Lilla Speedos Mamma

Att vara född 1974 / 2006 ….tonårstiden är lika! #ADHD #kompisar

Jag trodde att jag skulle få en lugn helg… men vaknar av väckarklockan kl 07:00 som inte stängs av…. självklart är det bestämt att får inte kompisar sova över… då maxas umgänget ändå 😂. Från kl 22:30- 07:00 klarar dom att vara i från varandra. Kl 8 knackas det på dörren.Sen somnar dom om…. hahahaha…. ljuvligt ändå!

Den här helgen skulle vara min ensamhelg♥️ men så blev det inte. Hade planerat…. tända ljus och bad. Röja i tvättstugan, långa promenader…. det blev inte så…

Lördag kväll: -jag var så trött att jag inte ens orkade att laga middag. Det blev en pizza till Lilla Speedo när jag åkte till mina föräldrar och åt middag. Tonåringen ville minsann inte med….

Ja ni vet ni som har barn med NPF… det händer liksom saker hela tiden. Just nu har det varit väldigt mycket ” Nej ” du får inte…. vilket blir väldigt jobbig när man i grunden är en ” Ja ” sägare…. livet blir så mycket roligare då.

Jag älskar stunder när vi har den där sköna kommunikationen. När tilliten håller. När jag får säga ” ja ” till hans idéer….

Men en 14 åring i huset utmanar det mesta. Jag är som en detektiv. Jag snokar reda på allt…. Den senaste tiden har då fått bestått av:

  • Raka vägen till skolan.
  • Raka vägen hem från skolan.
  • Restriktioner med social media.
  • Utegångsförbud.
  • Inte åka in till stan.
  • Vara med ” bra ” kompisar.

Jag hatar förbud!!!!

Jag vill hellre kunna ha tillit och jobbar stenhårt på att bygga förtroende istället. Någon säger ; Ge Kompis förbud, det enda som hjälper….

Jag säger nej. För när man är i tonåren….. Man åker jojo bland känslor, jojo bland vänner, jojo i kroppen och hormoner. Nya kompisar som dyker upp…

Jag är en sån där dryg förälder som luskar ut… vem är du? Dina föräldrar? Vilka tider gäller hos dig? Jag ringer runt och skulle jag vara 14 år själv skulle jag hata mig själv, hahaha…. men samtidigt en trygghet med att mamma bryr sig…

Som han sa på en live…. – tack mamma för att du alltid finns. Du finns liksom alltid där om det är något…. dom orden lever jag på länge!

Kompisar är viktiga, ensamhet kan tom vara farligt. Att vara ensam när ångesten kommer är svårt… att vara ensam när kroppen bubblar av hormoner. Tom immunförsvaret sätts ut om du mår dåligt och känner dig ensam. Påföljderna kan bli enorma. Då är det viktigt med kompisar. Kompisar att prata med, kompisar att vrida och vända på tankar med. Kompisar som finns när frigörelseprocessen startar.

För just det, är helt naturligt! Alla tonåringar ska igenom fasen. -” kan jag lura mamma och pappa”?

Dom flesta tonåringar ska testa att bryta regler. Dom flesta både hatar och älskar sina föräldrar. Det testas olika stilar. Själv blev jag punkare med rosa hår, tuppkam, slitna jeans med kedjor på😂😂😂.

Minns pappas min…..och kanske var det just det jag var ute efter. Att vara en odödlig rebell som trodde sig vara vuxen som 13 åring.

Punktiden var lyckligtvis väldigt kortvarig. Men återupptogs när jag var 15-16 år… lyssnade på Thåström i bandspelaren som följde mig konstant. Precis som tonåringarna idag ständigt har Spotify i lurarna. Jag satt på gatan i en ring med kompisar och spelade högt!!!

Hemma pratades det i telefonen konstant! Stackars dom som försökte komma fram i telefonen och prata med mamma och pappa. Upptaget tonen gick på upprepning… samma sak idag egentligen. Fast idag är det andra kanaler… instagram, snap, yolo, tiktok mm….. ständigt i kontakt med kompisar… å det är viktigt. Viktigt att få bekräftelse.

Det viktiga är att vi föräldrar bryr oss. Men också att vi accepterar det nya sättet att umgås på. När jag var tonåring hängde man i ” byn ” man bodde i.

Idag är kontaktnätet så stort… det går så fort! En knapp tryckning och flera 100 vet om vad du nyss skrev.

Är man dessutom impulsiv med ADHD och konsekvens tänket lite på annat håll…. ja då gäller det att hänga med i svängarna som förälder! Jag skjutsar, jag hämtar, jag smyger, jag ringer runt…. jag är så jädra dryg 😂. Jag satt i trappan och grät av trötthet… men reste på mig och startade om. Man måste orka…

Jag har nu kört i 110 sen i somras… det enda jag önskar just nu är lite återhämtning. Har faktiskt skaffat mig en hälsocoach och PT som hjälper mig att få mer energi. Mer planering och träning med rätt kost för att orka alla blåljus utryckningar. För att ta rätt beslut och bygga tillit och förtroende.

Straff hatar jag. Straff hjälper sällan… har hellre tonåringarna i soffan och pratar vett och etikett 🙌🏻. Så jag laddar om…. piggare idag. En frukost bricka till tonåringarna som hänger här… sen ska dom få hjälpa till.

Det roligaste i det hela är att tonåringar tror att vi 70 talister är stenålders människor…. men nixpix…. jag kan alla kryphål, jag har också rymt genom fönster, sagt att jag är någon annanstans, jag kan alla bortförklaringar och jag kommer fortsätta åka som en nyskjuten pil för att hämta, leta, och finnas till… ♥️🙌🏻🙏🏻.

För 1974/ 2006 är inte så stor skillnad. Det enda är hur fort allt går i social media. Ja det var andra tider förut med gäng osv… just nu är det kriminella ligor som styr och ökar.

Dom ska våra barn hålla sig ifrån!

Så jag laddar om…. tar en PW och andas. Som tonårsförälder är det tufft. Med NPF ännu svårare….

Men med ett leende och vänlighet tar vi oss långt.

– Vem vill ha frukost!?

Boka mig för en inspirations föreläsning.

sara@lillaspeedos-mamma.se

  1. Pingback: Hur har du haft det i jul med ADHD? | Lilla Speedos Mamma

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: