Lilla Speedos Mamma

Är min son ouppfostrad? Nix han har ADHD.

2AF03341-919D-4DC8-8D85-2B998F6E7584

När jag pratar med föräldrar som har barn med ADHD så kommer alltid samma frustration upp på ytan.

Varför anklagar folk mig som mamma eller pappa att jag inte kan uppfostra mitt barn?

Varför ska vi som föräldrar till dessa kreativa yrväder känna oss mindre dugliga som föräldrar när vi i själva verket kämpar med uppfostran 1000 gånger mer än föräldrar som har ”normala” barn.

Varför ska vi känna skam över att barnen inte sköter sig som andra barn i sällskap?

Varför ska vi till 100% hela tiden vara på vår vakt och ständigt försvara våra barn, bara därför att omgivningen kräver att alla ska vara i samma form. Göra som alla andra, tycka om saker som alla andra, klä sig som alla andra, känna som alla andra?

Om vi får känna att vi hela tiden går till försvar så för vi även över det på våra vildbattingar, dom i sin tur måste nog gå till försvar för sitt beteende som i sin tur faktiskt… ja hör och häpna är deras funktions nedsättning som stavas ADHD.

Jo det är sant…. ADHD. Bristande impulskontroll och lite mer energi än andra…

Du kan aldrig säga åt ett barn eller en förälder som kämpar så in åt helskotta att barnen ska kunna skärpa sig. Att barnet måste tänka och kunna bete sig.

ALLA barn VILL vara som alla andra barn. ALLA barn VILL kunna bete sig. Det finns nog inget barn som på riktigt vill vara elak eller inte vilja kunna sitta stilla och lyssna som alla kompisar…

På Lucia firandet i skolan sa lilla Speedo till mig att han kände sig som en dålig människa pga att han inte fixade att vara med på Lucia pysslet.

  • Mamma, jag hade ju sett fram emot att pyssla med dig, inte sitta utanför klassrummet och vara ledsen. Jag vill vara som alla andra mamma….. Varför klarar jag inte det?

Lilla gubben… det gör så ont i mamma hjärtat att höra sånt❤️

Ja… varför klarar han inte det? När det är Lucia pyssel så brukar barnen tycka att det är mysigt med lite friare dag, man får gå från olika klassrum till klassrum, man får pyssla med det man vill, det är många som rör sig, som pratar och det blir lite mer… nä mycket mer stim och stoj. Det som jag tyckte var jätte mysigt med lite latar dagar fungerar inte för lilla Speedo och säkert inte för andra barn heller med ADHD.

Han behöver sina rutiner, sitt invanda mönster. Han fixar inte ostrukturerade situationer utan vill ha ett fast schema. Inte ordet ” vi får se vad vi gör”.

Jag tog med honom hem istället. Vi åkte till MAX och köpte hamburgare som vi åt hemma i lugn och ro innan jag åkte till jobbet igen.

När jag kom hem hade han skottat hela gården, kört med snöslungan och gjort mysigt hemma.

Han myste verkligen, men med ett dåligt samvete att han missat halva Lucia firandet. – Mamma nu missade jag sista Lusciafirandet i den här skolan…. Jag känner mig dum mot lärarna och kompisarna för att jag åkte hem.

Alltid det där jäkla dåliga samvetet!!! Varför ska han ha det????

Egentligen borde barn med ADHD få en veckas extra jullov. Dom är sååååå trötta nu i slutet av terminen att dom har svårt att varva ner på jullovet.

Men ouppfostrade barn är dom inte. Inte min lilla Speedo heller.

Han har bara lite mer ideer än andra barn som man inte alltid hinner med. Men hellre det än att han bara sitter framför tv spelet eller mobilen.

Dom där ideerna kommer kunna ta honom till ett fantastiskt arbetsliv som vuxen, bara han hittar sina strategier.

Han har ett hjärta av guld och omtänksam så det rinner över.

Just nu önskar han sig en smoking i julklapp för att kunna vara riktigt snygg på jul och nyår. Säg den 11 åring som gör det ?

Fantastiskt annorlunda och härligt tycker jag Klart jag ska leta reda på en smoking till julklapp.

 

Ha en fantastisk helg och boka mig gärna för en föreläsning om hur det är att leva i en familj med olika funktions variationer.

Hepp // Sara

 

 

 

 

 

 

  1. Sofie

    Fast många barn med adhd är ouppfostrade och bara för att man har ett handikapp så ska man inte få komma undan med hur man ska bete sig… hen har adhd därför gör den sådär. Inte en okej ursäkt. Det kan ge förståelse men att använda det som en sköld för att barnen med adhd ska få göra som hen vill är bara tragiskt.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: