Lilla Speedos Mamma

Covid-19 tider = Livet att leva med NPF.

Regnet öser ner och jag dricker min tredje kopp kaffe…. sol igår och regn idag. Från sovrummet ropas det: – Mamma kan man få en liten go frukost i sängen?

Jag gör i ordning oboy, yoghurt och 2 smörgåsar, 2 olika mediciner på brickan och ställer den på sängen.

– Godmorgon älskling, har du sovit gott inatt?

-Mmmmm…. tack mamma för igår. Tack för fina presenter.

– Lill gubben, kom får jag en kram ❤ Som jag älskar den godbiten, han som givit mig gråa hår i förskott 🙂 Han har mognat och mitt liv idag är lättare på många sätt men ändå helt olika i familj utan diagnoser.

Han hade sitt kalas igår med familjen. Smörgåstårta var beställd och det ficka han:) Förra året var det sushi buffé, året innan det hamburgare, pannkaka, nyrökt lax…. hahaha…. inga dåliga önskningar har han när det gäller sina födelsedagar. Så lugnt och skönt firande även om han inte var med jätte mycket. In på sitt rum och testade dom nya sakerna han fått, en microfonarm, nytt tangentbord, ny tröja, pengar mm…..

Jag sätter mig själv vid frukostbordet och öppnar mailen. Kikar igenom Facebook och jag har fått flera meddelanden på Facebook och Instagram som jag svarar på…. Många handlar om Covid-19 och skolan, hur livet har ändrats och att många upplever ett lugn som dom önskar ska hålla i sig, för helt plötligt så är det mindre grupper i skolan, efterfrågade distansstudier är helt plötsligt genomförbara och alla BUP möten sker på telefonen. Många med diagnoser i familjen upplever nu ett annat lugn, mindre krav och vi behöver det…. I den mer stressande vardagen so många NPF föräldrar lever har även där blivit ett mer lugn.

Helt plötligt känns det som om livet är normalt, vi passar in igen. Semestrar är inställda för många och jag lovar dig att jag har haft många somrar hemmavid pga oviljan att åka någonstans. Många gånger har dom varit då semestern blivit inställd pga vägran, utbrott och viljan att vara hemma i sin trygga vrå varit viktigare….

Nu får alla andra leva mitt liv så som jag levde förut. Hemma utan att umgås impulsivt, utan att bjuda hem vänner, utan att ha stora kalas, utan att åka på semester, utan att kunna vara med på stora sammankomster och träningar.  Bara skolavslutningen som nu planeras att ställas in. Perfekt för många av våra barn som fullkomligt hatar den uppmärksamheten att tvingas sjunga i skolan med publik… ta emot diplom och känna sig misslyckad och att aldrig få stipendium som den bästa kamraten, bästa eleven, bästa idrottaren, bästa….. bästa…. Våra barn känner ofta avundan att aldrig klara det andra elever klarar utan problem.

Många är dom föräldrar  som mist jobbet, blivit varslad eller permitterad. Samtidigt ett kaos hemmavid med diagnoser och vårdbidraget borttaget.

En mamma skrev igår:

Tack för att du delade länken om vårdbidraget. Jag sitter och väntar sen i juli-2019 på att min ansökan ska bli godkänd. Just nu är jag korttidspermitterad och ekonomin går på knä. Jag kan ju inte bortse från mitt barns vårdbehov trots att det är Corona kris i hela värden? Men hur ska jag kunna betala mina räkningar? Jag har sålt det jag kan, mitt extrajobb är indraget som jag har varannan helg då barnen är hos sin pappa. Han vill dessutom dra ner på underhållsbidraget då även han har mist sitt arbete.

Ja, hur gör man? Vårdbidraget som är ett måste för så många, ett bidrag som man har rätt till som förälder till barn med extra behov. Det ska täcka alla möten man går på, all den extra tid det tar om man jämför med barn utan diagnoser. Alla planeringar, förberedelser, all extra kostnad med annorlunda mat, andra kläder, mer annorlunda saker mm….I dagarna kom det nya förlag på regler om att  det gamla vårdbidraget kan förlängas till 2022 se länk: pressmeddelande om vårdbidraget.

Jag själv är också permitterad, så trist när man känner att man vill vara på sitt jobb. Men jag tänker utnyttja den tiden till att vara med lilla Speedo och stötta ännu mer, det är en tuff tid kvar nu dom sista veckorna, ekonomiskt har jag sökt amorteringsfritt och spar lite pengar där…. Man får liksom göra det bästa av tiden. Det blir ingen resa som planerat heller. Vi som skulle till Jordanien på bröllop och mysa.

Det är egentligen inte så annorlunda för  min del som för många andra. Jo att inte få krama mamma och pappa naturligtvis. Men vi ses på distans utomhus och fikar istället. Men man saknar kramarna, för barnen känns det nog helt ok…. behöver ju inte kramas nu heller.

Covid-19 tider = NPF liv liksom…. det är nu vi lever de normala. Jag tror att många känner av lugnet och hörde många som uppskattade påsken att få vara hemma utan att känna av pressen att de skulle firas både långfredag, påskafton, annan dag påsk mm…. vi sparade nog flera 100 kronor på att inte köpa påskägg till alla 🙂

Så den här Corona krisen som vi alla upplever nu är nog på både gott och ont. En del blir stressade av att inte kunna göra allt det dom brukar. En del njuter av välbehövlig vila och planerar för att annat lugnare liv efter att rekommendationer släpps…. Kanske blir vi en bättre version av oss själva?

Jag blev som alla andra avbokade under den här våren men har flera förfrågningar på gång, både öppna föreläsningar och bokade. Bla i Linköping den 15 oktober hos Attention. En fantastisk förening för oss som lever med NPF i familjen. Jag har själv suttit i styrelsen i Gävle som ordförande och brinner för frågorna om att hjälpa och stötta föräldrar och även skolan.

Nu önskar jag Er alla en skön söndag. Ta vara på lugnet och var rädda om er.

Boka mig gärna för en föreläsning om att vända en nedåtgående spiral till en uppåtgående spiral med mer leenden och mer skratt än bråk och förtvivlan, för det går…. jag lovar. Du kan aldrig ändra en människa men du kan ändra ditt egna förhållningssätt även om det är jobbigt…. det är inte alltid man tycket att det är rätt eller lätt. Men valet är ditt! Jag kan med facit i handen se tillbaka på ett kaos liv med ifrågasättande omgivning till ett fantastiskt liv med så mycket mer kärlek ❤

66D82D92-0E57-4472-9DEB-5CB655846B70

Regnet öser ner och här sitter jag och ler åt mitt liv som blivit så mycket bättre… jag delar gärna med mig av tips och strategier. Hör av dig !

Hepp // Sara Lilla Speedos mamma

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: