Lilla Speedos Mamma- föreläsare-inspiration

Men ska han verkligen få sitta och spela på det viset?

Många är dom kommentarer som haglat genom åren. Det här är inte den första av mina barn som spelat… När ett av barnen var 9-14 år så satt han mest på sitt rum när det inte var skola.
Han spelade Xbox och diskussionerna var många.
Jag själv tänkte samma tanke som många andra, är han spelberoende ?

Släpp krav & förväntningar & skapa fina minnen istället!

Efter samtal med bup och lugnande samtal så lyssnade jag på en kille som berättade för mig att när han var ung spelade han konstant. Diagnos ADHD, Autismspekta , tics och ångest.

Det den killen berättade var en vändning för mitt sätt att tänka.
Efter att jag pratat med honom länge om hans svårigheter sa han:

-Låter du dina barn spela på dator eller x-box ?
-Ja, men jag tycker att det bara blir tjat om att stänga av och för mycket speltid….

-Jaha, du är en sån mamma? Om jag inte hade fått spela för mina föräldrar då skulle jag inte varit där jag är idag…. – Jag inser nu att jag övade mitt sociala samspel, räknade ut strategier, byggde på nätet istället för med Lego. Skaffade digitala nätvänner som peppade mig och gav mig bekräftelse. I det riktiga livet var jag en nolla. Jag fixade inte skolan, jag var inte med kompisar och jag förstörde jämt.

När mamma och pappa sa åt mig att stänga av så blev jag asförbannad. Ända tills vi bestämde tider då jag skulle sluta spela. Tänk om någon bara kom in till dig och sa -stäng av nu!!!!!

Ja…. mitt i ditt favorit program.
Man måste väl få möjlighet att planera slutet…. -Mamma ställde en äggklocka när jag kunde starta mitt nästa sista spel.

-Om jag inte spelat skulle jag aldrig ens klarat av att prata med dig Sara. Jag vågade inte möta folk och jag har fortfarande jätte svår att titta på dom jag pratar med. Många tycker nog att jag är en kuf… men jag skiter idet.

Vilken klok kille! Tack tack tack….. för det gav mig ett lugn.
När lilla Speedo mått dåligt så har han ändå spelat och träffat sina vänner där. Det är ju ändå positivt eller hur?

Tänk alla gånger maten har följt med in på rummet och han vägrat äta med oss andra.
Alla onödiga bråk.

Idag känner jag mig mer lugn. Jag blir t.o.m. inbjuden att spela med dom , även om jag inte fattar ett dugg:-)

Igår kväll satt jag och spelade. Underbart att höra deras skratt när ” Mellas mamma” gjorde alla tabbar.
– Hörru Mellas mamma. Du är ju lite otäckt, vet du vad du gör?

– Inte ett skvatt!!!! Många olika tangenter att hålla koll på. Springa, hoppa, dansa, skjuta, bygga väggar och trappor…. Hoppade på en fallskärm och kunde inte landa…. Hahahaha…..

-Hörru Mellas morsa…. kan du inte vara med och streama? Du är ju cool….. mina föräldrar skulle aldrig spela…. dom har aldrig tid.

Men vet ni vilken trevlig kväll det blev. Diskussioner om ADHD för det hade dom grabbarna också. Om deras snabbhet och kvickhet mot andra. Om att vara en snäll och schysst kompis på nätet…. vilka gobitar 🙌🏻🙌🏻🙌🏻.

Jag förstår att dom grabbarna hänger ihop. Precis som om dom skulle ses ute. Dom har ju hur roligt som helst. Sällan dumma ord utan mer …. : -Bra!!!! Grymt!!!! Fan va du är bäst!!!! Kung!!!! Schyst !!!!! Lära sig att samarbeta i grupp, för annars förlorar man…. Att få den responsen är beroendeframkallande.

Att sen öva på engelska är grymt! Hör honom obehindrat sitta på sitt rum och prata lite svengelska men han försöker!!!! Han kör Google översättning och söker ord…. det är ju galant👌🏻

Om det skulle vara hårda elaka ord…. då skulle det heller inte vara lika roligt.
Absolut SKA man vara vaksam på ett spelberoende.
Men om skolan sköts, det fungerar så mycket som man kan begära…, då tror jag att spelandet kan ge en välbehövlig vila från annat.
Våra NPF barn utsätts mer på dagarna med yttre stimuli, mer negativa ord än positiva….

Som en läsare till mig skrev…

” Låt barnen skina i det dom kan bättre än oss föräldrar”

Så fint sagt❤️.

Jag kan fortfarande höra mig själv tycka att det spelas för mycket. Men försöker ändå se det positiva. Han umgås med vänner. Han pratar öppet om hur han mått med sin ångest som är betydligt bättre idag. Mycket pga att han sätter egna ord på det. Han pratar om det med sina spelkompisar och många är dom som förstår. Det är ju fantastiskt… 

Önskar Er alla en trevlig helg och mitt tips blir…. var med era barn. Ge er tiden till att undersöka och hälsa på i deras värd.
Det är sammansvetsande och barnen älskar att få glänsa och visa deras bästa sida som dom är grymma på. Feedback och glädje växer man av!!!

Boka mig gärna för en föreläsning🙌🏻
Hepp // SaraName(obligatoriskt)

En kommentar

  1. chrisseho

    Så skönt att läsa! Stämmer väl med mina erfarenheter. Utan sina spel hade han nog inte varit hos mig idag, det var hans räddning och det har givit honom en hel del positiva saker som han inte haft annars. Det har varit både en flykt, en överlevnadsstrategi, ett nöje och ett ställe där han kunde lyckas, utvecklas, umgås och lära sig. Idag är han en jä-el på engelska, pratar och skriver riktigt bra, mycket bättre än på svenska.

    Gilla

Lämna en kommentar