Lilla Speedos Mamma

Du tappar fokus och hör inte längre vad den andra säger…. men satan i gatan vad skäll du får för att du inte lyssnar… Livet med ADHD i familjen .

Jag har haft semester nu…. i 2 veckor med mannen i mitt liv och det känns fantastiskt!

I två veckor har jag kopplat av helt…. vi har samma intressen och älskar att hitta på saker,  så vi har rest till Norge, Katrineholm, åkt nedcabbat genom Sverige, bott i husvagn och fiskat och ja……Vi har varit på invigning, haft fester, badat, ätit gott och sovit länge… en fantastisk semester helt enkelt!

Fast vi planerade 2 veckor helt själva så kom dom 2 äldsta upp båda helgerna. Å jag blev så himla super glad! Att längta är viktigt och skönt. Att dom sen åker 14 mil för att hänga hos oss känns ännu bättre♥️.

Att få pyssla om och ha dom nära! Jag älskar det!!!!

På söndagen kom lilla Speedo♥️ egentligen för tidigt men vad gör väl det? 2 veckor har vi nog aldrig varit utan varandra. Nyttigt och bra även där…. att båda får längta. Vi som alltid hänger ihop annars, förutom när han är  varannan helg hos sin pappa.

Förändringar är svåra och det tar liksom ett tag att landa…. att hitta tillbaka till vårat mönster och vårat sätt att göra saker på…. Det är inte helt självklart att barn med tex ADHD  eller Autismspektra klarar av att bo varannan vecka vid skilsmässa. Här har dom mestadels bott hos mig vilket vissa stunder varit väldigt jobbigt men många gånger väldigt skönt. Självklart vill man alltid vara nära sina barn… men lever man själv så tar det på krafterna ibland.

Därför är det så viktigt med små pausar i tillvaron❤️

Vi har funnit våra strategier och ett lugn har liksom infunnit sig över familjen. Men det har inte varit helt friktionsfritt…. varje förändring, om det så är inom familjen eller skola så börjar vi om från ruta 1. Svårt för andra att förstå men jag vet vad som krävs hos oss….

Backa tillbaka och starta om. Gissa om jag gjort det ofta? Skulle vilja kalla mig proffs på det nu 🙂

Att kunna tänka om och inse att allt trubbel och kaos som blir ibland ofta har att göra med diagnosen. Ett barn med tex ADHD kan sällan se konsekvensen av sitt handlande. Impuls styrda av sin ADHD. Vi vuxna tycker ofta att dom borde tänka till innan….

Men ytterst sällan går det…… åter igen konsekvenstänket saknas. Å att göra något ” extra” utan att vi vuxna bett om det kommer sällan på tal…

– Varför blir mamma eller pappa arga på mig när dom tycker att jag borde gjort en uppgift i hemmet , men dom säger den inte till mig?????- Hur ska jag då kunna veta? Jag är väl ingen tankeläsare?????

Åter igen… konsekvenstänket finns inte, och TYDLIGHET! Tydlighet är viktigt…. att inte ta saker för givet.

Ex kan vara att jag kommer hem från jobbet och tycker att diskmaskinen borde ha plockats ut om dom var hemma. Då kan svaret bli: – Du har ju inte sagt något!!! Men om jag gjort ett schema med tydliga saker som ska göras…. då går det i bravur!

Det är 2 viktiga saker att komma ihåg när man lever med dom som har ADHD. Allt går mycket lättare då♥️ Sen kan folk få tycka och tänka vad dom vill. Jag förbereder ofta med lappar, sms och ringer och påminner flera gånger. Arbetsminnet är ofta en brist vid ADHD vilket gör att det jag sa för 5 minuter sedan är glömt innan dom lämnat rummet…..

Så tycker jag att dom struntar i vad jag säger och så kommer dom i själva verket inte ihåg vad jag sa…. Uppmärksamhet= brist vara, Arbetsminne= bristvara, Att hålla fokus = Bristvara. Så tänk dig själv om någon står och pratar med dig….. Det flyger förbi en fiskmås också tappar du fokus…. hör inte alls vad den andra säger. Men satan i gatan vad skäll du får för att du inte lyssnar och så är det din funktionsnedsättning som ställer till det…..

Jag kan med stolthet säga att mina barn har vuxit mentalt , fysiskt och psykiskt♥️.

Men jädrar vad jag har kämpat. Övat arbetsminne med spel, komunikation är en stor del…. vi pratar och pratar, dom lär sig och förstår sig själva. Hos oss pratar vi om styrkor, att försöka hitta balansen vad man orkar och gillar. Det är så sjukt lätt för dom att starta igång en bra grej som dom brinner för, dom nästan kan bränna ut sig pga av att dom ställer så höga krav på sig själv…. Dom har en vinnar instinkt av rang och kan göra vad som helst för att komma dit dom vill. En otrolig styrka!

Jag är helt säker på att dom kommer bli riktigt svårslagna på arbetsmarknaden !

Det är nu det, men det fanns en dåtid och den var inte lika rolig….. Tur man glömmer fort. Men om jag visste det jag vet idag…. då skulle vi haft det mycket lättare!

Boka mig för en föreläsning om att leva med ADHD i familjen så slår vi hål på myterna och tron om att det är skitungar tillsammans!

Hepp // Sara ” Lilla Speedos Mamma”

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: