Lilla Speedos Mamma

Semester, ADHD och bonusfamilj.

Hur i hela friden får du ihop det Sara?

Det är många gånger jag fått Mail, sms mm med frågor som rör just bonusfamiljen.

Hur får man ihop det? Vad har jag för tips och råd?

När man blir så där blixtförälskad så blir man på riktigt lite ”dum”. Man tänker inte helt rationellt och kanske träffas man i smyg den första tiden innan barnen blir inblandade. Rätt klokt i mina öron….

Men ju längre tiden går och kärleken växer så finns det faktiskt studier på att det första året är ren och skär smekmånad. Bor man dessutom en bit ifrån varandra så räcker smekmånaden ytterligare några månader eller år.

Under det första smekmånads året ser man bara det positiva. Allt i ett rosa skimmer och kanske accepterar man saker man annars inte skulle acceptera. Den andres barn tex.

En förbjuden känsla, men vad gör man om man inte går ihop med barnen? Eller ens tycker om dom?

Att komma in som bonusförälder till en annan familj med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar är inte lätt.

Man vill så gärna förstå, man kanske har hört om ADHD, Autismspekta, ångest, Touretts mm…. Men aldrig riktigt förstått.

Om den ena vuxna har regler med sina barn som tex att inte ha keps på sig vid matbordet och den andra accepterar det eller att det alltid ska ätas en speciell maträtt utan att smaka på det bjuds… att kanske inte fixa att äta tillsammans eller spela det där familjespelet.

Då är det svårt som bonus att komma in och ändra på det som för stunden fungerar.

För jag kan lova att alla föräldrar har försökt med allt för att få det att fungera normalt. Tillslut har man med kunskap fått acceptera att vissa saker går inte. Vad är bäst? Att hamna i affekt och få en låsning eller kompromissa? Vad är egentligen viktigt?

Hos oss har det varit att min särbo ogillade att min son hade keps på sig vid matbordet, för det har hans son aldrig fått haft.

För mig går det bort… vi diskuterade naturligtvis och jag måste se till dom små sakerna och faktiskt vara glad att han sitter med oss och äter. Kepsen, den har varit hans trygghet och sätt att skärma av sig.

Men kepsen skulle av och lite smått osams blev vi. Då väljer sonen att sitta med luva istället. Kepsen byttes helt sonika ut till något annat som kändes bra. Rätt smart strategi. Alla blev nöjda och glada.

Att leva som bonus familj är svårt. Hos mig får alla vara med och ofta är huset fullproppat av hormonstinna tonåringar som hänger i soffan och sover över.

Idag har han gott om kompisar något som tidigare var en bristvara. Att känna sig utanför och att alltid kämpa, att försöka passa in i normen av ”normal”.

Men med kompisar så händer det också saker. Många av vännerna är likasinnade och många har ADHD, tjejerna kan sitta och prata länge med mig om sitt självskadebeteende. Om sitt kämpande för att passa in. Om familjerelationer och att alltid känna sig för mycket eller inte passa in. Tyvärr är det många ungdomar som mår extremt dåligt.

Mitt hus har på det viset blivit lite som en fritidsgård. Alla hänger här och fast det händer saker så är jag så glad att jag får chansen att lära känna dom.

Att ha semester med barn som har en ADHD diagnos kan vara värre en den värsta jobbvecka man haft. Jag vill minnas själv att när lilla speedo hade sommarlov när han var yngre. Jag var helt slut efter en sommar! Jag skulle behövt semester efter semestern.

Alltid nya projekt! Alltid skulle allt ske NU JUST NU! Att åka på en badstrand var förknippat med kaos!

Att åka bort till vänner blev bara bråk. Fast jag viste om diagnoserna så hade jag svårt att acceptera att han betedde sig som han gjorde borta. Jag skämdes när vänner sa: – men prova att sätt lite gränser och säg till… han ska väl inte få bestämma?

När vi satt på middag och han inte kunde sitta stilla…. Hur människor runt om blev illa till mods för att han retades och testade hela tiden. Det var otroligt jobbigt att höra alla kommentarer att han borde skärpa sig.

Istället stack han iväg…. Vilket gjorde att jag höll på att bryta samman. Klättrandes på grannens spaljé, klättrade upp på hustak, en gång klättrade han in på en vind och föll rätt ner genom takluckan…. Ja det hände massor hela tiden.

Att han aldrig kunde bete sig…. Det i sin tur gjorde ju att jag ofta tackade nej till bjudningar. Att ha barnvakt var svårt nog när han sprang efter bilen och skrek om jag åkte iväg…. Jag levde i en bubbla med dåligt samvete.

Att vara bonus förälder kräver massor. Du kommer att utsättas för prövningar av rang. Du kommer att bli kallad dom mest fasansfulla ord, du kommer få ge vika när telefonen ringer och din älskade måste kasta sig iväg för att det precis uppstått nått.

Du kommer få sova själv när din älskade måste sitta inne med sitt barn som har ångest eller bara för att prata om något som barnet tycker är viktigt, oavsett om kl är 3 på natten. Allt ska ske nu och inte vänta. Typiskt ADHD och det går inte att vänta. Det tillhör diagnoskriterierna på ADHD.

Impulsiv, känslig, kärleksfull, empatisk, och alla känslor och sinnesintryck blir extra allt.

Men det är inte bara kaos att leva med någon som har ADHD eller i em familj med NPF.

Så mycket extra kärlek! Så mycket extra roliga saker som händer och så många kreativa lösningar det finns, om du frågar någon med ADHD. Sällan kommer ett Nej… det går inte. Ofta kommer JA, det löser jag.

ADHD i ett nötskal och så förbaskat roligt så många gånger♥️.

Men du ska veta att för dom som har ADHD är livet mer ansträngande än dig. Då du tycker att livet suger och jäklar vilken skitunge…. Då kämpar han eller hon 100 gånger mer än dig för att passa in. Blir det bråk så kommer ofta ångesten över att man misslyckats igen. Värt att tänka på.

Nä… nu blir det återhämtning för mig. Poolen hemma får hägra och njuta av stunden av lugn.

Boka mig till höstens föreläsningar.

Hepp// Sara

Lilla Speedos mamma.

Boka mig gärna till er verksamhet. Jag föreläser gärna hos er!
 • Livet 3.0 #ADHD #npf #livet
  Sitter i stunden och tittar på TV4 och systrarna Kojs. Om Elins resa med lungcancer. Det får mig att reflektera tillbaka på mitt liv. 2015 var ett av mitt mest jobbigaste år. Min son mådde dåligt i skolan och jag sökte desperat efter en skolform som skulle passa honom. Den där osynliga väggen kom och det var svårt att ta sig till skolan. Den där obehagliga gästen som […]
 • Sätt nu lite gränser #ADHD
  Efter dagens inlägg i morse om att sätta gränser så fullkomligt exploderade min inkorg av upprörda föräldrar.Jösses vilket engagemang det blev…. Upprörda föräldrar som gång på gång på gång får uppleva precis dom orden. Känner ni igen? Ja, det är många som gör det. Den där obeskrivligt dåliga känslan i magen som kommer. Oron, osäkerheten…. Är det mitt fel? Vi provar alla uppfostringsmetoder efter omgivningens heja rop👏🏻👏🏻👏🏻. Vi […]
 • Skolmisslyckanden.
  Hej på er… jag måste titta in igen. Håller på att förbereda kvällen, dammsuger, lyssnar på musik och förbereder 8 rätter och väntar min far och bror med fru ikväll.Så slog mig tanken…. Vi pratar om att barnen har misslyckats i skolan. Vi pratar om alla misslyckanden våra barn gör…. Men STOPP!!!! Kan vi inte vända på det❤️ Det är skolan som har gjort ett skolmisslyckande med våra […]
 • Att fira framgångar och göra ett avslut 2023🎉
  Vilken kväll vi hade igår⭐️🎉.Jag gillar att fira framgångar stora som små…. Mest små när man tagit små kliv framåt. Att ta små små steg framåt kan ge enorma resultat. Små steg framåt blir ofta mer hållbara och lättare att hålla en längre tid. Förra året var det streck – i alla ämnen. I torsdags kom posten med betyg i ämnena han betat av ✌🏻. Den lyckan och […]
 • Är det här det ” normala ” livet ?
  Säger bara det…. Hem från jobbet och fixat middag. Men efter det…. Sonen pep upp på rummet. Så här sitter jag och micronjuter med en kopp kaffe, tända ljus och förundras över vad i hela friden hände…..? Hur blev det så här? Jag som haft varje dag fullbokad förut. Möten, möten, möten…. Logistik varje dag, scheman, 35 sms om dagen om att han inte mådde bra, orkade inte […]
 • Tack Magelungen ni har räddat oss❤️.
  Jag har fått frågan flera gånger nu om jag kan berätta ur föräldrar perspektiv hur det fungerar på Magelungen. Absolut kan jag det… vi sökte många gånger men det fanns inte plats. Sen sökte vi och fick avslag… För att få en plats där måste kommunen ge en extraordinär skolpeng och det är inte lätt att få. Vi har sökt för resurs och extra belopp sen Ture var […]
 • Kroppen är inställd på stresspåslag första skolveckan.
  Då är det sista dagen innan allt drar igång igen…. Den här gången känns annorlunda. För mig känns det så mycket bättre🙏🏻. Men med handen på hjärtat så har jag nog varje gång vi haft ett möte genom alla år trott att nu blir det bättre, den här gången då händer det något….. 💪🏻 Den här gången är det visserligen svårt att sova, en oro i kroppen och […]
 • Snart skolstart och med den oron…..#ADHD #skolstart
  Kl 05 kommer han in till mig….. – mamma jag kan inte sova🥺.Det har varit så i några nätter nu.Jag vet av erfarenhet att när skolan närmar sig, då kommer också oron, ångesten, funderingarna…. Jag vet för det har varit så i 9 års tid. Varje år samma sak. Han lägger sig bredvid mig och pratar, jag kliar på ryggen, på armen, jag är trött…. Nästan somnar efter […]
 • ADHD & skolstart…
  Det här skrev jag för 7 år sedan men det är högst relevant även nu. Ture var 9 år. Idag är han 16 år. Den tiden jag befann mig i då var extremt jobbig och krävande. Värt att tänka lite extra på nu inför skolstartSkolan startar och med att den snart börjar så kommer det som ett brev på posten oroligheten, humöret svänger, oron mm…På den lille mannen […]
 • Ska barn i utsatta områden screenas för ADHD?
  Ojojoj🙈 det här fick mig att tappa andan i morse.Att göra ADHD tester i utsatta områden ?😡. Det här fyller ju bara på okunskapen om ouppfostrade skitungar som bor i utsatta områden. Med tanke på att såååååå många barn står i kö för akut hjälp och för att få komma till bup redan. Hur ska samhället kunna gör ADHD tester på barn bara i utsatta områden? Det är […]
 • Varför alltid säga nej? #Adhd
  Måndag morgon och dom flesta har börjat att återgå till jobbet. Men inte jag, inte än…. Jag sitter här ute på min bro i solen med morgonens första stora kopp kaffe och micronjuter. Micronjuta det är för mig när man får njuta korta stunder och samtidigt hämta energi till dagens utmaningar. Jag har kommit på att dom små stunderna är otroligt viktiga för mig. Jag som annars bara […]
 • Hur orkar du Sara? #ADHD #livet #npf
  -Hur orkar du Sara? Ja, det är nog den vanligaste frågan jag får när jag är ute och föreläser. Att leva med NPF i familjen är verkligen på gott och ont. Tidigare har det varit jobbigare på ett annat sätt. Idag är Ture 16 år och har en förståelse själv för vad han orkar och inte orkar. I morse så väckte jag honom 342 gånger…. Hahaha nä inte […]
 • Jag fick ett mail om att bli lämnad….
  Att leva i en familj med NPF är krävande, det vet jag om någon…. Det är 80% större chans till skilsmässa om du har barn med tex ADHD , autismdiagnos mm…. Men i morse kom det ett långt ledsamt mail. ”Hej Sara. Jag är en mamma som lever med mina 2 barn själv. En dotter och en son. Barnens pappa flyttade och vi bor många mil ifrån varandra. […]
 • Det är som det är #ADHD #impulsiv #flytt #almedalen #alltbörjarnu
  Jag sitter vid poolkanten och intar min sista frukost i huset. En kopp kaffe och reflekterar över alla år jag bott här. Min morfar byggde huset 1947. Sen köpte jag det 2002 så 20 år i ett hus är rätt bra… 6 år själv med barnen och nu vill jag leva lätt. Ingen rust, inget underhåll dom närmaste åren…. Jag vill njuta, jobba och resa och vara mamma. […]
 • Det är som det är #ADHD #impulsiv #flytt #almedalen #alltbörjarnu
  Jag sitter vid poolkanten och intar min sista frukost i huset. En kopp kaffe och reflekterar över alla år jag bott här. Min morfar byggde huset 1947. Sen köpte jag det 2002 så 20 år i ett hus är rätt bra… 6 år själv med barnen och nu vill jag leva lätt. Ingen rust, inget underhåll dom närmaste åren…. Jag vill njuta, jobba och resa och vara mamma. […]
 • Livets karusell….idag är det en dipp. #ADHD #livet
  Livet är väll en fantastisk karusell många gånger? Det går fort framåt och ibland blir man nästan yr och kräkfärdig. Ibland bara njuter man med…. Min karusell har snurrat i en hög hastighet många år…. Kämpat mig blodig för min son som behövt extra stöd. Vi klarade det!!!! Men däremellan har jag micronjutit och samlat kraft till alla utmaningar till ett barn med NPF. Lite mer utmanande varje […]
 • – Jag hatar dig din jäkla idiot!!!! jag vill inte leva längre !!!! #ADHD #npf #ångest #föräldrarskap
  – Jag hatar dig din jäkla idiot!!!! jag vill inte leva längre !!!! Just dom orden är något av det svåraste att höra som förälder till barn med NPF. ( neuropsykiatriska funktionshinder, som ADHD, ADD,autism, ångest, Touretts mm) När ordsalvorna haglar av dom fulaste ord vi inte själva tar ur vår mun. När dörrar slås igen så att listerna lossnar. När barnet inte på något vis lyssnar utan […]
 • När ADHD affekten ger ångest…
  – Men dra åt helvete din jäkla idiot jävel jag hatar dig!!!! – Öppnar du dörren en gång till då bär jag ut dig! Stick! Fattar du?!?!? Jag vill vara själv och lugna mig!!!! Förut innan jag lärde mig lågaffektivt bemötande, då gick jag igång på alla cylindrar… – VA! Vad säger du? Dom där orden använder du inte till mig!!!! Det slog gnistor om oss…. Det […]
 • Samhörighet med ADHD och att känna lycka! 🙌🏻
  Idag för 1 år sedan slutade Ture helt att gå till skolan. Han hade sporadiskt varit i skolan dom senaste 3 åren. Men nu tog det stopp. Ångesten växte, suicidtankar, oro, utanförskap pga att han inte var i skolan, stress över att känna sig jagad av alla krav. Vi hade haft åtskilliga möten på skolan, nya åtgärdsprogram, möten med bup, socialtjänsten och jag var verkligen sliten. Samtidigt som […]
 • LIVET❤️
  ❤️ LIVET❤️2015// 2022. När jag ser dom här bilderna från idag och bilderna när jag var sjuk är som att vinna på lotto🙏🏻.2015 var ett kaos år för mig…. En cancer diagnos med kommande operationer, en närliggande skilsmässa och sjuk stress med Ture som inte fungerade i skolan. Jag kommer så väl ihåg att när jag tog bilden så tyckte jag inte alls att jag såg sjuk ut. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: