Lilla Speedos Mamma

Skolavslutning och en orosanmälan….. #ADHD #hemmasittare

Då var skolavslutningen här och det firas i nästan varje hus…. Själv fick jag ett samtal om orosanmälan. Jag bad om den själv…. Nu vill vi ha hjälp !

Jag satte mig vid poolkanten…. Stoppade ner fötterna och pratade vidare med den snälla handläggaren.

Jag stoppade ner fötterna i poolen och pratade med den snälla handläggaren…

-Hur gör vi sa hon? Vill du att vi gör en utredning? Mitt svar blev ett stort JA! För utan utredning kommer det att fortsätta och mina resurser är tömda vid det här laget.

Vi behöver hjälp. Skolan har inte fungerat på många år. Hon var förstående… hon lyssnade och sa. – det här gäller inte oro om hemmaförhållandena. Det här handlar om skolan.

VI BEHÖVER HJÄLP!!!!

Jag t.o.m. pratade med rektorn om att dom ska göra en anmälan för att hjälpa oss och ja! Gör en orosanmälan så kanske fler kan trycka på för att komma in på en mindre skola med rätta kunskaper om ADHD tex…

Jag är så less…. Hur kan kommunen ta bort extra tillägg för resurs? Hur kan kommunen säga nej för att mitt barn går privat och inte på kommunal skola?

Hur kan varje utredning som gjorts visats på bra hemma förhållanden men att det behövs resurser?

Jag har suttit på SIP möten med skola, Bup , socialtjänst och krävt hjälp och resurs och det blir alltid lika. – Han har ett bra skyddsnät och bra familj. Kunskaper om NPF finns och jag gör allt rätt. Dvs ingen hjälp….

Jag sa det…. – hittills händer inget! Jag har suttit i samtal med kommunen, rektorer, privat resurs skola och han får inte plats någonstans.

Vem tar ansvar för mitt barn?????

Skolavslutningar idag och jag bara skriker efter hjälp för en fungerande skolgång! Gör vad ni vill!!!! Men så här behandlar man inte barn…. Kommunen?!?!?! Vem tar ansvar?

Skolavslutning och jag sitter med en ny orosanmälan. När jag berättade det för mitt barn skrek han rakt ut!

-Jäkla skit helvete!!!!!!!! – Varför förstår ingen mig!?!?!? – Varför får inte jag hjälp ?!?!? – Jag HATAR alla jävlar!!

Frustration över ännu en anmälan. Det betyder nya samtal, nya möten, nya kontakter och allt ska berättas igen. Till skillnad från många vill jag att dom hjälper till! Jag vet ju att vi INTE gör fel. Vi kämpar som alla andra och tiger mamman sliter sitt hår…. Jag vet vad han behöver♥️.

 • Mindre grupp i skolan
 • Anpassad skolgång
 • Lågaffektivt bemötande
 • En intresserad resurs med NPF kunskap.
 • Lära sig studie teknik
 • Få självkänsla!

Han har ADHD. Det är ingen sjukdom…. Det är en styrka många gånger, men däremellan en funktionsnedsättning. Han tar in ALLA intryck!

Han kan inte sortera. Hans dopamin nivå sjunker fort och måste belönas…. Annars somnar han. Han är driven, empatisk, kärleksfull och helt FANTASTISK!

ADHD på recept vill många ha…. Men när för många misslyckanden i skolan och på andra platser kommer så utvecklas också ångest.

Å ångesten….. den är inte rolig. Den delen är det jobbigaste och det är också ångesten som gör att skolan inte fungerar. Att skolan blir som en osynlig vägg. Trots många engagerade runt om…. För många misslyckanden. Det tär… det tär på ett barn. Hur ska han kunna hantera alla känslor när han inte har erfarenheten och verktygen?

Jag hatar ångesten!!!! Tänk om den inte fanns? Då hade livet varit mycket lättare…. Enklare, roligare…. Jag kan ju inte vara arg på en diagnos! Han förmår sig helt enkelt inte att ta sig till skolan.

Så vi kör på…. Hoppas hoppas att denna orosanmälan kan hjälpa oss🙏🏻🙏🏻🙏🏻 det här känns som sista hoppet! Jag välkomnar en utredning och hoppas att det kan påvisa hur fel kommunen gjort.

Socialtjänsten är fantastiska! En helt annan tyngd om man kan få hjälp där. Det handlar ju inte om att vi är en utsatt familj eller lever i misär på något vis. Det var min första tanke första gången för 6 år sedan. Jag var livrädd!!!!

Nu vet jag att skolan måste göra en orosanmälan om det är för hög frånvaro. Och ja… han är ju hemmasittare. Nu hoppas jag bara att vi får plats i en liten grupp och att han får chansen att växa och utvecklas till den fjäril han kan bli🦋.

Inget barn ska gå ut skolan utan betyg…. Inget barn ska tappa självkänslan pga skolan.

Sen finns det alltid andra vägar att gå… men först skolplikt i 9 år. Ett år kvar…. sen kan han söka till andra utbildningar. Läsa kurser, praktik, jobba. Jag är inte ett dugg nervös. Det kommer att lösa sig galant 🙌🏻🙌🏻🙌🏻🙌🏻

Att prata om psykisk ohälsa är livsviktigt! Det måste belysas och får inte vara skamligt.

Att vara hemmasittare kan kännas både skamligt, pinsamt, jobbigt, vidrigt och ibland går det åt helvete rent ut sagt… vi måste hjälpa våra ungdomar att inte känna utanförskap och oro. Förebygga suicid dvs självmord. För det händer och ofta vid skolavslutningar där förväntningarna är höga…. Låt oss tillsammans hjälpas åt att hjälpa våra barn bli trygga fina vuxna♥️♥️♥️.

Boka mig som föreläsare till hösten. Jag utlovar igenkänning, skratt och tårar…. Livet kan bli så mycket bättre med kunskap.

Kram på er alla fantastiska kämpande föräldrar🙌🏻🙌🏻🙌🏻 // Hepp Sara

 1. Anna V

  IMprogrammer på gymnasiet är det bästa som hänt! Och jag vet att det finns underåriga elever där, som får nån eftermiddag eller heldag på IM fordon tex för att höja lust och sänka trösklar.
  Stor kram och massor av förståelse ❤️
  Det är inte så kul att vara 15 utan diagnos heller, så hur är det med?!?

  Gillad av 2 personer

 2. Jag är ingen förälder. Har egna diagnoser. Har gått på ALLA lektioner trots att det varit jobbigt. Där har lärarna fått var min bromskloss och sagt ”Det här behöver du inte lära dig”.

  Lyssnade på en intervju med Kristin Kaspersen som själv har ADHD. Hon satt i soffan hos Malou och sa att vi är alla olika bra på saker, ändå trycker man ihop en grupp på 30 elever i samma rum som ska lära sig exakt samma sak. Tycker om den förklaringen. Den är så sann.

  Jag själv har svårt för ämnen som NO, SO,Matte till exempel. Vad har jag för nytta av de ämnena idag i vuxen ålder? Måste jag räkna matte, så använder jag såklart miniräknaren. Varför krångla till det?

  Jag kan många gånger bli förbannad när jag hör folk säga ”Jag har högt IQ och är så smart” när de sen inte visar det genom sina handlingar i trafiken eller på andra sätt som det där med pengar. För mig är det där med IQ inte så mycket värt i mina ögon då.

  Kram Cecilia
  http://www.ceciliajohansson.nu

  Gillad av 2 personer

   • Tack! Många barn med diagnoser kallas ”problem ungar” när de är de som inte blir förstådda eller kan ses och respekterade utifrån deras sätt att se på saker och ges RÄTT förutsättningar för att klara av det ena eller andra.

    Jag själv gick ut gymnasiet med särskolebetyg. Vad har jag för nytta av dem idag? Inget. Vill jag gå en speciell utbildning, måste jag läsa upp betygen om det krävs. VÄRDELÖST!!

    Skriver inte det för att skrämmas. Tycker det är viktigt att ge rätt information.

    Gilla

 3. Malin

  Hej! Stor igenkänning på det du skriver. Vi anmälde till Skolinspektionen, och de orosanmälde. De lovade att det var för att skolan skulle granskas pga frånvaron, men resultatet blev granskning på oss igen och samma svar som till er. Men skolan slapp undan igen… Inget har fungerat hittills, jag har anmält och träffat chefer. Till slut ringde jag ordföranden i Barn ochcungdomsnämnden som satt ner och lyssnade på mig, och äntligen rivs det upp och granskas på rätt nivå. Det hjälper inte mitt barn, men förhoppningsvis någon.

  Gillad av 2 personer

 4. Jessica

  Alltså du är bara bäst! Mår alltid bättre av dina inlägg p.g.a den tydlighet du framför…känns igen i min egna vardag med min son som har grav adhd. Fortsätt med det du gör🥰

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: