Lilla Speedos Mamma

Kontrollbehov och NPF. #ADHD #autismspektra #ångest

Sitter här i min soffa och njuter.

Ja, förutom en sjuhelvetes träningsvärk i häcken efter en cykeltur på 2,2 mil i går.

Jag som aldrig har gillat att cykla, tycker det är så vansinnigt roligt nu att susa fram i skogen eller på cykelbanan.

Att cykla går fort…. På kort tid avverkar du flera kilometer. Dessutom så bildas endorfiner och en känsla av frihet.

Lilla Speedos mamma

Just den känslan behöver vi NPF föräldrar. Bara en liten stund… känslan av frihet. Att få den är inte lätt. Minns när lilla Speedo var liten och jag inte ens kunde ta en promenad med hunden, inte gå på Ica, inte gå iväg alls.

Men man blir också grym på att hitta på lösningar. Jag köpte en riktigt bra komradio. Kände mig som agent 007 när jag smög omkring på Ica i fruktdisken och pratade med lilla Speedo.

– Mamma till Ture kom. -Ture här kom. -Var är du mamma kom? – Jag är på Ica kom. – När är du hemma kom? -Kommer om 10 minuter kom. -Du måste komma NU mamma kom!!!!!

Japp, då var det bara att släppa det man hade och kuta hem. När ordet kom nu!!!! Kom då var det bäst att infinna sig inom kort, innan paniken bröt ut.

Men vi fortsatte att öva och efter några veckor kom jag längre och längre ut. Han t.o.m. övade själv genom att ta sig ut själv på promenad med komradion i högsta hugg för att få kontakt fort.

Fick han kontakt blev han lugn… men den här känslan av att vilja ha kontroll vart jag var som mamma blev ju rätt jobbig ibland. Jag fick vara med på alla kalas💃🏽. Alltid sitta kvar… alla andra föräldrar kunde lämna av på kalas och åka iväg på något annat. Men inte jag…

Han kunde ringa 40 gånger om dagen och fick han inte svar omedelbart så kom det SMS. -Svara mamma!!!!! Svara nu!!!! NU!!!! Jäkla fuck svara NU!!!!!

Det spelade ingen roll om det var kalas, om det var träning…. Han ville ha koll hela tiden på mig. Det jobbigaste var när folk i min närvaro sa att det var jag som inte släppte honom, att det var jag som band upp honom kring mig. Så var det INTE!

Det tillhör spektrat att behöva ha kontroll. Att släppa kontrollen kan vara otroligt jobbigt för dom utan diagnos. Men med en ADHD diagnos eller inom autismspektrat så blir det betydligt jobbigare.

Ofta har man lärt sig strategier och fått livet att fungera just för att man har kontroll. Tyvärr kan det upplevas väldigt kontrollerande att leva med en sån människa som vuxen. Därför krävs det kommunikation.

För här hemma ringde alla när barnen var små. Jag kunde inte ens gå ut på en promenad eller åka in till stan. – Vart är du mamma? – när kommer du hem mamma? -Om hur länge är du hemma? – Vad gör du?

Ett kontrollbehov som kan gå för långt om man inte lär sig att släppa på kontrollen. Att kontrollera sin egen vardag, sitt egna liv är bra. Då lär man sig själv.

Men vi har övat… vi har övat och övat och nu är han så grym! Han som aldrig åkte buss själv reser nu runt i Sverige och träffar kompisar. Vi kan bara skicka ett sms så vet vi. Däremot förberedelser och anpassningar fortsätter vi med.

Ja, tänk om jag visste för 8 år sedan hur bra det kunde bli! Men inte utan att öva och träna. Jag lovar att ditt jobb som förälder är inte curling, för lata… det är curling och anpassningar som görs för ett bättre och lättare liv för er alla❤️.

Det här är ju svårt ibland för en mamma som gillar att överaska och och överraskas. Men skam den som ger sig❤️. Här ska det fortsättas att överraskas på ett bra sätt… kanske skriva lite ledtrådar så det finns nått att förhålla sig till.

Boka mig till vinter och vårens föreläsningar.

https://www.facebook.com/lillaspeedosmamma

Önskar alla en riktigt fin dag och kom ihåg…. Prova le nästa gång du är arg… livet blir lite lättare då.

//Hepp Sara lilla Speedos mamms

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: