul och monterade sönder 2 golfbagar.
2 badbaljor använde han till att bygga en flytflotte.

Ett 8 manna tält SPIKADE han upp för att det gick fortare än att leta efter tältpinnar. Bortmonterade sängunderrede på sängen för att ha inte skulle slänga skit under sängen, när jag kom hem från jobbet hade han sålt det på köp och sälj….
Ja det var bara en liten del….

 

 

Sin nya cykel sålde han en dag när jag kom hem på uppfarten…

 

Men om inte motivationen finns blir det ofta tvärtom. Orken finns inte till något. Lätt att bli hemma och inte orka ta för sig någonting alls. Det hör också till diagnosen ADHD/ ADD. Att liksom fastna i soffan en hel dag utan att ha gjort det där som man ska göra för att motivationen inte finns.
Sånna gånger får jag påminna mig om att det är just det som är diagnosen, funktionsnedsättningen. Det spelar ingen roll hur mycket jag tjatar. Det här är ju anledningen till att det kallas funktionsnedsättning eller hur? Annars skulle inte diagnosen finnas…. jag kan tjata ihjäl mig… det fungerar ändå inte. Därför kan det vara svårt som förälder att alltid till skillnad från andra föräldrar att alltid motivera och se vinsten med sånt våra barn tycker är trist…. Att alltid ha plan A, B och C i bakfickan. Vi lägger ner så otroligt mycket mer tid på våra barn än vad andra föräldrar får göra. Inte konstigt att så många bränner ut sig.

Men idag fungerar det så mycket bättre! I och för sig så ringde resursen nyss och hade tappat bort honom i skolan. Vi kom på att han hade missat sin ADHD medicin idag och då fungerar ingenting.
Koncentrationen far iväg på annat. Men han är i skolan varje dag nu. Något som inte alls fungerat tidigare. Är så tacksam för allt skolan gör. Så tacksam för att min älskade son är den han är.. så glad att vi kan prata öppet om det här. Han är väldigt mån om att han vill hjälpa andra barn. Lika mån som jag är att jag vill peppa andra föräldrar till en fungerande vardag när allt är kaos.

Det blir bättre jag lovar. Man måste bara hitta sina strategier och ta hand om sig själv. Man får inte glömma bort sitt eget mående. Gör man det hamnar man lätt i en nedåtgående spiral av bråk, vägran, hårda ord och sorg. Orkar du så använder du dig av lågaffektivt bemötande, visar alternativa vägar för ditt barn och hjälper med stöttande ord. Det är ju ändå våra barn med ADHD som har störst problem. Vi, vi ska vara där och stötta och vara trygga lugna förebilder.

Boka mig gärna för en föreläsning. Just nu släpper jag nya datum för våren och vintern 2020. Vill du läsa mer? Följ min blogg på http://www.lillaspeedos-mamma.se
Eller följ mig på Instagram och Facebook Lilla Speedos mamma

Tills nästa gång, må så gott och ha det bäst! // Lilla Speedos mamma Sara Melin

 1. Tack för din story, känner igen massor från min
  Barndom… min son
  Har allt i huvet och får ut
  Det via datorn, det blir mindre o städa men mer
  Att förstå varför han är nöjd att vara inne.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: