Lilla Speedos Mamma

Semester, ADHD och bonusfamilj.

Hur i hela friden får du ihop det Sara?

Det är många gånger jag fått Mail, sms mm med frågor som rör just bonusfamiljen.

Hur får man ihop det? Vad har jag för tips och råd?

När man blir så där blixtförälskad så blir man på riktigt lite ”dum”. Man tänker inte helt rationellt och kanske träffas man i smyg den första tiden innan barnen blir inblandade. Rätt klokt i mina öron….

Men ju längre tiden går och kärleken växer så finns det faktiskt studier på att det första året är ren och skär smekmånad. Bor man dessutom en bit ifrån varandra så räcker smekmånaden ytterligare några månader eller år.

Under det första smekmånads året ser man bara det positiva. Allt i ett rosa skimmer och kanske accepterar man saker man annars inte skulle acceptera. Den andres barn tex.

En förbjuden känsla, men vad gör man om man inte går ihop med barnen? Eller ens tycker om dom?

Att komma in som bonusförälder till en annan familj med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar är inte lätt.

Man vill så gärna förstå, man kanske har hört om ADHD, Autismspekta, ångest, Touretts mm…. Men aldrig riktigt förstått.

Om den ena vuxna har regler med sina barn som tex att inte ha keps på sig vid matbordet och den andra accepterar det eller att det alltid ska ätas en speciell maträtt utan att smaka på det bjuds… att kanske inte fixa att äta tillsammans eller spela det där familjespelet.

Då är det svårt som bonus att komma in och ändra på det som för stunden fungerar.

För jag kan lova att alla föräldrar har försökt med allt för att få det att fungera normalt. Tillslut har man med kunskap fått acceptera att vissa saker går inte. Vad är bäst? Att hamna i affekt och få en låsning eller kompromissa? Vad är egentligen viktigt?

Hos oss har det varit att min särbo ogillade att min son hade keps på sig vid matbordet, för det har hans son aldrig fått haft.

För mig går det bort… vi diskuterade naturligtvis och jag måste se till dom små sakerna och faktiskt vara glad att han sitter med oss och äter. Kepsen, den har varit hans trygghet och sätt att skärma av sig.

Men kepsen skulle av och lite smått osams blev vi. Då väljer sonen att sitta med luva istället. Kepsen byttes helt sonika ut till något annat som kändes bra. Rätt smart strategi. Alla blev nöjda och glada.

Att leva som bonus familj är svårt. Hos mig får alla vara med och ofta är huset fullproppat av hormonstinna tonåringar som hänger i soffan och sover över.

Idag har han gott om kompisar något som tidigare var en bristvara. Att känna sig utanför och att alltid kämpa, att försöka passa in i normen av ”normal”.

Men med kompisar så händer det också saker. Många av vännerna är likasinnade och många har ADHD, tjejerna kan sitta och prata länge med mig om sitt självskadebeteende. Om sitt kämpande för att passa in. Om familjerelationer och att alltid känna sig för mycket eller inte passa in. Tyvärr är det många ungdomar som mår extremt dåligt.

Mitt hus har på det viset blivit lite som en fritidsgård. Alla hänger här och fast det händer saker så är jag så glad att jag får chansen att lära känna dom.

Att ha semester med barn som har en ADHD diagnos kan vara värre en den värsta jobbvecka man haft. Jag vill minnas själv att när lilla speedo hade sommarlov när han var yngre. Jag var helt slut efter en sommar! Jag skulle behövt semester efter semestern.

Alltid nya projekt! Alltid skulle allt ske NU JUST NU! Att åka på en badstrand var förknippat med kaos!

Att åka bort till vänner blev bara bråk. Fast jag viste om diagnoserna så hade jag svårt att acceptera att han betedde sig som han gjorde borta. Jag skämdes när vänner sa: – men prova att sätt lite gränser och säg till… han ska väl inte få bestämma?

När vi satt på middag och han inte kunde sitta stilla…. Hur människor runt om blev illa till mods för att han retades och testade hela tiden. Det var otroligt jobbigt att höra alla kommentarer att han borde skärpa sig.

Istället stack han iväg…. Vilket gjorde att jag höll på att bryta samman. Klättrandes på grannens spaljé, klättrade upp på hustak, en gång klättrade han in på en vind och föll rätt ner genom takluckan…. Ja det hände massor hela tiden.

Att han aldrig kunde bete sig…. Det i sin tur gjorde ju att jag ofta tackade nej till bjudningar. Att ha barnvakt var svårt nog när han sprang efter bilen och skrek om jag åkte iväg…. Jag levde i en bubbla med dåligt samvete.

Att vara bonus förälder kräver massor. Du kommer att utsättas för prövningar av rang. Du kommer att bli kallad dom mest fasansfulla ord, du kommer få ge vika när telefonen ringer och din älskade måste kasta sig iväg för att det precis uppstått nått.

Du kommer få sova själv när din älskade måste sitta inne med sitt barn som har ångest eller bara för att prata om något som barnet tycker är viktigt, oavsett om kl är 3 på natten. Allt ska ske nu och inte vänta. Typiskt ADHD och det går inte att vänta. Det tillhör diagnoskriterierna på ADHD.

Impulsiv, känslig, kärleksfull, empatisk, och alla känslor och sinnesintryck blir extra allt.

Men det är inte bara kaos att leva med någon som har ADHD eller i em familj med NPF.

Så mycket extra kärlek! Så mycket extra roliga saker som händer och så många kreativa lösningar det finns, om du frågar någon med ADHD. Sällan kommer ett Nej… det går inte. Ofta kommer JA, det löser jag.

ADHD i ett nötskal och så förbaskat roligt så många gånger♥️.

Men du ska veta att för dom som har ADHD är livet mer ansträngande än dig. Då du tycker att livet suger och jäklar vilken skitunge…. Då kämpar han eller hon 100 gånger mer än dig för att passa in. Blir det bråk så kommer ofta ångesten över att man misslyckats igen. Värt att tänka på.

Nä… nu blir det återhämtning för mig. Poolen hemma får hägra och njuta av stunden av lugn.

Boka mig till höstens föreläsningar.

Hepp// Sara

Lilla Speedos mamma.

Boka mig gärna till er verksamhet. Jag föreläser gärna hos er!
 • – Jag ska göra dig stolt för mig mormor. #adhd #npf
  Idag har vi tänt ljus jag och min lilla Speedo för mamma & mormor. Jag ska göra dig stolt mormor säger han❤️.Det vet jag att han kommer att göra. Mormor har alltid varit stolt över Ture…. Alltid sagt att det är som det är… det kommer att ordna sig❤️. På måndag börjar han sin praktik plats. Skönt eftersom skolan varit obefintlig sen i påskas. Något att se framemot. […]
 • Kontrollbehov och NPF. #ADHD #autismspektra #ångest
  Sitter här i min soffa och njuter. Ja, förutom en sjuhelvetes träningsvärk i häcken efter en cykeltur på 2,2 mil i går. Jag som aldrig har gillat att cykla, tycker det är så vansinnigt roligt nu att susa fram i skogen eller på cykelbanan. Att cykla går fort…. På kort tid avverkar du flera kilometer. Dessutom så bildas endorfiner och en känsla av frihet. Just den känslan behöver […]
 • Men vad gör du?!?!?! #ADHD #Föräldrarskap
  Lek med tanken att du är på ditt jobb, det är lunchrast och du lyckas med att glömma locket över maten till micron och det stänker mat överallt…. Din närmaste kollega skriker högt till dig, MEEEEEN vad gör du? Tänk att du ska alltid se till att det blir kladdigt… Du skäms… torkar ut micron och sätter dig till bords. Du sitter i en diskussion med en kollega […]
 • Kom ihåg att lev och le #npf #cancer #adhd
  Så kom dagen då älskade mamma skulle sänkas ner i jorden❤️. En känslosam dag på många vis, ett extra avslut på något vis. Barnen var med, min bror och hans familj, pappa och mammas äldsta bror. Vi sänkte ner mammas urna tillsammans i jorden. Så fint, vackert, kärleksfullt, värdigt och sorgligt❤️ Mamma sa: Jag vill inte dö, inte nu🙏🏻. Mamma fick bukspottkörtel cancer och vi kämpade i nästan […]
 • Livets sinuskurva med ADHD.
  När jag gick en livscoach utbildning för några år sedan så ritade jag min första sinus kurva. Jag minns den så väl. Livets kurva kallar jag den…. Jag skulle beskriva livets nedgångar och vad som fick mig upp igen. En stor dipp var när sonen fick sin ADHD diagnos. Jag var nog redan långt ner men stört dök igen…. Allt fallerade. Vi har alla våra faser och en […]
 • Le , livet blir lättare då, även mitt i sorg!
  Jag tror att jag ska skriva en bok om sorg. Hur man kan uppleva sorg, hur man kan känna sig och hur kroppen reagerar. Samtidigt ha barn med diagnoser som det måste tas hänsyn till. När min mamma blev riktigt sjuk i cancer på slutet, så tog jag på mig en roll att ta hand om alla. En rätt naturlig del av mig som ofta tar hand om […]
 • Tack mina vänner för all energi ni ger mig när jag som mest behöver🙏🏻❤️
  Söndag förmiddag och jag sitter i solen… har precis ätit en croissant och druckit kaffe…. Sitter faktiskt och reflekterar över livet. Vad är viktigt i livet? Vad vill DU ha i ditt liv? Är det viktigt att det är fart och fläkt och glamour eller är det familjen och tryggheten? Sen min mamma blev sjuk i obotlig cancer har mitt liv omvärderats. Jag själv hade cancer för 6 […]
 • -Jag har tappat tron mamma, jag är misslyckad. #ADHD #Hemmasittare
  Jag vaknar tidigt idag, redan vid 7 trots att jag borde sova mera. Men jag vaknar med en klump i magen…. Det är mycket som maler i mitt huvud. Mitt i livet och en stor del är skolan. Lilla Speedo som jag alltid kallat honom är en ung kille nu. Sista skolåret och skolan har ju varit näst intill obefintlig. Men om dom ansvariga hade hjälpt oss så […]
 • Jag väljer livet, att fylla varje dag med fina minnen.#ADHD #NPF
  Jo…. Det är sant! Jag ska på semester med bara min pappa, min bror och hans vackra fru. I en vecka ska vi vara på bröllop i Turkiet. Jag som hade tackat nej till att följa med efter en tung vår. En vår som innebar mycket problem i skolan. En mamma som blev sämre och sämre i sin cancer😔. Mamma, min älskade mamma gick bort 21 juni i […]
 • Är du flexibel? #ADHD #Npf
  Jag läste något så bra idag om flexibilitet hos oss vuxna från handledare och föreläsare Eva-Lena Larsdotter. Något som jag själv har med i mina föreläsningar. ”Vi kräver att små barn ska vara mer flexibla än många vuxna är. citat ” Eva-Lena Larsdotter” För visst är det väl så många gånger att vi kräver att barnen ska anpassa sig efter oss? Självklart så hör det till en god […]
 • Semester, ADHD och bonusfamilj.
  – Hur i hela friden får du ihop det Sara? Det är många gånger jag fått Mail, sms mm med frågor som rör just bonusfamiljen. Hur får man ihop det? Vad har jag för tips och råd? När man blir så där blixtförälskad så blir man på riktigt lite ”dum”. Man tänker inte helt rationellt och kanske träffas man i smyg den första tiden innan barnen blir inblandade. […]
 • Hur kan livet bli normalt igen? #ADHD #Sorg
  Hur kan livet bli normalt igen? Hur ska man kunna känna samma glädje, kunna gapskratta och känna sig riktigt hel igen? Det har varit en otroligt tung vår för lilla Speedo och mig. Efter påsk fungerade inte skolan alls…. En PANDEMI och mormors cancer satte stopp för mycket. Ångest för att ta sig till skolan och ångest över att mormor blev allt sämre. Skoldagarna slutade ofta med att […]
 • Det är som det är…..
  Vilken dag… kroppen och hjärnan är inställd på lite sömn, vaknade tidigt i morse för tanken var att jag skulle byta av pappa till morgonskiftet med mamma♥️🙏🏻. Jag kan inte ta in det…. Så tacksam att en god vän kom förbi idag och bröt min förmiddag med kaffe och smörgås. Ringt Fonus, bokat kapell, åkt ut till pappa och gråtit😢♥️.När jag tänker på mamma så knyter sig hela […]
 • Skolavslutning och en orosanmälan….. #ADHD #hemmasittare
  Då var skolavslutningen här och det firas i nästan varje hus…. Själv fick jag ett samtal om orosanmälan. Jag bad om den själv…. Nu vill vi ha hjälp ! Jag satte mig vid poolkanten…. Stoppade ner fötterna och pratade vidare med den snälla handläggaren. -Hur gör vi sa hon? Vill du att vi gör en utredning? Mitt svar blev ett stort JA! För utan utredning kommer det att […]
 • Är mina barn blivande knarkare?
  Har du astma så får du allergi medicin, har du migrän får du migrän medicin, har du diabetes får du insulin.  Är du rullstolsburen så får du anpassningar….. Men har du ADHD då kan du bli en knarkare. I dagsläget är det en het diskussion om ADHD medicin. Vi förädlar har redan ofta dåligt samvete för att vi ständigt blir ifrågasatta av media, vänner, familj varför vi kan […]
 • Vem tar hand om alla hemmasittare i Covid-19 framfart?
  Min lilla valpis❤️. Eller nja… hon fyller faktiskt 1 år på fredag lilla Meja.🙌🏻. Hon som sover hos lilla Speedo, hon som hjälper mot ångest, som lugnar vid utbrott, som lätt kryper upp i knät i soffan♥️. Våran älskade lilla maltipoo♥️. Idag har hon legat med mig hela dagen eftersom jag legat i feber hela dagen med känsla av att blivit påkörd av en lastbil. Men nu är […]
 • Grill och en massa ungdomar hemma med ADHD🙌🏻
  Solen skiner forfarande och jag sitter här med en manlig ”grill öl”. Jo det är sant…. efter skilsmässan genomskådade jag mannens ensamrätt till grillningen. I mitt tidigare liv lät det så här: – Sara kan du hämta en skärbräda och kniv? – Sara… kan du hämta en öl? – Sara , kom med folie! Barn som skrek samtidigt som jag servade min man med diverse grill grejor, han […]
 • Du är omedelbar…..
  Idag var vi på bup och läkarbesök. Vi diskuterade länge om mående och hur man kan påminna sig själv till ett bättre mående. Ett av orden var mitt, där jag tryckt upp en text där det står: Är det värt det? Det sitter som hans skärmsläckare på mobilen och jag har tryckt upp en munktröja med samma ord 🙂 Är det värt det…. det kan syfta på så […]
 • Skolan är inte till för alla. Men alla har en egen plats! #Adhd #npf #skola #ångest
  Sitter i stunden och tar en micropaus med kaffe…. kom hem från jobbet sent ikväll. Lilla Speedo hade fått i uppdrag att dammsuga och plocka ut diskmaskinen. Kommer hem och ingenting är gjort…. hade ärligt inte förväntat mig det heller. Men man kan ju önska. Just nu är han inne i en låg fas…. kan inte riktigt sätta ord själv på vad det är säger han. Men vi […]
 • (utan rubrik)
  Sitter i stunden och tar en micropaus med kaffe…. kom hem från jobbet sent ikväll. Lilla Speedo hade fått i uppdrag att dammsuga och plocka ut diskmaskinen. Kommer hem och ingenting är gjort…. hade ärligt inte förväntat mig det heller. Men man kan ju önska. Just nu är han inne i en låg fas…. kan inte riktigt sätta ord själv på vad det är säger han. Men vi […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: