Lilla Speedos Mamma

– Jag hatar dig din jäkla idiot!!!! jag vill inte leva längre !!!! #ADHD #npf #ångest #föräldrarskap

– Jag hatar dig din jäkla idiot!!!! jag vill inte leva längre !!!! Just dom orden är något av det svåraste att höra som förälder till barn med NPF. ( neuropsykiatriska funktionshinder, som ADHD, ADD,autism, ångest, Touretts mm)

När ordsalvorna haglar av dom fulaste ord vi inte själva tar ur vår mun. När dörrar slås igen så att listerna lossnar. När barnet inte på något vis lyssnar utan skriker, viftar med armarna som en helikopter.

Det kan vara en pytte sak som utbrutit. Det kan vara att fel byxor ligger framme, det kan vara att barnet mitt i ett projekt blir avbruten av oss föräldrar för att vi just då inte hade lust att det skulle byggas en pistol av din Kërrcher fönsterputs….. eller inte alls var sugen på att madrassen dras in i badkaret för att bygga koja och flytta in på toaletten…..

Ja, ni förstår och vet säkert. Vi är ju bara människor och ibland orkar man inte med allt.

Vad händer när vi föräldrar inte orkar och brister likt barnet i affekt?

Jo då brister alla fördämningar för både barn och förälder. Då kommer det som en tsunami och 2 i affekt ger dubbel dos än 1 i affekt.

Är båda i affekt slutar det ofta med 2 som sitter helt slut efter att affekten lagt sig. 2 som fylls av ångesten att sagt fula ord till varandra. Kanske fått mottagit både sparkar och slag eller som mig, utburen från rummet .

Här har det tack och lov inte varit slag och sparkar mot mig, men mot väggar och dörrar. Idag är det helt annorlunda. Mycket mycket lugnare när han fått lära sig strategier att bearbeta sin affekt. Mycket beror på mitt bemötande som mamma.

Om jag är lågaffektiv och låter han gå in på sitt rum så minimerar jag också att dörrar och väggar går sönder.

Med handen på hjärtat ❤️✋🏻. Visst har vi alla gått igång och skrikit fula ord tillbaka.

Men det har sällan givit ett skönt välbehag i magen efter att man skrikit på sitt barn att hen börjar gråta, att hen inte kan lyssna, inte sköta sig bland andra, att hen är ouppfostrad och inte fattar….

Barnen känner ofta:

Varför säger jag som jag gör till dom jag älskar? – Varför skriker jag till mamma & pappa att jag hatar dom när jag älskar dom ? – Varför skriker jag jäkla idiot jag vill inte leva längre!!!! Jo svaret blir ofta för att ingen orkar leva med en ångest att man hela tiden sårar folk i sin närmaste omgivning.

Ångesten att efter ett affekt utbrott kan minimeras. VI föräldrar kan göra otroligt mycket för att minimera affekten. Vi kan inte ändra på våra barn, men vi kan ändra på oss själva.

En sak är att inte ta åt sig när barnen skriker fula ord. Låt dom rinna av och inte fastna. Behåll ditt lugn och andas. Gå undan men svara inte med affekt tillbaka. Backa undan…. Inget barn lyssnar i affekt ändå. Bara onödig energi som går åt för båda.

Du hjälper ditt barn att inte få ångest, att känna att mamma och pappa är min fasta trygga punkt. Dom älskar mig oavsett utbrott och hårda ord….

Att vara förälder till barn med NPF är inte lätt. Det har jag aldrig påstått….Det kräver 250 gånger mer av oss föräldrar än föräldrar till barn utan NPF.

Det kräver också att vi ska ORKA. Så hur ska vi orka när samhället kräver så mycket mer av oss? Skola som inte fungerar, kompisar, relationer, orosanmälningar?

Vi måste sätta oss ner ibland. Micronjuta och tillåta oss återhämtning för annars däckar vi i depression och utbrändhet. Sen blir vägen lång tillbaka…. Jag vet jag har själv varit där.

Nu ska jag ta en till kaffe innan jag väcker barnen. Det är också en återhämtning och lyx delux.

Trots att jag höll på att få tuppjuck när jag kom upp och såg köket🙈😬. Smör, bröd, ägg, chips, grädde, stekpannor och kastrull. Med andra ord….. köket såg ut som en bombdelux…. Efter nattens ätande. Vet ni…. Jag tar det nu efter den andra koppen kaffe☕️. Sen börjar vi dagen go och glad utan tjat direkt på morgonen.

Boka mig som föreläsare, så diskuterar vi NPF på riktigt. Direkt ur verkliga livet och hur man vänder en nedåtgående spiral till en uppåtgående ❤️.

Hepp // Sara ” lilla Speedos mamma”

Min egna tid….. frukost.
Kom ihåg att le fast du är arg !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: