Lilla Speedos Mamma

Vi minns ofta dom positiva känslorna #ADHD #NPF

– Mamma fuck you!!!!!- Faaaan vad du suger.- Idiot- Din lilla jävul……

Ja säg dom ord jag inte fått hetat genom åren. På gott och ont. När han mått som sämst har jag nästan saknat hans verbala ord för då vet jag att han mår rätt ok….

När grodorna hoppar ut ur munnen och impulskontrollen är som en mosad mumms mumms….  Inte direkt i bästa fasen. Men det är också då hans mest kreativa tankar kommer. Det är då han kommer på idéer och idéerna slutar inte komma förrän han testat några av dom. Ofta väldigt bra saker, men också mindre bra saker. 

Du kan inte ana vad han hört genom åren:- Men Speedo vad gör du?- Men sluuuuta nu.- Skärp dig.- Bete dig nu, Du måste väll förstå att du inte kan göra sådär? ( Det är ju det han testar och ofta lyckas han)

Jag kan skämmas för alla dumma ord jag sagt genom åren då jag inte visste om hans ADHD diagnos. Jag fick ju hela tiden höra att jag skulle uppfostra hårdare. Han skulle minsann inte vinna över oss vuxna då var jag en förlorare till en ouppfostrad son….

Och värst blev det när vi var bland andra. Det var då jag kände mig tvingad att överbevisa att jag var en god mamma och fru.

Men mitt i allt så glömmer vi….. och tur är väll det. Han kan ringa mig 100 gånger om en sak och när jag säger nej blir det härdsmälta och dem fula orden haglar. Jag kan sannerligen känna mig upprörd och ledsen men har lärt mig att koppla bort det och idag blir jag inte längre lika arg och upprörd som tidigare. Jag VET att det är diagnosen ADHD som ställer till det. Jag kan helt enkelt inte ställa samma krav som på ett barn utan diagnos….. det är ju det här som ställer till det för mitt barn. Det är ju inte mig det är synd om…. Det är ju synd om mitt barn som hamnar i dessa situationer för att impulskontrollen inte hänger med.. Det här övar vi på inför vuxenlivet även om det är svårt i stundens hetta.

Det är ju också impulsförmågan som gör att det kan ställa till det i relationer i ett vuxenliv. Samtidigt något roligt, för att leva med någon som har ADHD är ofta roligt. Det händer alltid saker, men när orken tar slut blir det ofta KRASCH. Krasch hemma i soffan eller att det leder till utbrändhet. 

Att säga nej när man har ADHD finns nog inte 😬 man kan ju missa något roligt eller hur? Att visa framfötterna och att man duger kan vara den dåliga självkänslan sen tidigare som spelar ett spratt. Ofta är dom otroliga projektledare som sällan avslutar sina fantastiska projekt för mitt i allt blev det en aningens lite trist eller en liten motgång och krav det är det värsta man kan utsätta någon med ADHD om. Hellre avslutar man ett otroligt projekt bara pang bom. Det är därför min fantastiska sons rum ser ut som hin håle själv…. Han orkar inte ta reda på sina projekt. Orkar inte avsluta nedplockningen av tältet, orkar inte plocka undan i ett rum fullt av kaos. 

Å där kommer jag som mamma in och hjälper till….. Nej jag gör inte allt, men jag peppar och hjälper till för vad tjänar bråk till om att jag stoppar ner tältet? Att jag torkar ut mikrovågsugnen för att locket inte satt på, att jag röjer på rummet för att han ska få mer ro i själen som infinner sig i ett rum som är fint och rent. 

Jag brukar hjälpa honom att liksom starta om på rummet… Sen kan jag få höra att han MÅSTE LÄRA SIG. Men det är mitt val, för han kan när han orkar. Och ja jag skyller på hans ADHD diagnos för det är ju den som göra att det blir kaos. Kaos både i skallen och runtomkring. Så säg mig…. – varför ska jag inte hjälpa ett osynligt handikapp?

Ja, ja… jag vet vad många tänker. Han måste lära sig. Men jag har kommit så långt att det biter inte på mig lika mycket längre. Så skönt!!!!! Jo visst kan jag bli ledsen ibland när kommentarerna kommer om att han missköter sig. 

Men han gör precis så gott han kan och för mig duger det väldigt bra. 

Ofta göra han ju så många bra saker så att han överraskar istället. I love him ♥️

Men tänk vad vi glömmer fort? Vi har förmågan att glömma det jobbiga och minnas det bra sakerna som händer i våra liv. Jag minns min barndom med glädje. Jag minns när pappa och jag tältade och jag fick bajsa i en jätte stor grop. När jag i efterhand skulle visa mina barn det stället var inte gropen ett dugg stor, men som barn upplevde jag den gigantisk!

Eller pulka backen vi alltid åkte i som var jättelång och stor….I efterhand var det en liten kulle, hahahaha…..

Minnen som när jag smög i skogen på älgjakten eller fick sitta i soffan och äta med mamma och pappa när det var Dallas på TV. Jag kände mig alltid älskad av min familj. Av mormor och morfar, av farmor och farfar ♥️Bara massa sköna minnen som jag upplevt positivt och mysigt. 

Jag har ett grymt minne men tror att upplevelser kommer man att minnas länge. Man minns kanske inte dom hårda orden utan man minns kramarna istället. 

Min äldsta son sa för inte så länge sedan att mamma jag minns fredagarna när jag kom hem från skolan och du alltid hade bakat, jag älskade doften. Precis det man vill man att barnen ska minnas. Inte hur jag jagade lillebror naken på en käpphäst ammandes med den tredje och livet var kaos. Vi föräldrar kan skapa så många fina barndomsminnen till våra barn som så ofta får skäll för saker dom inte klarar av eller kan reglera. 

Jag säger varje dag till barn att jag älskar dom. Varje dag en kram eller flera. Kan jag berömma så gör jag det och hjälpa till på traven gör jag så fort jag kan. Jag kan helt enkelt inte förvänta mig mer…. Jag måste bara lära mig att acceptera det och det går jag lovar dig!!!

Det finns så många metoder. Men hittills så känns det till 100% rätt. Två av mina äldsta har jobb och är framgångsrika i det dom gör. Dom har fått en fin självkänsla och jag har gjort exakt lika med dom som med lilla Speedo. Kärlek, kärlek och massor av anpassningar.

Vill du inspireras till hur du får en fungerande vardag med barn som har NPF? 

Boka mig för en föreläsning nu i höst/ vinter. 

Hepp // Sara , Lilla Speedos Mamma

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: