Lilla Speedos Mamma

-Har du dyslexi ???? Japp så är det.

Det fanns en tid då jag gick i skolan. Jag minns när fröken rättade mina inlämningar och det var röda sträck under mina texter jag lämnade in för rättning varje gång.

Ofta fick jag höra att jag skulle tänka på verb och substantiv, på konsonanter och hur ord hängde ihop.

-Sara förklara för mig hur du tänker när du stavar rullstol, hängmatta, husvagn…..

Jag fattade inte ett dugg…. Jag stavade rull stol, häng matta, hus vagn….. särskrivning var jag proffs på. Eller ÄR proffs på.

Jag gick ut med en 2 i Svenska. Jag fick ofta höra att min fantasi och kreativitet när jag skrev eller gjorde något var en tillgång men jag var tvungen att börja tänka på stavning och hur ord hänge ihop….. jag hatade svenska lektionerna. Eftersom jag hade svårt att lära mig grammatiken i svenska språket så var jag usel i engelska och tyska…. Jag hatade allt som hade med språk att göra.

Däremot älskade jag samhällskunskap och grottade ner mig i religoner och samhällskunskap. Allt det kreativa kom ut…. Jag var med och regisserade en musikal och fick en 5:a i musik. Men stava rätt? Nä det gick inte. Att koda av och läsa böcker eller läsa läxor var det värsta jag visste. Det bästa jag visste var att lyssna när vi hade lärare som berättade och förklarade med inlevelse…..

Jag hade svårt att koncentrerar mig och hålla fokus och så kan jag vara nu med, men det har utvecklats till en tillgång. Idag kan jag hålla 10 bollar i luften samtidigt och får ofta höra hur snabb och effektiv jag är. Men att sitta länge på möten och lyssna om det inte intresserar mig….. jösses, då svävar jag ut och slutför andra saker i hjärnan.

Jag får ofta höra att jag skriver talande och att folk förstår vad jag menar. Jag är en pedagog och älskar att föreläsa, lära ut och visualisera så att folk förstår….

Det är många gånger jag fått höra att Du skulle ju jobbat med det här med barn med NPF. Jag är en självlärd arbetsterapeut och älskar att se möjligheterna.

Men så har jag också dyslexi och säkert har jag den att tacka för mycket. Man utvecklar andra förmågor att tänka och lära. Man hittar andra strategier helt enkelt. Hemma hos oss har jag aldrig kunnat rättat barnens skrivläxor. Jag ser inte om det saknas ett ord eller om det är särskrivning. Men jag är en jäkel på annat.

Jag har dyslexi, Ture har, en morbror har, kungen har, prinsen har, ja vi är många som har dyslexi och idag är jag stolt och ser det som en tillgång många gånger.

Här kommer några som har🙌🏻

  • Dyslexiförbundets beskyddare HKH Prins Carl Philip.
  • Grundaren av Spotify, Daniel Ek.
  • Komikern Olov Wretling.
  • Artisten Petter.
  • Artisten Nassim al Fakir.
  • Musikern/kompositören Benny Andersson.

Fatta vilket härligt gäng och alla är grymma! Många gånger blandas det ihop med ADHD och många gånger har man dubbel diagnoser med en dyslexi…. Sen kan man ju fundera på vem f….n som kom på att dyslexi ska heta dyslexi när knappast någon med dyslexi kan stava till det ens… hahaha😂.

Nä nu ska jag skriva på en föreläsning… tappade bara spåret lite med dyslexi delux.

Ha en fin vecka & boka mig gärna för en föreläsning. Hepp //Sara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: